Ekmeğe zam yok!
Reklam

Ekmeğe zam yok!

Ekmeğe zam geleceği yönünde çıkan haberlerin ardından Gebze’de görüşlerini aldığımız fırıncı esnafı, maliyetlerin artmasına rağmen ekmeğe zam gelmeyeceğini söyledi. Zam olmaması vatandaşı sevindirirken, artan maliyetler fırıncı esnafını zora sokuyor.

Ekmeğe zam yok!

Ekmeğe zam geleceği yönünde çıkan haberlerin ardından Gebze’de görüşlerini aldığımız fırıncı esnafı, maliyetlerin artmasına rağmen ekmeğe zam gelmeyeceğini söyledi. Zam olmaması vatandaşı sevindirirken, artan maliyetler fırıncı esnafını zora sokuyor.

Ekmeğe zam yok!
09 Nisan 2019 - 09:47

KULİS HABER / Dolar kurunda yaşanan yükselme ve ekonomik sıkıntılar, tüketiciyi olduğu kadar üreticiyi de zora sokuyor. Artan maliyetler hemen her sektördeki ürüne zam talebini doğuruyor. Geçtiğimiz günlerde ‘Ekmeğe zam mı geliyor?’ haberler i gündeme gelmiş Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zam gelmeyeceğini, uygulanan fiyatların devam edeceğini açıklamıştı. Zam gelmeyeceği haberleri vatandaşın içini rahatlatırken, fırıncılar artan maliyetlerden dolayı şikâyetçiler. Hakan Fırın’ın sahibi olan ve 30 yıldır fırıncılık yapan Ali Kartal,” Maliyetlerimiz karşılanmadığı için zam talebimiz var” dedi.

“MALİYETLERİMİZ KARŞILANMADIĞI İÇİN ZAM TALEBİMİZ VAR”
Artan maliyetlerinin zam talebi oluşturduğu belirten fırıncı Ali Kartal, “70 TL’ye aldığımız unu şu an 110 TL’ye alıyoruz. En düşük ve zayıf un 105 TL. Mayayı 40 TL’ye alırken şu an 75 TL’ye alıyoruz. Maliyetlerimiz karşılanmadığı için zam talebimiz var. Bir fırıncının şu an para kazanması için ekmeğin 2 TL olması gerekiyor. Sigaraya 2 TL zam geldi ama kimse protesto etmiyor. Ekmeğe gelince, ekmek günlük tüketim olduğu için ‘Zam olmaz’ diyor. Niye olmasın? Mazota zam geldi. Mayaya iki defa zam geldi. 25 kilogram susamı 450 TL’den alabildim” ifadelerini kullandı.

“BİR EKMEĞİN MALİYETİ 1TL 15 KURUŞ”
“Biz fırıncılar olarak ‘Ekmek şu kadar olsun, şu kadar kazanalım’ derdinde değiliz “ diyen Kartal, “Fırıncılar Odası maliyetleri ortaya çıkaracak, gerekiyorsa 25 kuruş, gerekiyorsa 50 kuruş zam yapacak. 4 ay önce 180 bin TL olan masrafım şu an 235 bin TL. Bir fırıncının kendi fırını vardır, onun ürettiği ekmeğin maliyeti 1 TL’dir. Ben kiracıyım, ben ürettiğim ekmeğin maliyeti ise 1 TL 25 kuruş. Şu an ürettiğimiz ekmeğin bize maliyeti 1 TL 10 kuruş. Bu tutar fırıncının ürettiği ekmek miktarına göre değişiyor. Ekmek kapasitem yüksek olursa maliyetim daha da düşer. Fırın enflasyonu olduğu için 5 bin ekmek çıkarması gerekirken bir fırıncı 2 bin ekmek çıkarıyor. Bu da maliyeti yükseltiyor.  Maliyet bu şekilde çıkarılır, orta yolu bulmak gerekiyor. Fırıncıların çoğu da kiracı, mülk sahibi olanların oranı yüzde 10’dur” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
23 Nisan’ı  bilgiyle kutladılar
23 Nisan’ı  bilgiyle kutladılar
Yürekleri doyuran tatlar
Yürekleri doyuran tatlar