Kullandığınız buzlara dikkat edin

Kullandığınız buzlara dikkat edin

Mide-bağırsak enfeksiyonlarından yakınanların sayısı arttı. Doç. Dr. Yapalı uyardı:.

Kullandığınız buzlara dikkat edin

Mide-bağırsak enfeksiyonlarından yakınanların sayısı arttı. Doç. Dr. Yapalı uyardı:.

Kullandığınız buzlara dikkat edin
10 Ağustos 2017 - 17:03

Hava sıcaklıklarının arttığı bugünlerde pek çok kişi karın ağrısı, ishal ve kusma gibi şikayetlerle hastanelere koşuyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, mide-bağırsak enfeksiyonlarının arttığını belirterek, şu uyarıda bulunuyor: "Sıcak ortamda mikroorganizmalar kolayca çoğalarak 'gastroenterit' adı verilen enfeksiyona yol açıyor. Hastalık çoğunlukla birkaç günde kendiliğinden geçiyor. Ancak şiddetli kusma ve ishal varsa hastaneye gitmek gerek." Hijyenik şartların iyi olmadığı ortamlarda salgınların yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Yapalı, hem mide-bağırsak enfeksiyonundan korunmanın yollarını hem de hastalık halinde yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor...

İçtiğiniz suya dikkat: Sular, yaz aylarında en önemli hastalık bulaştırma kaynağıdır. Musluk suyu ve denetimsiz içme sularından uzak durun.

Zorunlu hallerde suları kaynatarak için. İçeceklerinize eklediğiniz buzlara dikkat edin; zira buzlar bile önemli bir enfeksiyon kaynağı olabiliyor. Müesseselerde buzların musluk suyundan hazırlanmaması, buz makinelerinin günlük temizlenmesi önem taşıyor.

Havuz ve kirli denize girmeyin: Serinlemek için girilen havuz ve kirli denizler de mide ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açar. Özellikle havuzların temizliğinin uygun koşul ve sıklıkla yapıldığından emin olun. Su yutmamaya dikkat edin.

El hijyeni önemli: Ellerden yiyeceklere bulaşan mikroorganizmalar sindirim sisteminde enfeksiyonlara neden oluyor. Tuvaletten, ev ve bahçe işlerinden, evcil hayvanlara dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.

Sebze-meyveyi iyi yıkayın: Açıkta satılan gıdalardan, son kullanım tarihi geçmiş ürünlerden, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinden uzak durun. Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin. Çiğ sebze-meyveleri bol ve temiz suyla yıkayın..

HASTALIK KAPINIZI ÇALDIYSA...

Hastalık süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç tüketin.

Bu dönemde kepek ekmekten, yağlı ve şekerli gıdalardan, baharatlardan, bol posalı sebze ve meyvelerden uzak durun. İshali azalttığı sanılan kuru kahve ve kuru çay tüketiminden kaçının. Çünkü kahve ve çay vücuttan sıvı kaybına neden olur. Bol bol su içmeye özen gösterin.Uzun süren ishallerde altta yatan bir bağırsak hastalığı olabileceğinden, mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurun.

KAFANIZA GÖRE İLAÇ İÇMEYİN

Birçok kişi ishali hafife alıp, eş-dost tavsiyesi ile ilaç içiyor. Doç. Dr. Suna Yapalı, bu durumu "Büyük hata" olarak değerlendiriyor. Doktora danışılmadan kesinlikle ishal kesici ilaç kullanılmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Yapalı, "İshal kesici ilaçların bilinçsizce kullanılması, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak sindirim sistemindeki zararlı mikroorganizmaların atılımını durduruyor ve bağırsak hastalığını daha da ağırlaştırabiliyor" diye konuşuyor...

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
HEDEFE ADIM ADIM
HEDEFE ADIM ADIM
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ