Rektör Hülagü: Geleceğimize sahip...
Reklam

Rektör Hülagü: Geleceğimize sahip çıkmalıyız

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğr. Gör. Meral Çakır tarafından düzenlenen ‘Halk Anlatıları Arama Tasarım Toplantısı’ 21 Ocak Pazartesi günü Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Rektör Hülagü: Geleceğimize sahip çıkmalıyız

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğr. Gör. Meral Çakır tarafından düzenlenen ‘Halk Anlatıları Arama Tasarım Toplantısı’ 21 Ocak Pazartesi günü Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Rektör Hülagü: Geleceğimize sahip çıkmalıyız
22 Ocak 2019 - 09:39

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Akın Deveci’nin yaptığı etkinliğe KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Proje Başkanı Meral Çakır, Konya Gıda ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mikdat Çakır, Basın İlan Kurumu Proje Ekibi’nden Ömer Altınel, Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Kaya, Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Danışmanı Zuhal Karakoç, Leyla Yüksel, Tolga Tellan’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ÖZ KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Meral Çakır’ın proje ile ilgili bilgi vermesiyle başladı. Çakır, “Binlerce yıllık birikimle oluşan öz kültürümüzü güncel çağ teknolojisiyle harmanlayarak yeni kuşaklara ulaştırmayı hedefliyoruz.” diyerek projenin amacından bahsetti. Çocuklarımıza ve gençlerimize ilişkin gözlemlerinin olduğuna değinen 
Çakır, özellikle gençlerde ve çocuklarda Türkçe’nin kullanımı konusunda sıkıntılar olduğunu ve bunların giderilmesi için böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Gençlerin kitap okumak yerine internette daha çok vakit geçirdiğini dile getiren Çakır, “İnternete girme sıklığı artmakla beraber, kitap okuma oranları git gide azalıyor. İnternette zaman geçirmek kötü değil ama daha çok sosyal medyada zaman geçirdiklerini görüyoruz. Eğer biz bilgi üretemiyorsak bilgiyi üretenlerin bizim üzerimizde hâkimiyet kurmalarına izin vermemeliyiz.” İfadelerini kullandı.

MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMALIYIZ

Meral Çakır’ın ardından konuşan Mikdat Çakır, bu projede yer almaktan mutluluk duyduğunu ve katılan herkese teşekkür ettiğini dile getirdi. Milli kültürümüzü korumanın yolunun kırda yaşayan insanlardan geçtiğini söyleyen Çakır, “Almanya son 15 yıldır büyük işletmeleri desteklemek yerine aile işlemelerini desteklemeye başladı. Milli gelirlerde payın daha çok aile işletmeleri ve kırda yaşayan insanların refahını arttırmaya harcadı.” dedi. Gıda potansiyelinin yüksek olmasının önemli olmadığına değinen Çakır, “Asıl önemli olan insanların üretim potansiyelini arttırmaktır. Bence bu potansiyeli arttırmanın en önemli yolu da dildir.” şeklinde konuştu.

KİM OLDUĞUMUZU HATIRLATAN PROJE

Projenin bir diğer destekçisi olan Basın İlan Kurumu adına konuşan Ömer Altınel, böylesi bir projede kurumun isminin geçmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ve her zaman destek olacaklarını belirtti. Altınel, “Bu proje, sorunlara karşı çıkmak yerine sorunları durum olarak tanımlayıp bunlardan faydalanmayı öngören bir proje olduğundan dolayı bizim için çok kıymetli.” dedi.

GELENEĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Ömer Altınel’ın konuşmasının ardından KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadetin Hülagü proje ile ilgili düşüncelerini aktardı. Rektör Hülagü,” Bu güzel proje ile ilgili olmak bizi sevindirdi.
Milletimizin zengin kültürel varlığını araştırmak bizim vazifemiz, bunun içinde iyi bir planlama gerekir. İyi sonuçlar vereceğini ümit ediyorum.” dedi. İnternetin kültürümüzü etkilediğinden bahseden Hülagü, ”Günümüzde internet kanalıyla özellikle tüm dünyaya hükmetmeye ve yerel kültürel değerleri unutturarak küreselleştirme potasında eritme gayretlerini gördük. Bu aslından hepimiz için tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Milli kültürümüzün yok edilmesi başta birlik ve beraberliğimizi yok eden bir unsura dönüşecektir.” Diye konuştu. Tarihsel açıdan kültürel değerlerin öneminden bahseden Prof. Dr. Hülagü, 
“Aziz milletimizin tarihin en eski dönemlerinden beri var olan kültürlerindeki en güçlü tarafı binlerce yıldır yaşattıkları geleneklerdir. Geleneklerin temelleri sözlü anlatılarda, masallarda, destanlarda görünür olup günümüze kadar gelerek milletimizin kılcal damarlarına sirayet etmiş bir durumdadır.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“İNSANLARIN ‘TIK’LAYARAK YAŞADIĞI DÜNYADAYIZ”

Etkinlik kısa süreli bir molanın ardından KOÜ TV iletişim öğrencilerinin yaptığı sokak röportaj videosunun izlenmesiyle devam etti. Etkinliğin moderatörü olan Dr. Öğr. Üyesi Akın Deveci, “Kültürümüz hakkında çok az fikrimiz var veya hiç fikrimiz yok. İnsanların ‘tık’layarak yaşadığı bir dünyadayız. İnsanların dikkatleri gün geçtikçe azalıyor. Bunu değiştirmek için bu projede bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

KULLANDIĞIMIZ DİLİ BİLMEMİZ GEREKİR

Etkinliğin devamında ise durum analizi yapmak üzere sözü alan isim Prof. Dr. İrfan Erdoğan oldu. Erdoğan, “Biz kavramları kullanıyoruz ama kavram hakkında bilgimiz yok. Mesela sözlü bir kültürün toplumsallaşması ne demek? Bunu bilmiyoruz. Gençlere tavsiyem lütfen kendi anladığınız dili ve karşımızdakinin anladığı dili kullanın.” Diye konuştu.

PROJE SİTESİ TANITILDI

Proje aşamasında oluşturulan sitenin kurucusu Şafak Akyol da projenin teknik kısmına dair bilgiler verdi. İnsanların kolaylıkla ulaşabilecekleri bir site yapmayı amaçladıklarını söyleyen Akyol, “Bu sitede herkes masallara ulaşacak, dinleyebilecek hem de isteyenler masal oluşturup sitemize masal gönderebilecektir. Mobil uyumlu olan sitemize her kesimden kolaylıkla ulaşabilmek mümkün.” dedi.

ANİMASYON ÇOCUKLARA ULAŞMAK İÇİN ÖNEMLİ

Etkinliğin ilk oturumunda söz alan konuşmacılardan Giresun Üniversitesinden Prof. Dr. Bayram Kaya ise milli kültürün yeniden kazandırılması noktasında animasyonların yapılması gerektiğini vurguladı. Kaya, “Hedef kitlemiz olan çocuklar ve gençler interneti yakından takip ediyor. Onlara ulaşabilmek için animasyonlar yapmalıyız ve daha fazla kişiye kültürümüzü ulaştırmalıyız.” şeklinde konuştu.

Etkinlik öğle arasının ardından grup sunumları ve sonuç bildirgesi ile gün boyu devam etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yürekleri doyuran tatlar
Yürekleri doyuran tatlar
HALKIMIZIN MUTLULUĞU BİZİM MUTLULUĞUMUZ
HALKIMIZIN MUTLULUĞU BİZİM MUTLULUĞUMUZ