Kocaeli AFAD’dan dolu dolu etkinlik

Kocaeli AFAD'dan dolu dolu etkinlik

Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Deprem Haftası dolayısıyla yoğun günler geçiriyor.

Kocaeli AFAD'dan dolu dolu etkinlik

Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Deprem Haftası dolayısıyla yoğun günler geçiriyor.

Kocaeli AFAD'dan dolu dolu etkinlik
03 Mart 2016 - 11:00

 

1-7 Mart Deprem Haftası tüm yurtta olduğu gibi Kocaeli'nde de çeşitli etkinliklere sahne oluyor. 10 günlük zaman diliminde 17 etkinliği programlayan AFAD İl Müdürlüğü tüm personeli ile programların aksamadan gerçekleştirilmesi için büyük çaba harcıyor.

Afet bilincini geliştirmek ve farkındalık oluşturmak maksadıyla Kocaeli'nin tüm ilçelerindeki reklam platformlarında da dönen AFAD'ın tanıtım afişleri hafta başına kadar vatandaşlarımızın dikkatlerine sunulacak.

AVM lerde Tanıtım Stantları

Özdilek AVM ile başlayan 41 Burda AVM ile devam eden stant programları, Arasta Park, Real, Gebze Center ve Belsa Plaza ile tamamlanacak. AVM lerde büyük ilgi gören tanıtım stantlarından broşür dağıtımı, tanıtıcı film gösterimi ve arama kurtarma araçları  ile ekipmanların tanıtımı gerçekleştiriliyor.

Okullarda Eğitim

Kocaeli AFAD günde 2 okulda olmak üzere 10 eğitim yuvasında yoğunlaştırılmış afet bilinci eğitimleri de gerçekleştiriyor. Okullardan gelen taleplerin bu haftaya özel olarak artması, AFAD eğitmenlerinin her okula yetişmesine imkan vermiyor. Daha önceden planlanan okullara ancak hafta boyunca eğitim verilebiliyor.

Ana Program Kocaeli Üniversitesindeydi... Müdahale Konteyneri Teslim Töreni yapıldı.

Kocaeli AFAD, Kocaeli Üniversitesinde tüm faaliyetlerin bütüncül anlamda icra edildiği bir program organize etti. Stant ve arama kurtarma ekipman tanıtımı yanında Baki Komsuoğlu Konferans Salonunda temel afet bilinci eğitimi verildi.

Eğitim öncesinde Kocaeli AFAD tarafından Kocaeli Üniversitesi Sivil Savunma Amirliğine Acil Müdahale Konteyneri teslim töreni yapıldı. Törende AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul'un yanı sıra Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Genel Sekreter Fatih Akbulut, Genel Sekreter Yardımcısı Burhan Eres ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Kurdele kesimi öncesi AFAD İl Müdürü Tekoğul, afet ve acil durumlarda profesyonel ekipler gelene kadar müdahaleye imkan verecek konteynerde 36 farklı malzeme bulunduğunu, jeneratörden kesici-delici aletlere, iplere, balyozlara, kazma-küreklere, eldiven ve maskelere kadar gibi adet bazında 1000 in üzerinde malzemeyi böylece Üniversitenin kullanımına sunulmuş olduğunu, müdahale konteynerindeki bu malzemeleri kullanma mecburiyetinde kalınmamasını temenni ettiklerini ifade etti. Rektör Yardımcısı Çakır ise teslim edilen konteynerle birlikte sivil savunma anlamında güçlendiklerini, bu teslimat için ve Deprem Haftası dolayısıyla Üniversitemizde organize edilen programlar için AFAD İl Müdürlüğüne teşekkür ettiklerini dile getirdi.

Kendimizi sorgulamalıyız

Tören sonrasında yapılan salon programında açılış konuşmasını yapan AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, AFAD'ın faaliyetleri ile bilgilendirmede bulundu. Fay hattı değişmeyeceğine göre deprem bilincinin arttırılması ve "Deprem değil, bina öldürür" klişe sözüne uyarlı bir yapılaşmanın öncelenmesi gerektiğini vurgulayan Tekoğul sözlerini şöyle sürdürdü. "Afetlerle mücadelenin tek başına AFAD tüzel kişiliği ile sürdürülemeyeceği hepimizce bilinmelidir. Çünkü afet ve acil durumlar, bir kurumun veya toplumun bir kesiminin yoğun çalışmasıyla baş edilebilecek kadar yalın ve matematiksel değildir. Afetlerle mücadele tüm kurumların ve tüm bireylerin bilinçlenmesi ve üzerine düşen görevi bihakkın ifa etmesi ile mümkün olabilecek, aksi durumda ise hazırlık ve müdahale açmazlarının minimize edilmesi söz konusu olamayacaktır. Oturulan veya alınmak üzere olunan binanın sağlamlığı konusunda veya evimizdeki eşyaların sabitlenmesinde kendimizi sorgulamak mecburiyetimiz vardır. Binaların toprağa yakınlığını sağlayacak projelerin yani yatay yerleşimin tartışılmasının yararlı olduğuna inanmaktayız. Yüksek katlı binaların daha ekonomik olduğu bilinmedik bir şey değildir. Ancak burada kültürel kodlarımızla uyumsuz ve modern dünyanın vazgeçmeye çalıştığı bu yüksek binaların toplumsal maliyeti de unutulmamalıdır."

KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş da konuşmasında depremle ilgili bilimsel verileri ortaya koydu. İlimizde uzun süre deprem beklenmediğini ancak en çok Gemlik'i etkilemesi beklenen enerji boşalması zamanının dolduğunu ve bu beklenen depremin Kocaeli'nde özellikle alüvyon katmanlı alanlarda büyük etki yapacağını düşündüklerini dile getirdi. Bunun için depreme her kurumun ve her bireyin hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Kurtuluş, "2007 de yenilenen Deprem Şartnamesindeki ölçütlere göre yapı stokunun incelenmesi büyük önem taşımaktadır. İnsanımızda dikkat çekici bir kadercilik yaklaşımı vardır. Tedbir alma konusunda büyük bir duyarsızlık görülmektedir. Bu kaderci bakışın giderilmesi için ilgili kuruluşların çabalarını arttırmaları gerekmektedir" dedi.

Açılış konuşmaları sonrasında AFAD Eğitmeni Alper Şen tarafından katılımcılara Temel Afet Bilinci eğitimi verildi ve tanıtıcı sunumlar yapıldı.

   

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
HEDEFE ADIM ADIM
HEDEFE ADIM ADIM
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ