ANGARYALAR…

Taner Öner yazdı...

ANGARYALAR…

Taner Öner yazdı...

ANGARYALAR…
29 Eylül 2017 - 09:39

Herkese merhaba,

Bundan sonra Cuma günleri mesleğimiz ile alakalı sorun ve değişiklikler hakkında elimden geldiği kadar burada yazmaya çalışacağım.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 24.08.2017 tarihinde yapmış olduğu duyurusunda, fatura, e- fatura, e -arşiv fatura, e-bilet, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu, irsaliyeli fatura gibi diğer tüm belgelerin sayısını rutin olarak KDV Beyanname ekinde mükelleflerden istediğini açıklamıştır. Bunu konu ile ilgili bir tebliğ dahi yayınlanmadan yapmıştır.

Konunun asıl muhatabı bu işi yaparak bu angarya ile uğraşacak Meslek Mensuplarıdır. Meslek Mensuplarının bağlı olduğu Kurulların görüşü alınmadan ve taslak bile yayımlanmadan yapılan hukuk dışı bu duyuru şeklini yanlış bir oldu-bitti gibi görmekteyim.

Meslektaşlarımız gelen tüm angaryalara rağmen her zaman yasal statülerinde mesleğin vakar ve onurunu koruyarak hizmet vermişler ancak idare tarafından sadece sözde itibar görmüşlerdir.

Tüm beyannamelerde her dönem güncelleme yapılarak gereksiz bilgilerin istenmesi, İşletme Defterlerine BA-BS uygulaması getirilmesi, Meslektaşlarımıza ekstra yük getirecek olan İzaha Davet uygulaması gibi angaryalar yakın zamanda gündeme girmiş ve biz Mali Müşavirleri nefes alamaz hale getirmiştir. Buna benzer uygulamaların devreye konulması sonucunda, meslek mensuplarının ekmeği küçülürken, angaryaları günbegün artmaktadır.

Bu kadar problemin yanında ücretleri tahsil etmekte çekilen güçlükler ve buna bağlı ortaya çıkan haksız rekabet meslek mensuplarının sırtındaki kamburu iyice ağırlaştırmıştır.

Ayrıca son dönemde “Bazı defterlerin mali müşavirler tarafından tutulması yerine meslek odalarında tutulması’ konusu da gündemimize taşınmak istenmektedir. Böyle bir uygulama mesleğe saplanan hançer olacağı gibi bunu kabul etmemiz söz konusu bile değildir.

KDV. beyannamesine eklenecek belge sayısı uygulaması daha önce de getirilmeye çalışılmış, Odalarımız ve TÜRMOB’un tepkileri üzerine ertelenmiştir. Şimdi söz konusu uygulama tekrar gündeme gelmiş ancak tekrar ertelenmiştir. Bu işin kesin çözümü ertelemeler değil, meslektaşlarımıza yüklenen gereksiz angaryadan vazgeçmektir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hiçbir amaca hizmet etmeyen, fayda sağlamayacak, bu ve bunun gibi uygulamalarının önünde durmalıyız. Kuşkusuz bu gibi angaryalara ses çıkarmadığımız durumda devamı gelecektir. Ancak hep beraber bir şeyler yapmamız sonuç verebilir. Aksi halde Maliye Bakanlığı’na bağlı personelden farkımız kalmayacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Güzide Kreşte Anneler Günü Özel Etkinliği
Güzide Kreşte Anneler Günü Özel Etkinliği
Büyükakın: Amatör spor kulüplerimize destek olmak için buradayız
Büyükakın: Amatör spor kulüplerimize destek olmak için...