Kadın Seyisler sahaya iniyor

Kadın Seyisler sahaya iniyor

Türkiye’de artan seyis ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla başlatılan ‘Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ ilimizde de hayata geçiriliyor.

Kadın Seyisler sahaya iniyor

Türkiye’de artan seyis ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla başlatılan ‘Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ ilimizde de hayata geçiriliyor.

Kadın Seyisler sahaya iniyor
13 Aralık 2017 - 13:11

Bu kapsamda Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulunda 360 gün eğitim alan kadın seyisler belgelerini alıp meyvelerini vermeye başlayacak.  Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu, Türkiye Jokey Kulübü öncülüğünde, Kocaeli Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Kartepe ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklaşa işbirliğinde açılan kursa katılan kadılar ilimizin ilk kadın seyisleri olarak görev yapacaklar. Kursa katılan 15 kadın seyis arasında 23 yaşındaki Kübra Çağlar (Gölcük), 22 yaşındaki Fatma Ertan (Gebze), 40 yaşındaki Serap Barlas (Halıdere), 32 yaşındaki Özlem Tezer (Gölcük), 28 yaşındaki Nagehan Öz  (Kartepe-Bayraktar), 27 yaşındaki Çiğdem Oruç (Gölcük), 21 Yaşındaki Merve Özkan (Körfez), 34 yaşındaki Canan Kaya (Gölcük),32 yaşındaki İpek Şirin (Yeniköy), 29 yaşındaki Funda Gel (Gölcük), 38 yaşında Nurhan Demircan (Kartepe-Bayraktar), 24 yaşında Aslı Cırık (Kartepe), 31 yaşındaki Gül Erçin( Kuruçeşme), 21 yaşında Başak Seda Bayram (KartepeBayraktar) ve 28 yaşındaki Fatma Eren (Kandıra) bulunuyor. 

2 BİN TL ÜCRETLE İŞBAŞI YAPACAKLAR

Projeye dâhilinde eğitime alınan 15 kadın seyis 169 saat teorik, 191 saat uygulamalı olmak üzere toplam 360 saatlik eğitim sonrası sertifikalı kadın seyis olarak görev yapacaklar. Kadın seyislere eğitim de “küçük tay eğitimi, Kısrak ve tay giriş ve çıkışı, yem nakli, ahır temizliği ve kontrolü, rektal muayeneye götürme, barınak ve çevre dezenfeksiyonu, barınak ve çevre temizliği ile doğum sonrası hijyen” uygulamaları konularında eğitim verilecek.  Eğitimini başarı ile tamamlayan kadın seyisler piyasa da en az 2 bin TL net ücret ile iş başı yapabilecekler. Kadın seyisler sertifika aldıktan sonra at antrenörlüğü, Türkiye Jokey kulübü olmak üzere,  binicilik faaliyetleri yapıldığı kulüpler, Atla terapi merkezlerinde görev yapabilecekler. Yarışlarda Atları başarılı olan kadın seyislere yüzde 5 prim de alacak. `’Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor’ Projesi´ kapsamındaki projeye sosyal Güvencesi olmayan 18 yaşını doldurmuş kadınlar dâhil olabiliyor. 

BALIKÇI “REKABET GETİRECEK”

Kocaeli Üniversitesi Atçılık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Erdener Balıkçı “Atlar, hisleri üst düzeyde olan canlılardır. Kadınlarımız atlara huzur veriyor. Bu sebeple sektörde kadın hakimiyeti olduğu sürece gelişim her zaman olacaktır.  Erkek egemen bir sektörde lisanslı kadın seyis olması rekabeti de arttıracaktır. Bu sebeple bu mesleğin zorluğu kadınlarımızı yıldırmalı, aksine cesaretlendirmeli, Seyisliğin asla küçümsenmemesi gerektiğine değinerek bu sertifikayı ilk kez alanlar çok iyi para kazanabilecek.Türkiye’de artan seyis ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla başlatılan ‘Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ ilimizde de hayata geçiriliyor.  İlk lisanslı kadın seyislerimiz arasında çok iyi eğitimli almış genç kızlarımız,  ev hanımlarımız var.  Yarın seyislik yapmak isteyen herkese bu sektörde iş var. 'Kırsalda kadın seyisler yetişiyor' projesi kapsamında ı eğitimi tamamlayan kadınların, atla terapi merkezlerinde çalışma imkanı doğuyor” diyor.  

ÖZEL ‘KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ SEKTÖRLER DAHA BAŞARILI

” Kocaeli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İlhan Özel,  Kadınlarımız bu sektörde daha çok iş bulma imkanına sahip olacaklarını belirterek; “Proje bakanlığımızın hipodromu olan illerde uyguladığı bir projedir. İlimiz hipodromu, at hastanesi ve okulu ile önemli bir atçılık merkezidir.  İlimizde 53 haramız var ancak mevcut iş gücü eksikliğimiz bulunmakta. Eğitim alan arkadaşlarımızın hipodrom, hara, hippoterapi merkezlerinde iş imkânlarına kavuşacaklarına inanıyoruz. Kadınların elinin girdiği tüm sektörler çok daha başarılı. Dünyadaki istatistiklerine baktığımızda hanımların baktığı atların daha başarılı olduğunu görüyoruz” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Çiftçi, şampiyon Çayırovaspor’u ağırladı
Çiftçi, şampiyon Çayırovaspor’u ağırladı