Sorgulama kültürü…
Reklam
Levent Altun

Levent Altun

Levent Altun

Sorgulama kültürü…

04 Ocak 2019 - 09:00

31 Mart seçimleri yaklaşırken, seçimlerle ilgili Gebze’de en çok merak edilen Ak Parti’nin Gebze belediye başkan adayının kim olacağı.
1994 yılından beri Refah Partisi ile başlayıp, Fazilet Partisi ile devam eden ve Ak Parti ile iyice kemikleşen siyaset yapısı, Gebze bölgesindeki yerel seçimleri doğal olarak Ak Parti’nin odağına yerleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra seçimler zaten şuna dönüştü. Milletvekili ya da belediye başkanlarının ismi hemen hemen hiç önemli değil. Verilen oylar parti liderine.
Böyle olunca da, seçmenin yerel seçimlerde dahi ne belediye başkanı ne de meclis üyelerinin kim olacağı konusunda bir sorgulama kültürü eksikliğine yol açmış durumda.
Sol partilerde sorgulama kültürü bir gelenek olarak devam ederken, Ak Parti’de belediye başkan adayı olabilmek demek, belediye başkanı olmakla eşdeğer tutuluyor.
Meclis listesinde kimin olduğunun bile çok fazla önemi yok.
Ak Parti seçmenine göre, liste değil partinin lideri Recep Tayyip Erdoğan önemli.

Dün Gebze’nin sevilen işadamlarından, Gebze ticaret Odasının eski meclis üyesi Ali Kemal Aydın ve gazeteci abim İsa Turhan ile çay içtik, uzun uzun sohbet ettik.
Siyasetten ekonomiye, iş dünyasından sosyal hayata kadar yaptığımız sohbette ortaya çıkan sonuç, insanlardaki sorgulama kültürünün eksikliği, öğrenmeye ve bilinçli olmaya yönelik bir isteklerinin olmamasıydı.
Toplumda ciddi bir biat kültürü var. Bu biat kültürü en çok da siyasette kendisini hissettiriyor.
Ali Kemal Aydın’ı tanıyan tanır. Tanımayan için şöyle anlatabilirim. Ali Kemal Aydın ezber bozan bir yapıya sahiptir.
Asla biat etmez.
Yanlış bulduğu bir şey karşısında susmaz. Siyaha siyah, beyaza beyaz der. Etini kesseniz beyaza siyah dedirtemezsiniz.
Siyasete de böyle insanlar lazım. Aslında sadece siyasette değil hayatın her alanında olması gereken bu.
Peki barındırırlar mı diye sorarsanız işte bu konuda tereddütlerim var.
Siyasi partilerin tepesindekiler ne yazık ki ses çıkarmayan, muhalefet etmeyen, gerektiğinde beyaza siyah, siyaha beyaz diyebilecek kişileri tercih ediyorlar. Ali Kemal Aydın gibi insanlar siyasete girerse, yukarıdakilerin çarklarına çomak sokar, düzenlerini altüst eder.

Toplum olarak da ülke olarak da yaşadığımız sorunların kaynağında sorgulama kültürü eksikliği ve biat kültürü var.
Sadece siyasetçiler ya da seçmenlerde aramayalım bu eksikliği.
Basını, sivil toplum kuruluşları ve hatta belli düzeydeki koltuklarda olanlarda bile bu hastalık çok yaygın.
İnsanlar Gebze belediye başkan adayının kim olacağını merak ederken, niteliğini ya da Gebze’ye neler katacağını hiç düşünmüyorlar bile.
Bazı kişiler, kim aday olursa ne işimize yarayabilir düşüncesindeler ne yazık ki!
İnsanlar, kendilerini yönetecek olanlarda nitelik, kalite ve yönetim biçimine ilişkin sorgulama kültürüne ulaştıklarında, kendilerini daha nitelikli ve kaliteli insanların yönetme şansına da kavuşabileceklerdir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum