Kocaeli’de araç sahipleri ne kadar trafik...

Kocaeli’de araç sahipleri ne kadar trafik sigortası ödeyecek?

Yeni yılda uygulanacak trak sigortası yatları belli oldu. Buna göre Kocaeli’de otomobil sürücüleri sigortaya en ucuz 769 lira ödeyecek.

Kocaeli’de araç sahipleri ne kadar trafik sigortası ödeyecek?

Yeni yılda uygulanacak trak sigortası yatları belli oldu. Buna göre Kocaeli’de otomobil sürücüleri sigortaya en ucuz 769 lira ödeyecek.

Kocaeli’de araç sahipleri ne kadar trafik sigortası ödeyecek?
03 Ocak 2020 - 11:15

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020’de, trak sigortasının yatlarına fazladan zam yapmayacak, 2019’da olduğu gibi yeni senede de sigorta şirketleri her ay trak yatlarını yüzde 1.5 artıracak. 2017’nin nisan ayında yasal düzenleme yapılarak, trak sigortasında azami yat (tavan yat) uygulamasına geçildi. Bu tarihten önce ise sigorta şirketleri trak yatlarını serbestçe kendileri belirliyordu.  İki yıl önce başlatılan yeni uygulama ile il il, hem araç gruplarına hem de sürücülerin hasar geçmişine göre sigorta primlerini artık Hazine ve Maliye Bakanlığı belirlemeye başladı. Bu kapsamda sigortacılar, kamunun belirlediği yatın üzerine çıkamıyor ama isterlerse altına inebiliyorlar. Tavan yat uygulaması 2020’de de devam edecek.

YÜZDE 18 ARTACAK 

Tavan yat uygulaması çerçevesinde de Hazine ve Maliye Bakanlığı, sigorta şirketlerine, trak sigortası yatlarını her ay yüzde 1.5 oranında artırma hakkı da tanıdı ki, bu da yıllık yüzde 18 prim artışı anlamına geliyor. Ancak sigorta şirketleri 2019’da bu haklarını kullanmadı ve trak primleri ortalama yüzde 15’ler civarında arttı. 2020’de de sigortacılar, trak primlerini her ay yüzde 1.5 artırmaya devam edecek. Bu kapsamda 2020’de, Kocaeli’de sürücüler otomobiller için 1. Kademe için 3 bin 497 lira, 4. Kademe için 1.399 lira 7. Kadem için ise 769 lira ödeyecek.  

KADEMEYE GÖRE FİYAT 

Trak sigortasında primler sürücünün hasar geçmişine göre belirleniyor çok hasar yapanın sigorta primi yüksek, hasarsız sürücünün ise düşük oluyor. Fiyatlar, ‘hasarsızlık kademesi’ adı altında 7 basamaktan oluşan sisteme göre belirleniyor. 4. kademe, prim artırım ve indirimi içermeyen, ilk kez trağe çıkacak olanların kademesi. Daha açık anlatımla, 4. kademe trak sigortasına giriş kademesi ve tavan yatta da tüm primler bu kademeye göre belirleniyor. Hasarsız geçen her yıl, bir kademe artıyor, 5-6 ve 7. kademeye kadar çıkılıyor. Bu kademe çıkışında da sürücülere belirli oranlarda indirim uygulanıyor. Hiç hasarı olmayan sürücüler 7. kademeye kadar çıkıyor ve en yüksek indirimi alıyor. Tüm bu indirimler de 4. basamağa göre belirleniyor. Hasar yapıldığı her yıl için de kademe düşerek, 1. kademeye kadar iniliyor. Eğer bu hasar maddi ise bir kademe iniliyor; yok ölümlü ve yaralanmalı bir kaza ise iki basamak iniliyor. Nasıl ki, hasarsızlık kademesine göre belirli oranda indirim uygulanıyorsa; hasar durumuna göre de yata yine belirli oranda artırım uygulanıyor ki, 1. basamağa inen sürücüye en yüksek artırım yapılıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
HEDEFE ADIM ADIM
HEDEFE ADIM ADIM
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ