Zeytinoğlu: “Kocaeli, Türkiye genelinden...

Zeytinoğlu: “Kocaeli, Türkiye genelinden ayrışıyor”

KSO Eylül ayı meclis toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Türkiye dış ticaretinin yüzde 19,8’i Kocaeli’den karşılandı” dedi.

Zeytinoğlu: “Kocaeli, Türkiye genelinden ayrışıyor”

KSO Eylül ayı meclis toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Türkiye dış ticaretinin yüzde 19,8’i Kocaeli’den karşılandı” dedi.

Zeytinoğlu: “Kocaeli, Türkiye genelinden ayrışıyor”
19 Eylül 2018 - 11:41

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. KSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yanı sıra KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve çok sayıda oda üyesi katılım gösterdi. 6 maddenin görüşüldüğü toplantıda Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, ekonomik gidişat ile ilgili bilgi verdi. Toplantı sonunda, Ekim ayı meclis toplantısının 17 Ekim Çarşamba günü saat 10.00’da gerçekleştirilmesine karar verildi.

ARTIŞ İVMESİNİN YAKALANMASINI BEKLİYORUZ

Toplantıda ilk olarak kürsüye çıkan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayı Türkiye ihracat, ithalat rakamlarına baktığımızda ihracat 12,4 milyar dolar seviyesinde olurken %6,5 düşüş yaşandığını görüyoruz. İthalat ise 14,9 milyar seviyesinde olurken yine %22,4 milyar dolar gerilediğini görüyoruz. İthalattaki gerilmeden dolayı dış ticaret açığı 2.5 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı olan %83,3’lük yükselmeyi olumlu değerlendiriyoruz. İhracattaki gerilemeyi Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması sebebiyle eksik iş gününün etkilediğini kaynaklandığını düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda tekrar artış ivmesinin yakalanacağını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

KOCAELİ TÜRKİYE GENELİNDEN AYRILIYOR

Kocaeli’nin ithalat ve ihracat rakamları hakkında bilgi veren Zeytinoğlu, “Kocaeli rakamlarına bakıldığında ise ilimiz ihracatta Türkiye genelinden ayrışıyor. İhracat 1.7 milyar dolar seviyelerine olurken oransal olarak baktığımızda %3,7’lik bir artış görüyoruz. İthalatta ise 3,1 milyar dolar seviyeleri olurken oransal olarak baktığımızda ise %17,3 seviyelerinde bir düşüş gözüküyor. Aynı dönemde ilimizde ülke ihracatının %16,7’sini ithalatının ise %21’8’ini karşılandı. Türkiye dış ticaretinin yüzde 19,8’i ise Kocaeli’den karşılandı” ifadelerini kullandı.

SORUNLAR OLUŞABİLİR

Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalara değinen Zeytinoğlu, “Ağustos başından bu yana döviz kurundaki oynaklık nedeniyle Hükümetimiz tarafından bazı önlemler alınmaya çalışılıyor. İhracatçılarımız için 6 ay içinde, ihracat dövizini TL’ye döndürme zorunluluğu getirildi. Tamamen yurt içinden sağlanan bir hammadde ile yapılacak üretim ve sonucundaki ihracat için bu uygulamayı doğru buluyoruz. Ama ihracatı ithalata bağımlı olan sektörler için sorunlar oluşabilir. Ancak uygulamada aynı gün alım-satım yapılabildiğini öğrendik” dedi.

TAM OLARAK YANSIMADI

Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Son üç-dört aydır ne yazık ki yüksek kurdan dolayı, yüksek enflasyon ve yüksek faiz sarmalı içerisindeyiz. Bu sarmal ekonomimize durgunluk getiriyor. Ağustos ayında Türk Lirası’nda meydana gelen yüzde 30’luk değer kaybının etkisiyle Reel Efektif Döviz Kuru, tarihinin en düşük düzeyine indi. Endekste bir evvelki aya göre 11.04 puanlık gerileme var. Yani fiyatlar veya Türk mallarının değeri bu oranda geriledi. Üreticilerin fiyatlardaki bu artışları piyasalara henüz tam olarak yansıtmadıklarını görüyoruz. Piyasalar zaman içerisinde ÜFE’deki artışların TÜFE’ye yansıyacağı düşünüyoruz. Dolayısıyla enflasyonda zirveyi henüz görmediğimizi düşünüyoruz. Enflasyonun yılsonunda zirve yapacağını düşünüyoruz. Ancak talep daralmasını da göz önünde bulundurursak bu yansıma daha sınırlı da olabilir” diye belirtti.

ENDİŞEMİZ YOK

“Tabii enflasyondaki bozulma temel makroekonomide bozulmalara neden oluyor” diyen Zeytinoğlu, “Üretim maliyetlerini zorluyor. Yatırım yapılmasını imkansızlaştırıyor. Bu nedenle enflasyonla mücadeleyi önemsiyoruz. Esas olan çözüm yatırım iklimin iyileşmesidir. Sadece ekonomik verilerdeki düzelmelerle bunun sağlanamayacağını biliyoruz. Para hareketlerinin serbestliğinden, hukuksal altyapıyı düzenlemeye ilişkin reformlara ihtiyacımız var. Yapısal reformlar tamamlanması halinde, yabancı sermayenin ülkemize geleceğinden endişemiz yok” şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIK ALGISI GÜÇLENDİ

Konuşmasının devamında Zeytinoğlu, “Geçtiğimiz hafta Perşembe günü MB, PPK toplantısında Politika faizini 6.25 puan artışla yüzde 17.75’ten yüzde 24'e yükseltti biliyorsunuz. Uzun zamandır beklediğimiz faiz artışı yapıldı. Faiz artırımı kararının orta vadede; enflasyonun gerilemesine ve TL’nin reel olarak değer kazanmasına katkı vereceğini düşünüyorum. Alınan bu kararın Merkez Bankası’nın bağımsızlık algısını güçlendirdiğini de düşünüyorum. Döviz kurunda gerileme aynı gün yüzde 10’a yakın oldu. Para Politikası Kurulu öncesi dolar 6,5538 TL’den, 6,01’i gördü. Ancak tekrar geldiği noktaya döndü. Bugün ise dolar 6,41 TL oldu” ifadelerini kullandı.

ETKİLİ OLMADIĞI BİR DÖNEM

Merkez Bankasıyla ilgili sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Merkez Bankasının faiz artışların da fazla etkili olmadığı bir döneme girdik. Bundan sonraki en önemli adım; yarın açıklanacak olan Orta Vadeli Program. Umarız yeni açıklanacak OVP’de hukukun üstünlüğü ilkeleri sağlanarak yatırım ortamı iyileştirilir ve tekrar yabancı sermayenin çekilmesi için gerekli tedbirler alınır” şeklinde konuştu.

BÜYÜME HIZINDA YAVAŞLAMA OLACAK

Konuşmasında büyüme oranlarından bahseden Zeytinoğlu, “Yılın ilk yarısında sağlanan büyüme yüzde 6.2 oldu. İkinci çeyrekte, OECD ülkeleri içerisinde birinci, AB ülkeleri içinde ikinci sırada yer alıyoruz. Büyümenin büyük bir kısmı net ihracattan kaynaklandı. İhracata verilen her türlü destek ve teşvikin büyümeye etki ettiğini görüyoruz. Büyümeye tarım hariç her sektörden pozitif katkı geldi. Biliyorsunuz üçüncü çeyrekte faizlerin yüksekliği sebebiyle yatırımlar da durma noktasına geldi. Diğer taraftan, yüksek döviz kuru ile alım gücünün düşmesinden dolayı, iç talepte de önemli daralma var. Sadece ihracatın katkısı ile büyüyemeyeceğimiz açık. Bu bakımdan üçüncü ve dördüncü çeyrekle birlikte, büyüme hızında yavaşlama olacağını düşünüyoruz” diye belirtti.

ÜÇÜNCÜ KEZ NEFES KREDİSİ

Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği geçen ay da bahsettiğim KOBİ finansmanına yönelik uygun maliyetli üçüncü nefes kredisi çalışmasını başlattı. KOBİ'lerimizin teminat zorlukları dikkate alınarak krediler KGF kefaleti ile kullandırılacak. Krediden tüm KOBİ'lerimiz faydalanabilecek. Firma bazında azami 200 bin lira kullandırılacak. Krediler 6 ay ödemesiz dönemli olmak üzere toplam 18 ay vadelidir. Kredinin faizi aylık yüzde 1,85 yıllık yüzde 22 civarında olacaktır. Başta Rıfat Başkan olmak üzere Ticaret Bakanımıza teşekkür ediyoruz” diye belirtti.

UFAK KATKILAR BEKLİYORUZ

Başkan Zeytinoğlu Kocaelispor ile ilgili, “Kocaelispor’umuz ligde ilk üç maçını kazandı ve şuanda lider konumda. Vilayetimizin başlattığı kampanyayı duyurmuştuk. Bu kampanya çerçevesinde sanayicilerimizde ufak katkılar bekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ HİSSEDİYORUZ

Zeytinoğlu’ndan sonra kürsüye çıkan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “Ben ekonomist değilim. 30 yıldır ekonomi gazeteciliği yapıyorum. Oradaki gözlemlerimi sizinle paylaşmak isterim. Bugün yaşadığımız sıkıntıların bir ayağı olarak dünyayı anlatmak isterim. Dünyadaki gelişmeleri Türkiye’de hissediyoruz. Dünya yeniden çok kutuplu noktaya doğru gidiyor. Dünyanın ekonomik mimarisinde, jeopolitik kurgusunda dağılma var. Ticaret savaşları işin görünen yüzü. Asıl hegemonya savaşı var. Amerika için küreselleşme güvenlik sorunu. Dünya ikiye bölüyor. Amerika ve diğerleri şeklinde. ABD, Çin’i geriletmek istiyor. Bana karşı olanları ezeceğim diyor. Benimle hareket edenlere inovasyon vereceğim diyor. Geleceğe karanlık, karamsar bakıyor. 2025’ten sonra Çin’in Amerika’yı geçeceği düşünülüyor. Sadece Çin yükselmiyor. Almanya’da 3’üncü kez dünya sahnesine çıkyıor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TEMPO ATLETİZM ATA'YA KOŞTU
TEMPO ATLETİZM ATA'YA KOŞTU
KENTİN YARARINA OLANI DESTEKLER, ZARARINA OLANIN KARŞISINDA DURURUZ
KENTİN YARARINA OLANI DESTEKLER, ZARARINA OLANIN KARŞISINDA DURURUZ