Vergi yükümüz

Vergi yükümüz

Taner Öner yazdı...

Vergi yükümüz

Taner Öner yazdı...

06 Ekim 2017 - 14:45

Herkese merhabalar,

Ülkemizde dünyada olduğu gibi çeşitli mal ve hizmetlerden vergi alınmaktadır. Vergi bir gereklilik olup devletin işlerini yürütebilmesi için en büyük kaynaktır. Ülkemizdeki vergi sisteminden kaynaklanan sorunlardan en büyüğü dolaylı vergilerin oransal büyüklüğüdür. Son yıllarda dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı %70’i bulmuştur.

Dolaylı vergiler genelde son kullanıcılar tarafından ödenir. Son kullanıcılarda ücretli veya tek geliri olan vatandaşlardır. Bu vergi türü çarşı, pazar ve market gibi dükkanlardan alınan hizmet ve ürünlerin içerisinde bulunmaktadır. Bu mal veya hizmeti alan bundan faydalanır ve başkasına satamaz. Bu nedenle bu gibi alış veriş yapanlara son kullanıcı denilmektedir.

Yani marketten 1 Kg et alan asgari ücretli ile aylık geliri 100,000 TL olan bir iş adamı bu mal için aynı vergiyi öderler.

Anayasamızda gelir ile verginin orantılı olması gerektiği yazmaktadır. Ancak dolaylı vergilerde böyle bir şey söz konusu değildir. Gelire bakılmadan herkesten eşit olarak alınan vergilerdir.

Dolaylı vergi gelirlerinin toplam vergi gelirlerine oranının fazla olduğu ülkeler az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdir.

Son günlerde 2018 yılında uygulanacak MTV zammı ile alakalı Maliye Bakanımızın açıklamaları çok ses getirdi. Bu nedenle bu konuya da kısaca değinmek istiyorum.

Ses getirdi ciddi tepkiler oluştu, çünkü artış oranı %40’tı. Yeni araçlarda bu %68’e kadar çıkıyordu. Enflasyonun %10 larda gezdiği bir dönemde bu artışın çok fazla olduğunun herkes farkındadır. Devletimizi yönetenler de mutlaka bunun farkındadır.

Özel iletişim vergisini telefon kullanan her vatandaş ödemektedir. Bu devirde hepimiz en az bir telefon kullanmaktayız. Sabit telefonlar da düşünülürse iki ve daha fazla telefon faturası ödeyen kişi sayısı az değildir. Eleştiriler MTV.’de yapılan zam üzerine yoğunlaşsa da hepimizi ilgilendiren özel iletişim vergisine de %50 zam yapıldı. Bir çok vatandaş bunun hala farkında bile değil maalesef. Gelir ve kurumlar vergilerinde artış yapılması da bir çok işletmeyi ve çalışanı etkiyececektir.

Devletimiz kaynak lazım ise bunu karşılamak için tabi ki vergi enstrümanını kullanacaktır. Bizler de gerekli olduğunu düşündüğümüz sürece bu taşın altına elimizi koymak durumundayız. Hoş böyle düşünmesek te siyasi erk’in aldığı kararlara uymak durumundayız.

Ancak son dönemde çok fazla teşvikler dağıtıldı, ekonomiye kaynaklar aktarıldı. Bu piyasayı canlandırmak için ve ya başka nedenlerle olabilir. Hatta daha önce Devletimizi yönetenler tarafından İMF ye bile borç verebilecek durumda olduğumuz söyleniyordu.

İnsanın aklına “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” demek geliyor.

Şimdi ne oldu bir anda kaynakları dağıtan durumdan kaynak toplamak için faiş zamlar yapılması geldi karşımıza? Bunun cevabını zaman verecek diye düşünüyorum.

Hükümet zamlar devreye girmeden önce bu zamlarda bazı indirimler yapacaktır diye düşünüyorum. Aksi halde önce halkımızı sonrasında da iktidar partisini zor günler beklemektedir.

İyi günler ve kolaylıklar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beylikbağı Güzide’nin Temeli Atıldı
Beylikbağı Güzide’nin Temeli Atıldı
GAZZE’DEKİ AİLELERE DESTEK
GAZZE’DEKİ AİLELERE DESTEK