‘’Bizler eleştirdiğimiz her şeyi yapar ve...
Reklam

‘’Bizler eleştirdiğimiz her şeyi yapar ve öyle yaşarız’’

11. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan İbrahim Paşalı, “Entelektüellerin Hurafeleriyiz” konulu söyleşini gerçekleştirdi.

‘’Bizler eleştirdiğimiz her şeyi yapar ve öyle yaşarız’’

11. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan İbrahim Paşalı, “Entelektüellerin Hurafeleriyiz” konulu söyleşini gerçekleştirdi.

‘’Bizler eleştirdiğimiz her şeyi yapar ve öyle yaşarız’’
01 Mayıs 2019 - 17:27

Yazar ve yayıncı kimliğinin yanı sıra TV yöneticiliği, TV programcılığı yapan İbrahim Paşalı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Kocaeli Kitap Fuarı’na katıldı. Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda söyleşi gerçekleştiren Paşalı, “Entelektüellerin Hurafeleriyiz” konusunu işledi. Konuşmasının başında entelektüel ve hurafe kelimelerinin ne anlama geldiğini anlatan Paşalı, “Bizler eleştirdiğimiz her şeyi yapar ve öyle yaşarız” dedi.
 
“BİR ŞEYLER OKURKEN BEN DE HURAFELERE KARŞIYDIM”
“Entelektüellerin Hurafeleriyiz” adlı kitabını bundan 10 yıl önce yazdığını belirten İbrahim Paşalı, “Entelektüel kelimesinifikir işçisi anlamında yani düşünen, okuyan, yazan kişiye kullanıyoruz. Hurafe kelimesini daha çok köylülere, taşralılara ve cahil insanlara kullanırız. Genelde bu iki kelime yan yana kullanılmaz. Bir şeyler okurken bende hurafelere karşı çıkardım. Ama zaman içerisinde edindiğim izlenimlerle entelektüellerin de yazdıklarından hurafeler çıkarmaya başladım. Festival filmlerinin tanıtım metinlerine bakın tek bir kişi yazmış gibi durur. Hangi film festivaline giderseniz gidin tüm metinler aynı ve basmakalıp gelir. Küçük bir örnek ama bu bile entelektüelliğin içindeki hurafeyi gösteriyor” diye konuştu.
 
“FULAR DA TAKSA KARE CEKETTE GİYSE ENTELLEKTÜEL DE CAHİLLİĞİ YAŞAR”
İbrahim Paşalı “Bazıları şöyle eleştiride bulunuyor; ‘Eğitim sistemi ezbere dayalı böyle olmaz’ diyor. Size bunu şöyle anlatayım. Erkeksiniz, babanızı eleştirirsiniz, ama sonra babanız gibi olduğunuzu görürsünüz. Kızsınız, annenizi eleştirirsiniz, anneniz gibi yaşarsınız. Hayat da böyle bir şey işte... Bizler eleştirdiğimiz her şeyi yapar ve öyle yaşarız. Entelektüel de cahilleri eleştirir. Fular da taksa kare cekette giyse entelektüel de cahilliği yaşar” ifadelerini kullandı.
 
“OKUDUĞUN HER NE İSE ANLADIYSAN, ANLATABİLİRSİN”
“Eğitimimiz ezber üzerine kurulmuştur diye eleştirileri çok duyarsınız.” Diyen Paşalı” Ama bu eleştiriyi yapanlar ezberle bu duruma gelmesi de tirajı komik bir durumdur. Mesela ‘’Kavram’’ kelimesinin anlamını en bilgili adama sor, ezberden cevap verir. İşte buradan şu anlam çıkıyor. İnsan anladığı şeyi anlatabilir. Sorulan kelime ya da her ne ise daha önce onun hakkında okuduğun şeyleri anladıysan o kelimeyi 5 kelime ile de anlatırsın, 50 kelime ile de anlatabilirsin” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
23 Nisan’ı  bilgiyle kutladılar
23 Nisan’ı  bilgiyle kutladılar
Yürekleri doyuran tatlar
Yürekleri doyuran tatlar