Katırcıoğlu hedefini açıkladı: Kadın...
Reklam

Katırcıoğlu hedefini açıkladı: Kadın...

24 Haziran seçimlerini daha yeni bitirmişken AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, yerel seçimler için önemli bir açıklamada bulundu. Kaynak: Katırcıoğlu hedefini açıkladı: Kadın...

Katırcıoğlu hedefini açıkladı: Kadın...

24 Haziran seçimlerini daha yeni bitirmişken AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, yerel seçimler için önemli bir açıklamada bulundu. Kaynak: Katırcıoğlu hedefini açıkladı: Kadın...

Katırcıoğlu hedefini açıkladı: Kadın...
13 Temmuz 2018 - 10:02

Katırcıoğlu, “İnşallah bir kadın belediye başkanı çıkaracağız. Bunu parti içinde istişare ediyoruz” diyerek kadınların siyasette daha çok yer alacağını belirtti. 3 yıl boyunca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti’nin tek kadın milletvekili olarak Kocaeli’yi temsil eden Radiye Sezer Katırcıoğlu, milletvekilliği kaydını yaptıktan sonra odasını açtı ve geleceğe ilişkin konularla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Yıllarca teşkilatta olsun AK Parti Genel Merkezi’nde olsun önemli çalışmaların içerisinde yer alan Katırcıoğlu, siyasetteki hayallerini ve kadınlarla ilgili çalışmalarını tüm içtenliğiyle anlattı. Emine Macit Zeybek’in vekil olmasından duyduğu mutluluğu paylaşan Katırcıoğlu, “İki kadın vekil olmak hayalimdi. Hayalim gerçekleştiği için mutluyum” dedi.

Yerel seçimlerin erkene alınmasının gündemde olduğu bu günlerde önemli bir açıklama yapan Katırcıoğlu, “İnşallah bir kadın belediye başkanı çıkaracağız. Bunu parti içinde istişare ediyoruz. Bunlar değerlendiriliyor. Çok da uzak değiliz bu fikre” diyerek yerel seçimlerde kadın aday gösterilerek bir ilkin yaşanabileceğinin sinyalini verdi.

-Bugüne kadar Kocaeli’yi temsil etme noktasında tek kadın vekildiniz, şimdi ise 2 kişi oldunuz. Bu konudaki duygularınızı alabilir miyiz? 
-Türkiye’mle ilgili hayallerim olduğu için siyasete girdim. Davam uğruna da AK Parti’de siyaset yapıyorum. Buna ek olarak 16 yıllık bir teşkilat geçmişimde var. Milletvekilliği kısmına gelince birçok projeyi düşünmeye başladım. Bunlardan bir tanesi de kadın milletvekili sayısını arttırmaktı. 2015 seçilerine aday olmadan önce Sibel Hanım bir gün beni aradı ve Kocaeli’den ikinci bir kadın milletvekili çıkmalı dedi. Kendisi sonradan bazı sebeplerden dolayı aday olamadı. O hayali onunla gerçekleştiremedik fakat ben ondan aldığım bayrağı devam ettirdim ve bugün Emine Hanım’la iki kadın vekil olduk. Kendi adıma çok mutluyum. Bu benim hayallerimden biriydi. Siyasette bir hayalimi de gerçekleştirmiş oldum.

EMİNE HANIM BURÇLARIMIZ AYNI
-Emine Hanım’la aranız nasıl?

-7 Haziran seçim döneminde Emine Hanım, benim İl Kadın Kolları başkanımdı. Kısa bir dönemde olsa birlikte çalışma fırsatı bulduk. Kendisi o günlerde bana yardımcı olmuştur. Aramızda çok güzel bir uyum var. Emine Hanım çok değerli bir kardeşim. Burçlarımız aynı, terazi. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz.

-Hayallerim olduğu için siyasete başladım dediniz. Vekil olduğunuz bu 3 yıl içerisinde hayallerinizin hepsini gerçekleştirdiniz mi?
Birçoğunu geçirsem de tamamlayamadım hayallerim hala var. İlk milletvekili olduğum andan itibaren, 3 yıl içerisinde bu benim dördüncü seçimim. 9 ayda bir seçim sürecine girmişiz. Bir 15 Temmuz süreci yaşamışım. 2 olağanüstü kongre, 2 sınır dışı operasyon... Hızlı bir siyaset süreci geçirdik. Şimdi ise yerel seçimler geliyor. Yerellerden sonra hayallerime kaldığım yerden devam edeceğim.

KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLABİLİR
Yerel seçimler demişken bu dönem, kadın belediye başkan adayı görecek miyiz?

İnşallah bir kadın belediye başkanı çıkaracağız. Bunu parti içinde istişare ediyoruz. Bunlar değerlendiriliyor. Olabilir de olmayabilir de. Çok da uzak değiliz bu fikre. Muhtarlıklardan başlamak üzere ilk önce kadın muhtar sayısını arttıracağız. Ardından kadın belediye başkanları, belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyelerini arttırmak üzere çalışmalar yapacağız. Kadınlar olarak AK Parti içinde istediğimiz noktalara ilerliyoruz.

-Kadın belediye başkan adayı belli mi? 
-Şimdi kesin bir belediye başkanlığı olacak demek yanlış olur. Önemli olan doğru ismin doğru ilçeden çıkması. Şimdi Kocaeli kadınları daha şanslı. İki vekilleri var. Güzel çalışmalar yapacağız. Hep kadınlar demişken bu durum gençler ve erkeklerle ilgili çalışmalarımız olmayacağına anlamına gelmiyor. Biz tüm Kocaeli’nin vekiliyiz. Önceliğimiz kadınlar üzerinde olacak. Bu dönemin verimli geçeceğini düşünüyorum.

-Kadın aday demişken, Kocaeli’de yetişmiş kadın siyasetçi sayısı çok az. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? 
-Yapılan istatistiki araştırmalarda kadınların yüzde 63’ü siyaset yapmak istemiyorum diyor. Bu sadece Kocaeli’deki kadınlara özgü değil. Bu nedenle Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı olarak geliştirdiğimiz mentörlük projesi çok önemli. Kadınlar alanı bilmiyor. AK Parti olmadan önce siyaset yapmayı bende düşünmüyordum. Alana girdikçe siyaseti öğrendim. Kadınlar bilmedikleri alana girmek istemiyor. Kadınların zaten sorumluluğu büyük.

KADINLAR SİYASETTE STAJ YAPACAK
-Mentörlük projenizden biraz bahsedebilir misiniz? 

-Bu proje, bir nevi siyaset stajı. Pilot bir il seçeceğiz, onun içinden de küçük ve geri kalmış bir ilçe. 30 kadından oluşan gruplar kuracağız. Kadınlarımızı şehrin dinamikleriyle buluşturacağız. İşe ilk muhtarlıklardan başlayacağız, sonra belediyeler en son da meclis ziyaretimiz olacak. O kadınlar bir gün boyunca muhtarla, belediye başkanıyla ya da milletvekiliyle olacak. Buralardaki ortamı görecekler. Bir nevi staj yapacaklar.
Kadın olarak sizin de siyasette zorlandığınız anlar oldu mu? Kadınlara yol gösterecek bir anınız var mı? 
Tabii ki de zorlandığımız ve yeni gördüğümüz şeylerle karşılaşıyoruz. Şuan ki vekilliğimle 3 yıl önce seçildiğim günler arasında dağlar kadar fark var. Mesela ilk genel kurula gittiğimde bilmediğim birçok şey olduğunu öğrendim. Çünkü burada farklı partiler var. Gelir gelmez komisyon başkanı seçildim. Fakat ne yapacağımı bilmiyordum. İlk toplantıyı yapmam lazım bir yandan da. Benim toplantımdan bir gün önce öğrendim ki İnsan Hakları Komisyonu’nun toplantısı var. Mustafa Yeneroğlu’na rica ettim ve toplantıya bende girdim. Onu izledim, kime ne kadar söz veriyor nasıl konuşuyor diye. Komisyonu öyle öğrendim. Tecrübe çok önemli. Kadınlarımız gerçekten eğitimli sadece biraz deneyim kazanmaları gerekiyor.

Projenin tam ismi nedir? 
Projemizin tam adını oluşturamadık. Kafamdaki slogan ise şu; ‘Kadınız kararlıyız, kadınız karar alıyoruz”. Tabi bu sadece siyaset için geçerli değil, toplumun her alanında önemli. Cumhurbaşkanımız müthiş bir iradesi var. Bu konuda çok kararlı. Komisyon başkanlığım bitecek ama benden sonra devam eden arkadaşımızın projeyi hayata geçireceğine eminim.

HİÇ KEŞKEM OLMADI
Siyasette hiç keşke bunu da şöyle yapsaydım dediğiniz oldu mu?

Siyaset sahada öğrenir. Siyaset öyle kitaplardan falan öğrenilmez. Siyasette hiç zorluk çekmedim. Hiç keşkem olmadı. Geriye baktığım zaman dolu dolu günler geçirdiğimi görüyorum. Burada önemli olan hatasız bir süreç geçirmek. Partime, şehrime, davama ve kadınlara karşı hatam olmadı. İlk olduğunuz zaman hatasız olmak zorundasınız. Kadınları farklı bir alana taşıyorsunuz çünkü. Benim hatasız görevimi yapıp teslim etmem lazım ki isterse kadınlarda yapabilir desinler. Her şeyi iyi mi yaptık ya da daha iyi şeyler yapılabilir miydi, bu tartışılabilir.

EŞİM ÇOK YARDIMCI OLUYOR
Kadın olmak sadece siyasette değil, evde de çok zor. Aileniz size destek oluyor mu?

Eşim her konuda bana çok yardımcı olur. Her şeyi düşünür Allah razı olsun. Bir kere bile ona bavul hazırlamadım. Evde de bana çok yardımcı olur. Eşim, işini de sorumluluklarını da bilir. Çocuklarımın ikisi de evlendi. Birisi Almanya’da, birisi Konya’da. Şimdi Konya’da kızımın da bir çocuğu var. Ben aile konusunda rahatım. Bu yüzden diğer kadın vekillere bakarsak ben özgürüm o anlamda.

-Ankara’da mı yaşıyorsunuz? 
-Benim burada da evim var. Kocaeli’de Değirmendere’de de. İki evimi de kullanıyorum. Sami Bey, Akif Bey ve Cemil Bey’in dışında hepimizin Ankara’da evi var zaten.

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
23 Nisan’ı  bilgiyle kutladılar
23 Nisan’ı  bilgiyle kutladılar
Yürekleri doyuran tatlar
Yürekleri doyuran tatlar