Sahte sigortalılık...

Sahte sigortalılık...

Taner Öner yazdı...

Sahte sigortalılık...

Taner Öner yazdı...

Sahte sigortalılık...
17 Kasım 2017 - 12:31

Herkese merhabalar,

Ekonominin gidişatı, mevzuattaki değişiklikler ve yasal boşluklar sebebi ile son dönemlerde sahte sigortalılık kavramı yoğun bir şeklide duyulur oldu ülkemizde.

Sahte sigortalılık bir işyerinde fiilen çalışmadığı halde çalışıyormuş gibi gösterilmesi, prim tahakkuk edilmesi ve sigortalılık için gün kazandırılması anlamına gelmektedir.

Bu işlemlerden dolayı zaman içerisinde birçok kişinin canı yanmasına rağmen bu şekilde sigortalılık yaptıran ve dışardan ödeyen kişiler ile buna aracı olan ve işyerinde gösteren işverenler halen bulunmaktadır.

Bir kişi sigortalı yani 4A’lı olabilmesi için fiilen bir işyerinde çalışıyor olması gereklidir. Ancak çalışmayıp prim ödemek ve gün kazanmak isteyen kişiler dışardan maliyetine katlanarak kendilerini sigortalı gösterme yolunu seçmektedirler.

Bu durumu seçenler maalesef ciddi sorunlar ile karşılaşmaktadırlar.

Bunlardan ilki bu yasal olmayan bu iş için ücret ödedikleri aracı kişi ya da firmaların parayı alarak sigorta primi ödememeleri ya da eksik ödemeleridir.

İkinci sorun ise kendilerini sigortalı gösterdikleri firmaların prim ve günlerini tam gösterilmesine rağmen ilgili firmaların gerçek olmayan, paravan firmalar olmasından kaynaklıdır.

Bu durum tespit edildiğinde geriye dönük tüm prim ödemeleri ve günler iptal edilmekte, kendi, eşi ve çocukları için aldıkları sağlık yardımları yasal faizleri ile beraber geri alınmakta, iş görmezlik aylıkları yasal faizleri ile beraber geri alınmakta ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Son iki yılda 300 bine yakın sahte sigortalılık tespit edilmiş ve gerekli işlemler başlatılmıştır.

Bazen kişiler emekli olduktan sonra bu durum tespit edilmekte, emeklilikleri iptal edilmekte, aldıkları emekli maaşları yasal faizleri ile birlikte geri alınmakta ve gün eksikleri ortaya çıkmaktadır.

Bu tip firmalar son dönemde mantar gibi çoğalmış ve sahte fatura ticaretinin yanında sahte sigortalık işlemlerinden yasal olmayan paralar kazanarak vurgun yapmaktadırlar. Bu kanunsuz işlerden para kazanan aracı kişiler ve sahte firma kuran kişiler devleti ciddi zarara uğrattığı gibi insanların canını da yakmaktadır. Bu tip kişilere dikkat edilmelidir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir meslektaşlarımda işimiz gereği firmaların muhasebe işlemlerinin yanında sigorta ile ilgili işlemlerini yapmaktadırlar.

Meslektaşlarımız bu sahtecilikten bilgisi olmadığı halde SGK Denetmenleri tarafından sorumluluğu olduğu gerekçesi ile Meslek Odalarına şikayet edilmektedir. Bu şikayetler son zamanlarda artmış olup meslektaşlarımız bundan dolayı soruşturma ile muhatap olmaktadır.

Firmaları seçmemiz ve gelen işçi giriş ve çıkış talepleri, ücret artış talepleri ve buna benzer işlemler için yazılı evrak ya da mail yolu ile yapmamız ileride olası muhtemel sorunların önüne geçecektir diye düşünmekteyim.

İyi günler ve kolaylıklar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beylikbağı Güzide’nin Temeli Atıldı
Beylikbağı Güzide’nin Temeli Atıldı
GAZZE’DEKİ AİLELERE DESTEK
GAZZE’DEKİ AİLELERE DESTEK