KYÖD yeni döneme hazır

KYÖD yeni döneme hazır

Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Genel Kurulda başkan seçilen Didem Turan ile KYÖD’ün yeni dönemini konuştuk. KYÖD, açtığı yeni sayfada çeşitli etkinliklerle adından söz ettirecek.

KYÖD yeni döneme hazır

Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Genel Kurulda başkan seçilen Didem Turan ile KYÖD’ün yeni dönemini konuştuk. KYÖD, açtığı yeni sayfada çeşitli etkinliklerle adından söz ettirecek.

KYÖD yeni döneme hazır
15 Ekim 2018 - 09:42

1947 yılında kurulan ve kurulduğu günden beri kent adına yapılan çeşitli etkinliklere sahne olan Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) yepyeni bir döneme hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Genel Kurulda başkan seçilen, çiçeği burnunda başkan Didem Turan, gazetemize verdiği röportajda KYÖD’ün yeni dönemini anlattı. Turan, KYÖD’ün yeni döneme hazır olduğunu ve bu dönemde birçok etkinliğe imza atacağını dile getirdi.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
1964 Manisa Akhisar doğumluyum. 25 yıldır İzmit’te yaşıyorum ve Kocaeli Barosu’na bağlı avukat olarak çalışıyorum. Evliyim ve 2 kız çocuk annesiyim.

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği’ni tanımlamak gerekirse… KYÖD nasıl bir dernek?
KYÖD, 1947 yılında o zamanın üniversiteye giden öğrencileri tarafından kurulmuş, ülkemizin en eski kuruluşlarından biri. O dönemde üniversitelerde okuyan çok da öğrencisi yok İzmit’in. Çoğunlukla şehir dışında okuyorlar. Dışarıya giden öğrenciler yaşadıkları problemlere çözüm üretebilmek için derneği kurmuşlar. Zaman içerisinde kent insanı derneği sahiplenmiş. Esnafta derneğe sahip çıkmış ve dernek giderek büyümüş. Gençlerin birçok etkinliği olmuş. Eğitim gören öğrenciler için burs toplamışlar örneğin. 1960’larda dernek, o zamanın siyasi çalkantılarından nasibini almış ve kapatılmış. 1970’lerde tekrar kurulmuş. İkinci kuruluşunda daha önce öğrenci olan gençler meslek ve iş sahibi insanlar haline gelmişler. Bu sefer onlar dışarıya giden öğrencilere yardımcı oluyor ve üniversiteye giden öğrencileri teşvik ediyorlar. Kurucular, aynı zamanda kentin önde gelen insanları oldukları için kent sorunlarında da duyarlı hareket ediyorlar. KYÖD 1980 darbesinde tekrar kapatılıyor. Ta ki 1993 yılına kadar. 1993 ‘te kentin duyarlı insanları 70 kurucu üyeyle KYÖD ‘ü tekrar hayata geçiriyor. Temel felsefe yine yükseköğrenimi teşvik etmek. Kentte yükseköğrenimli sayısı arttığı için eğitim sorunlarının yanında kentte kültürel, sosyal yaşam alanlarına hareketlilik katmak amaçlanıyor. Aynı kurucular 1994 yılında Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı’nı kuruyor. Vakıfla beraber bugün övünç duyduğumuz ODTÜ- KYÖD Okul projesi hayata geçiriliyor.

Sadece Kocaeli’den şehir dışına giden öğrencilerle mi çalışmalar yapıyorsunuz?
Tabi ki her türlü genç bize başvuruyor. Farklı kategorilerimiz var. Tüzüğümüz gereği burs anlamında bakarsak; KYÖD İzmit’in dışarıda okuyan ve desteğe ihtiyacı olan çocuklarına burs veriyor. Burs yönetmeliğimizde bu konuda düzenlemeler var. Kriterlerimize uygun olan çocuklarımıza burs veriyoruz.

Başkanlığı Mehmet Toker’den aldınız… KYÖD’ün ilerleyen dönemdeki çalışmaları nasıl olacak?
Ben seçim yaptığımız dönemde hem de sonrasında stratejimizin belli olduğunu söylemiştim. İzin verirseniz ona açıklık getireyim. 2016-2018 döneminde Mehmet Toker ile birlikte çalıştık. O dönemde de derneğin genel sekreteriydim. KYÖD sıkıntılı bir döneme girmişti. Hala da bazı konularda devam ediyor. Sıkıntının temel kaynağı; KYÖD’ün ekonomik problemlerinin çok fazla ön plana çıkması. 2016-2018 Dönemi derneğimizin tam olarak hangi noktada olduğunu sorunların gerçek tablosunu ortaya çıkarmak oldu. Ötelenen sorunları görünür hale getirdik. Problemler tespit edildi ama çözülebilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu ve bir sonraki dönemde de bu çalışmanın yürütülmesi gerektiğini düşündük. Geçen dönem yönetimde yer alan bazı arkadaşlar ve genç üyelerimizin katılımıyla yönetimi devraldık. Bu süreci planlamak ve sorunları çözmeye odaklı projelerimizle döneme başladık ve halen yürütüyoruz. Öncelikle derneğimizin dönemsel ilk sorunu olan ve KYÖD’ün 25 yıldır yaşadığı taşınmazla ilgili kiralama meselesi üyemiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. İbrahim Karaosmanoğlu’nun kararı ile çözüldü. Birikmiş Kamu, personel ve piyasa borçlarını yapılandırıyoruz ve bunları önümüzdeki günlerden itibaren ödemeye başladık. Dönem sonuna kadar kapatmayı planlıyoruz. Derneksel faaliyetlerimizi de üyelerimiz ve çalışma gruplarımızın planlaması çerçevesinde devam edecek. KYÖD’ün burs çalışmaları Yardım Gönüllüleri grubumuzun da destek ve katkılarıyla sürecek. Sanatsal ve sosyal çalışmalar ve Kocaeli Akademik Odalar Birliği ile yürütülen ortaklaşa çalışmalar, kentin sorunlarına ışık tutan ve çözüm yolu öneren çalışmalar  bu dönemde de sürecek.

Kaç öğrenciye burs veriyorsunuz?
Bu senenin rakamları henüz çıkmadı. Önceki yıllarda 30 il 35 civarında burs verdiğimiz öğrenci vardı. Geçen sene biraz azaldı. Bu sene devam eden kesin 8 öğrencimiz var. okullardan belge getirecek öğrenciler. Burs komitemiz Ekim ayında toplanıp değerlendirme yapacak. Ekim’den itibaren başlayacağız burs vermeye. Burs ücretimiz 200 TL. Önceki yıllarda 10 aylıkmış. Bu sene kaç ay olacağını burs komitesi değerlendirecek. Kriterler, devamlılık, başarı. Başvuru kriterimiz Kocaelili olmaları.

Yardım Gönüllüleri Topluluğu var demiştiniz… Nasıl bir topluluk?
Yardım Gönüllüleri Topluluğu üyelerimiz ya da üyelerimizin eşlerinden oluşan ve 2010 senesinde kurulan bir topluluk. KYÖD’ün bir komisyonu olarak çalışıyor. KYÖD’ün tüzüğünde bulunan resmi bir komisyon değil fakat ihtiyaç çerçevesinde oluşmuş. ‘Birin evi yanmış, ona yardımcı olalım’ gibi bir nedenle başlamış. 2014Wten bugüne kadar da etkinliklerini üniversite öğrencilerine burs sağlamak amacıyla yapıyorlar. Tamamı kadın üyelerden oluşuyor. Kadın üye ve üye eşlerinden. Tamamen burs fonuna destek amaçlı çalışıyor.

Sorunlara ayna tuttuk dediniz… KYÖD nasıl sorunlar yaşadı?
KYÖD, bir yandan dernek çalışması yürüten, bir yandan da dernek çalışması destekleyen ve sosyal tesisi olan bir işletme. Sosyal tesis aynı zamanda ticari işletme. Sosyal tesis ticari işletmesi kar odaklı bir organizasyon değil. Yani kar odaklı bir organizasyon biçiminde çalışamadığı için ya da sağlıklı bir biçimde çalıştırılamadığı için geçmişinde, bazı geriye gidişler olmuş. Kentin sosyal alanları arttı. 1994’ün KYÖD’ü zaman içerisinde yenilenmemiş. 2010 yılında yenilenme yaşamış. Onun üzerinden 7-8 sene geçmiş. Sosyal tesisler üyelerinizle buluşacağınız bir yerdir. Üyenin misafirini ağırlayabileceği bir alan. Alanda bazı zafiyetler yaşamışız farklı koşullara bağlı olarak. Güncelleyememişiz sosyal tesisimizi. Gençler geldiği zaman, “Başkanım zaman tünelinde gibiyiz” diyorlar. Sorunlarımızı tartıştığımız genel kurullarımız oldu. Tartışma iklimimizi tamamladık. Şimdi çözüm odaklıyız. Aldığımız karalar var. Onları uygulayacağız.

‘Didem Turan enkazı devraldı’ başlıklı haberler çıktı… İnsanların ilgisini tekrar KYÖD’e nasıl çekeceksiniz?
Derneksel faaliyetlerimizi arttırarak devam edeceğiz. KYÖD’e ilgi duyan kent insanını bünyemize katacağız. Mevcut sorunlarımızı çözeceğiz. Kent dinamiklerini hayata geçirmek zorundayız. Üyeyi yeniden KYÖD’lü olma bilinciyle KYÖD’e kazandırmak zorundayız.

KYÖD 25 yıl sonra ilk defa düzenlenen bir ihalede işletme binasının ihalesini kaybetti. Sonrasında ise ihale iptal edildi ve bina yeniden KYÖD’ün oldu. Konuyla ilgili, ‘Karaosmanoğlu KYÖD’e babalık yaptı’ tarzında haberler çıktı. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Belediyeler mülklerini Kamu İhale Kanunu çerçevesinde ihale ederek veriyorlar. 3 yıllık ihalelerle kiracılığımızı devam ettiriyorduk. Sonuçta Büyükşehir Belediyesi’nin kiracısıyız. Kentte belediyeler, bizim gibi sosyal fayda sağlayan derneklere ya da vakıflara birçok noktayı simgesel ihalelerle veriyorlar. KYÖD’ün ihalesi simgesel değil. Belediyeler belirli bir rayiç belirliyor. Hem biz hem MÜSİAD o şekilde ihaleye çıkıyoruz. Niye insanlar birden bire buraya ilgi duyar hale geldiler bilemiyorum. KYÖD’ün bu alanını verimli kullanabileceklerini düşündükleri için olabilir. Biz ihale günü öğrendik başkalarının dosya aldığını. Süreç gizli çünkü. Buraya ticari olarak bakan bir zihniyetle ekonomik olarak mücadele etmek mümkün değil. Benim o rakamlara çıkmam, teknik olarak mümkün değildi. Öyle bir süreç yaşadık. İhaleye katılan arkadaşın çekildiğinim düşünmüyorum. İhaleyi, tesisin KYÖD’de kalması gerektiğini düşünen Sayın Karaosmanoğlu iptal ettiğini kendisi de ifade etmiş. Karaosmanoğlu üyesi KYÖD’ün. Kendisine teşekkür etmiştim. KYÖD Binası KYÖD’le özdeşleşmiştir. Bu durumun değişmesine elimizden gelen bütün olanaklarla izin vermemeye çalışacağız. Uzun vadeli amacımız KYÖD’ ün bu yerin mülkiyetini almasıdır.

KYÖD ile ilgili son olarak neler söylemek istersiniz?
KYÖD’ün devam eden çalışmaları vardı önceki yıllardan. Bir tanesi Hoşgörü Yolu projesi. Bunu biraz vitrine çıkarmak istiyoruz. Kocaeli tarihsel kökleri olan bir kent. Nicomedia’dan beri kentte yaşam var. Uluslararası Kültür Rotaları diye bir proje var. İpek Yolu gibi mesela. Avrupa’dan başlıyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’dan başlayıp, Çanakkale üzerinden yol devam ediyordu. Arkadaşlarımız onunla ilgili bir çalışma yürüttüler. Rotayı İstanbul’dan başlayıp, Gölcük üzerinden İznik’e geçirmek için. O çalışmayı bu sene devam ettirmek istiyoruz. Burası bir sanayi kenti ama turizm kenti vasfı da var. Geçen sene Uluslararası Kültür Rotalarına ilk aşamasını onaylattık. Rotanın tespiti ve işaretlemesi yapıldı. Bu sene bir organizasyonla Hoşgörü Yolu olarak yürüyüş yaptıracağız. Mürettebat adlı bir yürüyüş grubumuz var. Onlar başlattı bu projeyi. KYÖD kentin sanat yaşamına katkı sunmak istiyor. KYÖD, bu dönemde kadın üye profilini arttıracak. Hem kentte iş ve yaşamlarında başarıyı yakalamış, üyemiz olsun ya da olmasın kent kamuoyuna tanıtmak istiyoruz. KYÖD’ün bu dönem üniversite gençliğiyle ciddi bir çalışma planı var. Hem onların çalışmalarına destek olacağız hem de genel olarak üniversite gençliğinin, benimde üniversite çağında 2 kızım var. Çocuklarda şunu gözlüyorum; hangi mesleği yapma noktasında sıkıntı duyuyorlar. Doğru mesleği seçmek konusunda sıkıntıları var. KYÖD öğrenciler meslekleri tanıtacak. Üniversite öğrencilerine de mezun olduğu bölümden çıktığı zaman ne yapacak onu anlatacağız. Böyle farklı eğitim programları hazırlamak istiyoruz. Kent Konseyi ile görüştük. Marka ile işbirliğinde yapabiliriz dediler. Amacımız, ücretsiz sertifika programı düzenlemek. Meslek odalarıyla ve STK’larla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Darıca’da e-spor kayıtları başladı
Darıca’da e-spor kayıtları başladı
Büyükgöz Huzurevinde Nikah Kıydı
Büyükgöz Huzurevinde Nikah Kıydı