Yeşil Enerji’ye yönelmek zorundayız

Yeşil Enerji'ye yönelmek zorundayız

Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası, Elektrik Mühendisler Odası Gebze Temsilciliği Başkan Ahmet Veysel Suludere, Türkiye’nin elektrik sektöründe, yeşil enerjiye daha çok önem vermesi gerektiğini belirterek, enerji sektöründe ki sıkıntıları dergimize anlattı.

Yeşil Enerji'ye yönelmek zorundayız

Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası, Elektrik Mühendisler Odası Gebze Temsilciliği Başkan Ahmet Veysel Suludere, Türkiye’nin elektrik sektöründe, yeşil enerjiye daha çok önem vermesi gerektiğini belirterek, enerji sektöründe ki sıkıntıları dergimize anlattı.

Yeşil Enerji'ye yönelmek zorundayız
17 Ekim 2018 - 11:57

1996 yılından beri Gebze’de yaşayan, Gebze’de siyaset yapan, çeşitli STK’larda görevler alan Elektrik Mühendisi olduktan sonrada ODA’nın başkanlığını yapan Suludere, her alanda olduğu gibi enerji sektöründe de sıkıntılar yaşandığını belirterek, bunun sebebini de dışa bağımlı olmaktan kaynaklandığını ifade etti.

ENERJİNİN YÜZDE 45’İ DOĞALGAZ, PETROLDEN VE BURADA DA DIŞA BAĞLIYIZ
Veysel Suludere, özellikle Almanya’dan örnek vererek, Türkiye’nin enerjide gelişmesini şöyle özetledi; “Türkiye yenilenebilir enerjiye dönmek zorunda. Güneş ve rüzgarı daha aktif kullanarak, enerji üretmek mümkün. Ülkemize oranla daha az güneş gören Almanya, enerji tüketiminin yüzde ellisini yenilenebilir enerjiden sağlıyor. Bizim enerjimizin yüzde 45’i doğalgaz ve petrolden sağlanıyor. Bununda tamamında dışa bağımlılık söz konusu. Enerjimizin yüzde 45’i doğalgaz, yüzde 25’i HES’ler, yüzde 13’ü yerli taş kömürü, yüzde 12’si ithal kömür, kalanı da diğer kaynaklardan sağlanıyor. Bizim Ülke olarak acilen yeşil enerjiye, yenilenebilir enerjiyle dönmemiz ve güneşimizi, rüzgarımızı aktif kullanmamız gerekli. Bunu başardığımız zaman enerjide dolara bağımlılıktan kurtulmuş oluruz”

NÜKLEER ENERJİ RİSKLİ
Suludere, Ülkeler arasında savaşlara neden olan Nükleer Enerji ile ilgili de şunları söyledi; “Nükleer Enerjiye genel olarak karşıyız. Nükleer enerjiyi olumlu enerji için kullanmak makul karşılanabilir ancak burada enerjinin nasıl kullanıldığı önemli. Silah üretimi için kullanılması büyük sorun ve nükleer enerjinin her zaman güvenlik sorunu var. Çevreye verdiği zararda göz önünde bulundurarak nükleere enerji kesinlikle zorunluluk değil olmadan da olur. Nükleer Enerji, özellikle nükleer silah kullanımında da yararlanılan bir enerji olduğu için, Ülkeler arası savaşlara neden olanda bir tehdit. ABD, Irak’a savaş açarken de hatırlanacağı üzere, Nükleer tehdit bahanesi ile işgal başlatmıştı. Bu nedenle Nükleer Enerji’nin taşıdığı risklere önemsiyoruz, bu enerji seçeneğini tasvip etmiyoruz”

DOLARDA Kİ YÜKSELİŞ BİLEŞENLERİ ETKİLEMİŞTİR
Türkiye’nin bir çok alanda dışa bağımlı olmasından dolayı, dövizdeki artışın yarattığı ekonomik sıkıntının Elektrik sektörüne etkilerini de Suludere şöyle anlattı; “Elektrik Mühendisleri olarak daha çok sanayi ağırlıklı ve devamlılığı olan çalışmalarımız oluyor. Ancak, ekonomide ki sıkıntılar, sanayiciyi, üretimi etkilediği oranda bizleri de tabiî ki etkiliyor. Ancak, elektriğin bileşenlerini daha doğrudan etkilemekte. Bugün bir enşaatın elektrik işini yapan teknisyen arkadaşımız, bakırın dolar endeksli olmasından kaynaklı, malzemede direk sorun yaşıyor. Bir çok arkadaşımız başladığı işi bitirmekte dahi zorlanıyor. Bu sürecin kısa sürede aşılmasını arzu ediyoruz”

600 ÜYELİ BİR ODAYIZ
Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası, Elektrik Mühendisler Odası Gebze Temsilciliği’nin faaliyetlerini anlatan Suludere; “temsilcilik olarak 600 üyeli bir derneğiz. Benim temsilcilik başkanı olmam, 15 Temmuz kalkışmasının bir hafta öncesine denk gelmiştir. Bu tarihten sonra Ülke’nin her alanında ki etkileşim, STK’lar ve Odalar düzeyinde de oldu. Böyle bir süreç sonunda STK temsilciliği daha da zor olmuştur. Biz oda olarak, üyelerimize yönelik eğitim çalışmaları, sosyal etkinlikler yapmaktayız. Odamız üyeleri arasında ki dayanışma ve yardımlaşmayı arttırma uğraşı veriyoruz” dedi.

VEYSEL SULUDERE KİMDİR
1970 Erzincan Refahiye doğumluyum. 1980 yılında Çayırova’ya geldik. İlk, orta ve lise eğitimimi Gebze’de, yüksek öğrenimimi Kocaeli Yıldız Üniversetise’nde Elektrik Mühendisi olarak tamamladım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükgöz Huzurevinde Nikah Kıydı
Büyükgöz Huzurevinde Nikah Kıydı
Bilgi evlerinde yaz okulu kayıtları başlıyor
Bilgi evlerinde yaz okulu kayıtları başlıyor