Dillovası OSB imajını düzeltmek istiyor

Dillovası OSB imajını düzeltmek istiyor

Dilovası OSB’nin sanayicileri, bölgeyle ilgili sahip olunan olumsuz algıları kırmak, bölgenin marka değerini güçlendirmek için ara elemandan lojistiğe, kanunlardan çevre ve teşviklere kadar birçok kalemde destek bekliyor. OSB, ürün üretimine dönük bir alanda platform kurmak da istiyor.

Dillovası OSB imajını düzeltmek istiyor

Dilovası OSB’nin sanayicileri, bölgeyle ilgili sahip olunan olumsuz algıları kırmak, bölgenin marka değerini güçlendirmek için ara elemandan lojistiğe, kanunlardan çevre ve teşviklere kadar birçok kalemde destek bekliyor. OSB, ürün üretimine dönük bir alanda platform kurmak da istiyor.

Dillovası OSB imajını düzeltmek istiyor
07 Şubat 2020 - 11:28

Türkiye’de bulunan OSB’ler arasında ilklere ev sahipliği yapan Dilovası OSB, hem hava kirliliği hem su kirliliği hem de toprak kirliliği olmak üzere son derece çetrefilli yollardan geçen bir bölge. Yapılan çalışmalar sonucunda 2007 yılının başından itibaren hava kirliliğinde Türkiye’nin en temiz bölgelerinden biri haline gelen Dilovası OSB, Türkiye’de 7/24 hava ölçümünün yapıldığı tek OSB özelliğini taşıyor. 1990’ların başında temeli atılan ve 2002’de OSB ilan edilen bölge, Türkiye’nin ilk 50 sanayi kuruluşundan dört, ilk 100 sanayi kuruluşundan 5 ve ilk 500 sanayi kuruluşundan 13 işletmenin ev sahibi.

Ağaçlandırma ve peyzaj çalışmalarının yanı sıra bölgede bulunan tüm sanayi tesislerinin ilave yatırımlarla çevre kirliliğine karşı önlem alması sağlanıyor. Yaklaşık 9 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan; TEM Otoyolu’na ve D-100 karayoluna direkt bağlantısı, içinden geçen demiryolu hattı, limanları ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na yakınlığı ile özel bir konumda yer alan Dilovası OSB’nin nitelikli sanayicisi, bölgesini mükemmele yaklaştırmak için birtakım meselelerin hallolmasını istiyor. İşte kanunlardan lojistiğe, ara elemandan arsa fiyatlarına kadar OSB sanayicisinin beklentileri:

ARANAN ELEMAN VE YASALAR
Sahip olduğu insan gücünü en iyi şekilde kullanmaya çalışan Dilovası OSB’de ‘ara eleman’ değil ‘aranan eleman’a ihtiyaç duyuluyor. Eğitim süreçlerinin (özellikle de mesleki eğitimde) ezberden çıkıp, bilgi üzerine inşa edilmiş bir modele evrilmesi gerekiyor. Ayrıca altyapıda eksikliğin söz konusu olduğu Dilovası OSB’de diğer yandan bu eksikliklerin giderilmesine yönelik atılan her adımda yasalarla karşı karşıya kalınıyor. Kendi imkanlarıyla yol yapmak istediklerinde önlerine yasaların çıktığını belirten sanayiciler, bunlardan en yakın örneğin ise Orman Kanunu olduğunu vurguluyor. Bölgedeki sanayiciler; söz konusu yasaların hem altyapıyı geliştirecek hem de sanayicinin hızına yetişecek şekilde düzenlenmesini bekliyor.

ÇEVRE İMAJI VE LOJİSTİK
TEM ve D-100 koridorunun bulunduğu Dilovası OSB’nin hava kirliliğine dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığının günlük verilerine bakıldığında, standardın çok altında yani temiz havaya sahip olduğu görülüyor. Bu noktada zihinlerdeki imajın değişmesi gerekiyor. Ayrıca bölgede demir yolu var ama bağlantısı yok, kara yolu var ama son derece yetersiz. Bu anlamda sanayiciler, lojistiğe dair problemlerin çözüme kavuşmasını ve geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlenmesi için desteklenmeyi istiyor.

FİNANS VE TEŞVİKLER
Finansal verimliliğe ihtiyaç duyan Dilovası OSB’de yer alan firmalar, denizi gördükleri için birinci bölgede yer verilerek cezalandırıldıklarını söylüyor. Hâlbuki beşinci ve altıncı bölgede kullanılmayan teşviklerin bir kısmı, burada teknolojik dönüşümü yakalayan sanayiciler için özel kredilerle kullandırılabilir. Ara ham maddeyle ürün üretmeye yoğunlaşacak sanayiciler, söz konusu ham maddelerin Türkiye’de nasıl üretilebileceğine dair ayrı ortak akıl platformlar oluşturulması konusunda devletten destek bekliyor.

ARSA FİYATLARI CEP YAKIYOR
Dilovası OSB’nin en önemli sorun başlıklarından biri, parsellerin son derece kıymetli olması. Bu durum, bölgeye yeni yatırımcıların gelmesini sekteye uğratan bir durum olarak yorumlanıyor. Ayrıca Dilovası OSB sakinleri sosyal alanları artırarak bölgeyi daha güzel yaşanılabilir bir alan haline getirmek için gayret gösterilebileceğine inanıyor. Tüm bunlara ek olarak sanayiciler; imkânlar doğrultusunda burada 7/24 çalışan bir sanayi kütüphanesi yapılması noktasında hemfikir.

“MARKA DEĞERİ TAZELENMELİ”
Dilovası’nın marka değerinden dolayı sanayiciler burada yatırım yaparken sürekli bürokrasiyi de düşünmek zorunda kalıyor. Bölgenin marka değeri hava kirliliği ile özdeşleştiriliyor. OSB olarak yapısal anlamda büyüyen sanayiciler, yeni lokasyonlarda tesis açacakları zaman Valiliğin kapısını çalmak zorunda kalıyor. Dilovası markası ister istemez çok eskilerden kalma bir ön yargı ile karşı karşıya ve bu algının düzeltilmesi bekleniyor.

Kaynak: Sanayi Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beylikbağı Güzide’nin Temeli Atıldı
Beylikbağı Güzide’nin Temeli Atıldı
GAZZE’DEKİ AİLELERE DESTEK
GAZZE’DEKİ AİLELERE DESTEK