Mermerciler CHP'yi ikiye böldü
Levent Altun

Levent Altun

Levent Altun

Mermerciler CHP'yi ikiye böldü

01 Ekim 2018 - 08:25

CHP gerçekten çok garip bir parti.
İktidar olma hedefinde olan ancak muhalefetteyken bile birlik ve beraberlik sağlayamayan, birbirini acımasızca yıpratan ve birbiriyle mücadele eden başka bir parti yoktur.
Örneğin Gebze’de Ak Partili belediye bir proje başlatıyor. Bu projede eleştirilecek bir şey varsa normalde muhalefeti, basını ve sivil toplum kuruluşlarının Ak Partili belediyeyi ve siyasetçilerini eleştirmesi gerekmez mi?
Konuşulan ne?
CHP yönetimi ile meclis üyelerinin arasındaki anlaşmazlık, uyumsuzluk ve ayrı hareket etmeleri…
Gebze’nin Pelitli köyünde yapılmakta olan eski adıyla Mermerciler Fuarı yeni adıyla Anadolu Ticaret Vadisi CHP Gebze’yi adeta ikiye bölmüş durumda.
Önceki gün basın toplantısı düzenleyen CHP Gebze ilçe yöneticileri, bu projeyi ‘rant projesi’ olarak nitelendirdiler.
CHP’nin Gebze belediye meclis üyeleri ise bu projeye mecliste ‘evet’ oyu ile destek vermişlerdi.
Bu durum sizce normal mi?
Biraz eskiye giderek hafızamızı bir yoklayalım.
Bu proje Gebze belediye meclisine geldiğinde Ak Partili belediye bu projeyi ‘vizyon projesi’ olarak tanıtmış ve Gebze’nin lehine bir proje olarak nitelemişti.
O dönemde CHP Gebze ilçe başkanı Recep Dursun’du. Gebze belediye meclis üyeleriyle ortak hareket ederek, fuar alanına belediye meclisinde CHP olarak ‘evet’ oyu verildi. Bu demek oluyordu ki, CHP ilçe yönetimi ve meclis üyeleri, bu proje için herhangi bir olumsuzluk duymuyorlardı.
Hatta düzenledikleri basın toplantısıyla bu projeye destek verdiklerini de açıkladılar.
Kocaeli büyükşehir belediye meclisinde ise aynı projeye CHP’li büyükşehir meclis üyelerinin ‘red’ oyu vermesi büyük bir şok yaşatmıştı.
Öyle ya, aynı partinin Gebze meclis üyeleri evet derken, Büyükşehir meclis üyeleri neden Hayır demişti?
Körfez’de yaşayan CHP’li Engin Taşdemir bölgesinin dışındaki bir projeye kendi partisinin Gebze’deki meclis üyelerinden bilgi alarak mı red oyu vermişti, yoksa başka birileriyle görüşerek mi?
Bunlar o dönemin soru işaretleriydi. Açığa kavuşmadı.
Gelelim bugüne.
CHP Gebze ilçe başkanı değişti. Recep Dursun gitti, Musa Yılmaz geldi. Musa Yılmaz ve yardımcısı Cavit Kapoğlu geçtiğimiz günlerde basın toplantısıyla mermerciler fuarı projesini rant projesi olarak değerlendirdiler.
Gebze meclisinde bu projeye ‘evet’ oyu veren CHP’li belediye meclis üyeleri ise bu toplantıya katılmadılar. Katılmamaları da normal. Basının önünde yaşanabilecek olası karşı görüş ve tartışma partiyi resmen bitirirdi! Çünkü CHP ilçe yönetiminin bu projede rant var demesi, bana göre kendi meclis üyelerini zan altında bırakmak demektir.
CHP ilçe yönetiminin, belediye meclis üyeleriyle bu konu hakkında görüşüp görüşmediğini de merak ediyorum.  CHP ilçe yönetimi bu projenin rant olduğunu, meclis üyeleri de olmadığını birbirlerine acaba anlattılar mı? İlçe yönetimi neden rant olduğunu düşünüyor, meclis üyeleri neden rant olmadığını savunuyor? CHP’li meclis üyelerinin bu durumu açıklığa kavuşturma sorumluluğu daha fazladır. Elbette ilçe yönetimi gibi basın toplantısıyla açıklama yapmaları partiye daha çok zarar verecektir ancak parti içinde kendi görüşlerinin haklılığını ortaya koymaları gerekiyor aksi halde herkes her şeyi konuşacaktır! Buna da hazır olmaları gerek.
Şimdi herkes bu konuyu farklı değerlendiriyor. Mermerciler fuarının sadece rant olup olmaması değil, yaklaşan yerel seçimler yüzünden parti içi hesaplar ve hedefler de konuşuluyor.
Bir görüşe göre, CHP ilçe yönetiminin ‘rant’ açıklaması hem partisinde hem kamuoyunda onlara puan getirecek, bu projeye ‘evet’ diyen meclis üyelerinin kucağına da pimi çekilmiş bomba bırakacaktır.
Çünkü Ak Partili belediyenin projesine, Ak partili meclis üyeleriyle birlikte ‘evet’ demek, CHP’li meclis üyeleri için pimi çekilmiş bombadır. Dün evet deyip bugün hayır diyen meclis üyelerine de, ‘dün rant yoktu, bugün mü var? denilecek.
Eski ilçe başkanı Recep Dursun için de aynı durum söz konusu. Eski ilçe başkanının ‘evet’ dediği projeye yeni ilçe başkanının ‘rant’ demesi, kafalarda soru işareti doğuracaktır.
Şu an çok gündemde olmayan bir konu için, projenin muhataplarından çok kendi meclis üyelerini tartıştıran açıklamanın zamanlaması ise yaklaşan yerel seçim ve belediye meclis hesapları olduğunu söyleyenler de var.
Aslında dışarıdan bakıldığında görünen, kim ne hesap yaparsa yapsın bu durumun sadece CHP’ye zarar verdiğidir. Aile içinde çözülmeyen sorunlar, dışarıya katlanmış olarak taşıyor. Parti içi hesaplar, parti dışında başka hesaba dönüşüyor.
Kim aday olursa olsun, meclis listesinde kim yazılırsa yazılsın sokaktaki vatandaşa oy istemek için gittiğinizde,  parti içindeki kavgaları anlatamazsınız. Seçimi Ak Parti kazandığında yine vatandaşı suçlar, belediye meclis üyesi seçilen 5-6 kişi de mecliste her dönem yaşananları yaşar sonra yerini yine bir başkaları alır bu böyle sürüp gider…

YORUMLAR

  • 0 Yorum