Bu hizmetlerin değerini bilmeyen pazarcı,...

Bu hizmetlerin değerini bilmeyen pazarcı, nankördür!

23 Yıldır Gebze’de Pazarcılar Odası Başkanlığı yapan Ziya Erat, pazarcı esnafının haklarını korumak için sürekli kavgalar verdiği siyasetçiler için bugün şu cümleyi kuruyor; “Bize Gebze’de 3 tane modern kapalı Pazar alanı yapan ve bu alanları pazarcı esnafına ücretsiz veren Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in pazarcılara yaptığı hizmetlerin değerini bilmemek nankörlüktür”

Bu hizmetlerin değerini bilmeyen pazarcı, nankördür!

23 Yıldır Gebze’de Pazarcılar Odası Başkanlığı yapan Ziya Erat, pazarcı esnafının haklarını korumak için sürekli kavgalar verdiği siyasetçiler için bugün şu cümleyi kuruyor; “Bize Gebze’de 3 tane modern kapalı Pazar alanı yapan ve bu alanları pazarcı esnafına ücretsiz veren Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in pazarcılara yaptığı hizmetlerin değerini bilmemek nankörlüktür”

Bu hizmetlerin değerini bilmeyen pazarcı, nankördür!
12 Ekim 2018 - 09:13

Ziya Erat, samimi kişiliği, sempatik tavırları ve dürüstlüğü ile bilinen ve geniş kesimler tarafından sevilen bir isim. Gebze’de pazarcılık denince akla gelen ilk isim. Erat, Cuma ve pazartesi pazarlarının taşınması ve yeni kapalı Pazar alanları ile ilgili Kulis Dergimize önemli açıklamalarda bulundu. Pazar yerleri konusunda iktidara şükranlarına sunan Erat, Hal konusunda ise tepkili.

CUMA PAZARI TAŞINMAK ZORUNDAYDI
Erat, Gebze’nin gündeminden düşmeyen Cuma Pazarı’nın taşınması ile ilgili şunları söyledi; “Cuma Pazarı’nın taşınması yeni bir konu değildi. Yaklaşık 5 yıldır gündemde olan ve taşınması için haklı gerekçelerin ortaya konduğu bir durumdu. Cuma Pazarı artık Gebze’nin en işlek caddelerinden birisi ve öncelikle Pazar kurulduğu gün tüm Gebze’nin trafiği olumsuz etkileniyordu. Gebze’de Cuma günü Pazar yerinden kaynaklı yaşam durma noktasına geliyordu. Ayrıca burada artık konut sayısı artmış, araç sayısı çoğalmıştı, burada yaşayan insanlar için her türlü risk mevcuttu. Allah korusun Pazar kurulduğu gün bu caddelerde bir yangın olsa itfaiye giremez, bir hasta olsa ambulans giremezdi. Tamam pazarcı esnafı için cadde olması, bir alışkanlık bir kültür oluşması açısından tarihi öneme sahipti. Ancak, gelişen Gebze’de en işlek caddelerinden birisi olan alanın Pazar gerekçesi ile kapatılması da doğru değildi. Biz pazarcılar olarak, buranın taşınmasından dolayı zarar etmiş gözüksek te, bu Gebze için bir zorunluluktu. Burada aynı zamanda Pazar yeri olan bir esnaf olarak bunu söylüyorum”

PROTESTO EDENLER BİZİM ÜYEMİZ DEĞİL
Cuma Pazarı’nın taşınmasından dolayı yapılan protesto gösterilerini de değerlendiren Erat, “caddede ki Pazar kaldırılırken, bizi ortada bırakmayan bir belediye yönetimimiz var. Pazarcı esnafı ve pazara gidecek vatandaş için en güzeli düşünülüp, tasarlanıp, hayata geçirilmiş, bizim bir kayıbımız yok. Bu karara ve atılan adıma itiraz eden, protesto edenlerde zaten bizim üyemiz olmayan, başka odalara kayıtlı olan, Gebze’nin gerçeklerini çokta bilmeyen esnaflardır. Cuma Pazarı’nın taşınması konusunda sadece şu itirazımız olabilirdi, pazarın taşınması konusunda çok acele edilmeden, tüm hazırlıklar bittikten sonra taşınma işlemi başlayabilirdi. Geçiş süreci biraz hızlı oldu ama bu kadar güzel bir çözümün olduğu yerde bu kadar hata da olabilir” dedi.



TEK KURUŞ ÖDEMEDİK
Gebze Belediyesi’nin Cuma Pazarı taşınırken, hayata geçirdiği 3 kapalı Pazar alanına ilişkin övgü dolu sözler sarf eden Erat; “Gebze’de yapılan Adem Yavuz ve Tatlı Kuyu Pazar yerlerimizden sonra Mevlana Pazar yerimizde hayata geçti. Tatlı Kuyu Pazar yerimiz bir çok bölgede rol model olarak kabul edildi. Hollanda bile bu alanın yapısını inceleyip, Ülkelerinde inşa ettiler. Havlandırması, park alanları, kullanımda ki rahatlığı ile son derece güzel bir eser hayata geçti. Ve Gebze Belediyemiz bu Pazar yerlerini hak sahibi pazarcılara verirken, tek kuruş para almadı.Para almadan verilen bu Pazar yerlerinin, devri konusunda da bir engel konulmadı. Bugün bedavaya aldığınız Pazar yerini, başkasına para karşılığı devir hakkınızda var. Gebze Belediyesi bir nevi pazarcı esnafımıza bir mülk hediye etti. Bunun kıymetini bilmek gerekli. Bu hizmetlere laf eden, bu yapılanların kıymetini bilmeyen pazarcı arkadaşım, kusura bakmasın bu iktidara karşı nankörlük yapmış olur” dedi.



MEVLANA’NIN ZAMANA İHTİYACI VAR
Son olarak hayata geçirilen ve Cuma günleri açık olacak Mevlana Kapalı Pazarı’ndan umutlu olduğunu belirten Erat, bu konuda da şunları söyledi; “biraz sancılı geçiş olsa da Mevlana Kapalı Pazar alanı yapısı ve büyüklüğü ile örnek bir alan. İlk haftada 495 esnafımızın tezgahını açtığı Mevlana Kapalı Pazar alanı iddia ediyorum, Türkiye’ye örnek olacak. İlk gün ilgi ve yapılan alış-veriş pazarcı esnafının yüzünü güldürmüştür. Tüm tezgahlarda mallar tükenmiştir. Ancak ulaşımla ilgili sıkıntılar var. Belediyemiz ücretsiz araçlar tahsis etse de, şimdilik ulaşıma dair sıkıntılar aşılmış değil. Ancak zaman geçtikce Mevlana Pazarı’nın güzellikleri ortaya çıktıkça, bu Pazar herkes için bir şans olacak. Mevlana Pazar alanının biraz zamana ihtiyacı var”



KIŞLA YERİNDE PAZAR ALANI OLABİLİR
Pazartesi pazarının kaldırılması noktasında acele edildiğini belirten Erat; “burada Pazar yerinin bir tarafı stadyum ve konuttan uzak olduğu için bu Pazar yerimiz bir süre daha sabit kalabilirdi. Sonradan bu Pazar yerimiz kullanılmaya başlandı zaten. Ancak bu bölge ile ilgili en doğru karar, taşınan askeri kışla alanında böyle bir Pazar yeri kurulabilir. Osmanlı motifleri ile süslü, son derece dikkat çeken ve bu mahallelere hizmet verecek bir Pazar alanı yapılmasını istiyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Gebze Belediye Başkanımızın projeye Pazar yeri ekletmesi de en büyük temennimiz” dedi.



FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRILMAMALI
Pazar yerlerinin taşınması sürecinde bazı fırsatçıların vatandaşa eziyet ettiğini belirten Erat, “Biraz kargaşa oldu ve biraz boşluk oluştu, bu taşınma sürecinde. Adamlar evlerinin önüne tezgah açtı. Trafiği aksatan oldu. Ayrıca pazarların kurulmamasını fırsata çeviren çıkarcılar, marketlerinde fiyatlara faiş zamlar yaptı, bundan da vatandaş zarar gördü. Bu fırsatçılara göz açtırılmamalıydı. Ama bunların hepsi geride kaldı. Vatandaşlar şunu bilsinler ki, her zaman her durumda meyve ve sebzenin en ucuzu ve en tazesi pazarda olur. Her durumda vatandaş pazarı tercih ettiğinde, yarı yarıya karlı alış veriş yapacaktır” şeklinde konuştu.



HAL MESELESİNDE ÜZGÜNÜZ
Pazar konusunda yerel yönetimlere teşekkür eden Erat, “Çayırova ve Darıca’da da kapalı pazarlar alanlarımız oldu ve buradaki alanlarla ilgili de pazarcı esnafı para vermeden, modern alanlara sahip oldular. Ancak, Gebze Belediye Başkanımızın yaptırdığı 3 Pazar alanı Türkiye’ye örnek olacak modeller. Bunların ücretsiz tahsis edilmesi de ayrıca bir güzelliktir. Pazar yerleri konusunda hiçbir yerde sıkıntımız olmadığı halde, Hal konusunda büyük sorunlarımız var. Sabah saatlerinde keşmekeşin olduğu, giriş-çıkışı sorunlu olan bu Hal, Gebze’nin ihtiyaçlarına karşılık vermiyor. Belediye yetkililerimizde bunun farkında. Ancak Gebze Hal’inin İstanbul Hal’i ile birleşmesi projesi vardı. Bu bizler içinde güzel bir imkandı. Çünkü, bir çok Hal esnafımız, Erenköy’den mal alıyor. İç içe olduğumuzda bu işin çözümü daha kolay olacaktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’de bu çözüme sıcak baksa da, İstanbul Hal’in de ki bazı esnafların istememesi sonucu bu birleşme olmadı. Fakat, bu birleşme olmamış olsa da Hal konusu masaya yatırılıp çözülmeli. Daha modern bir yere Şekerpınar tarafında bir alana Gebze’ye yakışır bir Hal yapılabilir” dedi.

ZİYA ERAT KİMDİR?
1961 Kars Digor doğumlu olan Erat, 1979 yılında Gebze’ye gelmiş. 40 yıldır Gebze’de Pazar ve Hal işletmeciliği yapıyor. 4 çocuk babası olan Erat, 23 yıldır Gebze Pazarcılar Odası Başkanlığını yapıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
HEDEFE ADIM ADIM
HEDEFE ADIM ADIM
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ