LPG konusunda önemli uyarı!

LPG konusunda önemli uyarı!

Makine Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi Ömer Aydın Gaz sızdırmazlık raporu istenmemesinin facialara yol açtığını söyleyerek “Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle denetimsizliğin önü tamamen açılacaktır” dedi

LPG konusunda önemli uyarı!

Makine Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi Ömer Aydın Gaz sızdırmazlık raporu istenmemesinin facialara yol açtığını söyleyerek “Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle denetimsizliğin önü tamamen açılacaktır” dedi

LPG konusunda önemli uyarı!
02 Kasım 2016 - 17:54

MMO Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Aydın tarafından yapılan basın açıklamasında gaz sızdırmazlık raporu istenmemesine tepki göstererek yetkilileri uyardı ve Mevcut durum böyle iken 26.10.2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanan araçların imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelikle LPG/CNG dönüşümü yapılmış olan araçların periyodik muayenelerinde sızdırmazlık raporu aranmaması uygulaması başlatılarak ‘’Hafif kusur’’ olarak değerlendirilen sızdırmazlık kontrolleri kusur olmaktan da çıkarılmıştır. Yönetmeliğin 6 ay sonra yürürlüğe girmesiyle birlikte denetimsizliğin önü tamamen açılacaktır” ifadelerini kullandı.

RAPORU ALMADIĞI TESPİT EDİLDİ

MMO Şube yönetim kurulu üyesi Ömer Aydın “1 Kasım 2016 tarihinde İstanbul istikametine gitmekte olan Selahattin Demir idaresindeki 37 ES 151 plakalı otomobil Kocaeli TEM otoyolu üzerindeki Uzunçiftlik mevkiinde LPG aldıktan sonra yola çıkarken sürücüsünün araçta sigara yakmak istemesi nedeni ile araç alev topuna dönmüştür. Yaptığımız incelemeler sonucu, aracın son muayenelerinde LPG sızdırmazlık raporu almadığı tespit edilmiştir” dedi.

“HAFİF KUSURA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Araçların LPG’ye dönüşümü ve ilgili piyasanın denetiminde ulaşılan düzey ve disiplin bozulmak üzeredir. LPG’li araçların trafikte ‘hareketli bombalara’ dönüşmesi söz konusudur diyen Aydın “Bu gidişe ‘dur’ denilmelidir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19 Aralık 2011 tarihli Genelgesi; araç muayene istasyonlarında (LPG ve CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’) aranması zorunluluğunu kaldırmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını ‘ağır kusur’dan ‘hafif kusur’a dönüştürülmüştür” açıklamasında bulundu.

“CAN VE MAL KAYIPLARI OLUŞTU”

Bu durum LPG’li araç kullanıcılarının keyfiyetine yol açmış ve gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir diyen Aydın “Bu uygulama ile denetimsiz ortama geri dönülmüş, halkın can ve mal güvenliği ciddi bir şekilde tehdit edilmeye başlanmıştır. LPG li araçlarda imalat-montaj ve kullanıma dair denetim ve kontrollerin yapılmaması, araçların LPG’ye dönüşüm tadilatında standart olmayan malzemelerin kullanılması, montajların standart dışılığı, periyodik ve etkin denetimlerin yapılmamasından kaynaklanan kazalar dolayısıyla önemli can ve mal kayıpları oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

“KUSUR OLMAKTAN ÇIKARILDI”

Sözlerine devam eden Aydın “Mevcut durum böyle iken 26.10.2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanan araçların imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelikle LPG/CNG dönüşümü yapılmış olan araçların periyodik muayenelerinde sızdırmazlık raporu aranmaması uygulaması başlatılarak ‘’Hafif kusur’’ olarak değerlendirilen sızdırmazlık kontrolleri kusur olmaktan da çıkarılmıştır. Yönetmeliğin 6 ay sonra yürürlüğe girmesiyle birlikte denetimsizliğin önü tamamen açılacaktır” ifadelerini kullandı.

“LPG TANKLARININ YASAL ÖMRÜ UZATILDI”

Yeni yönetmelikle birlikte getirilen uygulamalardan bir diğeri de LPG dönüşümlerinde kullanılacak LPG tanklarının yasal ömrünün 10 yıldan ‘’15 yıla’’ çıkartılmasıdır diyen Aydın “Bilimsel ve teknik bir veriye dayandırılmadan yapılan bu değişiklik telafisi mümkün olmayan mal ve can kayıplarına sebep olacaktır. Yine yönetmelik marifetiyle sızdırmazlık kontrolü yapmak üzere görevlendirilmek isteyen kuruluşların bakanlığa başvurarak yetki almalarının önü açılmıştır. Bu uygulamanın egzoz emisyon ölçümlerinde olduğu gibi yapılacak kontrollerin niteliksiz olmasına sebep olacağı açıktır” dedi.

“KONTROLSÜZLÜĞE NEDEN OLACAK”

Yürürlüğe girecek olan yönetmelik LPG/CNG dönüşümü yapan işyerlerinin ‘’Sözleşmeli’’ Teknik sorumlu çalıştırmasının ve bir tane teknik sorumlunun 6 adete kadar dönüşüm firmasına hizmet verebilmesinin önünü açmaktadır diyen Aydın “Bu uygulama yapılan dönüşümlerin gerçek anlamda kontrolsüz gerçekleştirilmesine yol açacaktır. Şu anda Makina Mühendisleri odası tarafından yetkilendirilmiş Makine Mühendislerinin tam gün esaslı görev yaptıkları dönüşüm firmaları, yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birden fazla firmanın bir tane teknik sorumluyu görevlendirerek gerçek anlamda bir denetimin gerçekleştirilemeyeceği ve yapılan işlemin imzacılık olarak gerçekleşeceği bilinmelidir” açıklamasında bulundu.

“MONTAJ TESPİT RAPORU”

Odamız, gaz sızdırmazlık testleri ile birlikte araçların yetkili firmalar tarafından LPG’ye dönüşümünün son kontrollerine ilişkin ‘Montaj Tespit Raporu’ düzenlemeye de, Bakanlık tarafından ayrıca yetkili kılınmıştır diyen Yönetim Kurulu Üyesi Aydın “Dolayısıyla Odamızın yürüttüğü kontrol ve uygulama kapsamı, işin bütününe ilişkindir. MMO kontrolleri; ithalatçı, üretici, bayi ve dönüşüm yapan, Oda tarafından yetkilendirilmiş firmalar ile firmalarda görev yapan ve yine Oda tarafından yetkilendirilmiş makina mühendislerinin denetimini; firmaların kullandığı teknik belgeler ile montaj malzeme ve ürünlerinin kontrolünü ve mevcut montajın mevzuata uygunluğunu da kapsamaktadır” şeklinde konuştu.

“KURUMLARI ZAN ALTINDA BIRAKACAK”

Türkiye 3 Milyon 093 bin ton/yıl otogaz kullanımı ile Güney Kore ve Rusya’dan sonra dünyanın en büyük 3.pazarı olup, otogazın, benzinden daha fazla tüketildiği tek ülkedir diyen Aydın “Toplam tüketim de 3.sırada olan Türkiye 10 bin 649 adet lisanslı otogaz istasyonu ve 4 Milyon 275 bin  adet LPG li araç sayısı bakımından dünyada 1.sıradadır. Yılda ortalama 300 bin adet araç LPG’ye dönüştürülmektedir. Dünyada otogaz kullanımı bakımından bu kadar önemli bir hacme sahip ülkemizde, Periyodik Kontrollere esas LPG-CNG Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından vahim sonuçlar doğuracağı ve bazı kişi ve kurumları zan altında bırakacağı bilinmelidir” ifadelerini kullandı.  

“YÖNETMELİK BİLİMSEL VERİLERE GÖRE DÜZENLENMELİ”

Sözlerinin sonunda Aydın “Yeni çıkan yönetmelik ve kanunlar neticesinde uzman mühendislerin istihdam edildiği ve standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinmekte; onların yerine "merdiven altı" tabiriyle anılan, uzman olmayan kişilerin çalıştığı kontrolsüz ve denetimsiz firmaların bu sektörde yer almasının yolu açılmaktadır. MMO olarak yapılan yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesini ve yönetmeliğin görüşlerimiz de dikkate alınarak teknik ve bilimsel verilere uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini aksi halde telafisi mümkün olmayan mal ve can kayıplarına neden olacağını belirtiriz” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
HEDEFE ADIM ADIM
HEDEFE ADIM ADIM
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ