Hünkar Çayırı meselesinde, bravo Gebze…
Reklam
Caner Pesen

Caner Pesen

Yeni süreç!

Hünkar Çayırı meselesinde, bravo Gebze…

06 Şubat 2018 - 09:55

Hünkar’dan Gebze’ye miras olan, tarihi köklere sahip, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde büyük gelişmelere ev sahipliği yapmış olan Hünkar Çayırı’na ilişkin bir takım hesaplar yapıldı.

DMO’dan Özelleştirme İdaresi’ne verilirken, bir hesap-kitap vardı.

Bu hesapların rant içerikli, birilerine kıyak, peşkeş gibi yorumlayanlar da oldu.

Bu kadarı abartılıydı.

Satıldı, bitti gibi kızılca kıyamet kopartanlar da vardı.

Kendisine rol biçme hevesinde olanlarda…

İşin özü Gebze’ye bırakılan tarihi miras üzerinde bir takım hesaplamaların olduğu idi.

Gebze bu süreçten çok ciddi bir başarı ile çıktı ve ecdadın mirasına aslanlar gibi sahip çıktı.

Hünkar Çayırı üzerine yapılan planlamaların içinde olmadığı halde, en çok eleştirilen yıpratılan kurum oldu, Gebze Belediyesi, oysa bu süreçte Gebze Belediyesi refleksi de Gebze refleksinden bağımsız değildi.

Gebze Belediyesi Hünkar’ın mirasına sahip çıkma noktasında ve bu alanın korunması anlamında büyük çaba sarf ediyordu ve sonuç olarak Hünkar Çayırı, rekreasyon alanı olarak ayrıldı ve ne satılması nede başka amaçlara hizmet etmesi mümkün değil artık.

Hünkar Çayırı’nın Özelleştirme İdaresi’ne devir edildiği tarihten itibaren bu karara şiddetle karşı çıkan Gebze Ticaret Odası, Erzincanlılar Vakfı ile pazarlıklar aşamasında da ciddi bir tepkinin öncüsü oldu.

GTO, belki duyum ve söylemleri gerçek gibi algılayıp, oluşan toplumsal tepkinin tetikleyicisi oldu.

Abartılı bir duruş sergilese de, mevzu Gebze’ye bırakılan tarihi eser ve ecdadın yadigarı olunca, bazen küçük bir hesap-kitap ta, akıllardan geçen planlar da, böylesi büyük tepkiler doğurabilirdi.

Önemli olan kimin, neyi ne kadar abarttığı değil, Gebze adına alınan sonuçlardı.

Gebze, Hünkar’ın mirasını koruyarak ve bu alanın daha verimli değerlendirmesi sonucuna ulaşarak bu süreci başarılı bir şekilde geçirmiştir.

Gebze ve Tarihe sahip çıkma bilinci ile hareket edip, kentin birlik-beraberliğini Kocaeli’ye, Ankara’ya gösteren tüm Gebzelileri kutluyorum.

Beklentimiz, korunması garanti altına alınan Hünkar Çayırı’nın bir müze ve bir anıt şeklinde geliştirilerek kent turizmine sunulmasıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum