Kocaeli tıbbi aromatik bitkilerin merkezi...
Reklam

Kocaeli tıbbi aromatik bitkilerin merkezi olacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan tıbbı aromatik tarım projesi tanıtımı yapıldı. Bu proje ile Kocaeli ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlanacak.

Kocaeli tıbbi aromatik bitkilerin merkezi olacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan tıbbı aromatik tarım projesi tanıtımı yapıldı. Bu proje ile Kocaeli ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlanacak.

Kocaeli tıbbi aromatik bitkilerin merkezi olacak!
18 Şubat 2020 - 12:01

Kocaeli’de yeni bir tarımda proje hayat geçirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan tıbbı aromatik tarım projesi tanıtımı yapıldı. Bu proje ile Kocaeli ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlanacak. Kandıra’da yürütülecek proje ile birlikte Kocaeli’de tıbbı aromatik bitkiler ile ilgili de borsa kurulacak. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Ticaret Odası’nın ortak paydada bulunduğu yeni projelerinden birisi olan ve yakın tarihte hayata geçecek olan Tıbbi Aromatik Tarım Projesi’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KOTO Başkanı Necmi Bulut, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, KOTO yöneticileri katıldı.

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükakın, “Tıbbi aromatik bitkiler çok önemli. İlaç endüstrisinde kullanılan bitkilerden oluşuyor. Doğal bitkilerle tedavi edilmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz bir dal var. İnsanların belli sağlık sorunlarını çözmek için bir sektör oluşturmak mümkün. Tarladan aldığınız ürüne ilaveler yaparak çok daha net hale geliyor. Biz bunların ekimini sağlarsak bunu teşvik edici yaparsak gelir düzeyleri yükselir. Köyden kente geçişi durdurur ve geri dönüşü de teşvik eder diye düşündük. Aslında tarımsal ama aynı zamanda sosyal bir politika olarak bakıyoruz. Belediyecilik olarak da önemli bir proje” dedi. Projenin çok önemli bir pazara sahip olduğunu ifade eden Büyükayı şunları söyledi; “5 yıl zaman dilimini ele alığımızda 10 dönümlük bir araziden 25 ton buğday elde ediyoruz. Biberiyenin uçucu yağ olarak satıldığında 180 bin kar sağlanıyor.  Çin 910 bin küsür ton üretiyor. Hindistan 625 bin ton civarında üretim yapıyor. Türkiye 18. Sırada yer alıyor. İthalat tarafında 39. sıradayız. 13 Bin ton bir ithalat yapıyoruz 43 bin TL civarında para ödüyoruz. 72 milyar TL’lik bir pazar bu. Bunun üzerine yoğunlaştık. Hali hazırda kullanılan 43 milyon dolarlık bir ithalatımız var. Sadece burada üretsek 43 milyon dolara orda duruyor.  Peki be yetiştireceğiz? Bu iklimde, bu toprak koşullarında, bu hava koşullarında ne yetiştirilebilir onu belirledik. Kandıra’yı seçtik buna başlamak için. Tarımsal tekniklerde Kandıra uygun görüldü. Maksimum destekleme alanı 15 dekar. 10 dekarın altına 15 dekarın üstüne müsaade etmeyeceğiz.  Toprak analizi yapılacak. Bu faaliyette bulunacak şahıs o alanda yaşıyor olacak. Biz kendi çiftçimizi önce görüyoruz. O çiftçimizin o ilçede yaşıyor olmasını istiyoruz. 

Belli bir süre içerisinde işleme tesisine getirilip kurutulması ve sonrasında distilasyon veya eksilasyon olması gerekiyor. Büyükşehir belediyemizin yapacağı en önemli işlerden birisi bu. Bu yapılacak tesis. Bu tesisi de 12 milyon TL’ye yağ işleme tesisi kuracağız. Türkiye’de de bu çapta bir tesis yok. Çiftçimizin bu sektörde ayakta kalabilmesi için kurulması gereken bir tesis bu. Hemen Hal Binası’nın yanına Salim Dervişoğlu’nun arkasına yapılacak. ARGE çalışmalarının da bir üssü olacak. Başka hangi ürünler yetiştirilebilir? Başka neler yapılabilir? Bunları tartışacağız ve ön ayak olacak.  2020 yılının Mart ayı itibariyle talep toplama süreci başlayacaktır. 2020 yılı Nisan ayında taleplerin komisyonca değerlendirilerek sözleşmeye uygun üretim yapacak üreticiler belirlenecek, 2020 yılı Mayıs ayında da imzalar atılacak. Sözleşmeler imzalandıktan sonra deler ekilecek.

Çiftçimiz üretti. Ürünü elde ettik işledik bir de pazar meselesi var. Pazarla ilgili bir sıkıntı yok. Pazarımız ve alıcımız var. Siz üretin biz alırız diyorlar zaten. Geçen de KOTO Başkanımızla toplantı yaptık. Başarırsak Kocaeli Tıbbi Aromatik Bitkiler Pazarı’nın borsasının üssü oldun istiyoruz. KOTO’yla birlikte inşallah bunu yapacağız. Burasıda bu meselelerin işlendiği bir öncü, merkez olacak. Çiftçilik sadece iş yapacak. Makine bizden, mazotu bizden, gübresi bizden, tohumu bizden her şeyi bizden çiftçi sadece ekimini yapacak. İki tarafta zarar etmeyecek bu sistemde. Giderlerimiz de hiç uçuk değil gayet uygun hatta muhafazakar rakamlar'' dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yürekleri doyuran tatlar
Yürekleri doyuran tatlar
HALKIMIZIN MUTLULUĞU BİZİM MUTLULUĞUMUZ
HALKIMIZIN MUTLULUĞU BİZİM MUTLULUĞUMUZ