Zeytinoğlu: "100 bin istihdam garantisi...
Reklam

Zeytinoğlu: "100 bin istihdam garantisi verdik"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizlerden 2 milyon yeni istihdam istedi. Kocaeli olarak 100 bin istihdam garantisi verdik” dedi.

Zeytinoğlu: "100 bin istihdam garantisi verdik"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizlerden 2 milyon yeni istihdam istedi. Kocaeli olarak 100 bin istihdam garantisi verdik” dedi.

Zeytinoğlu:
20 Şubat 2019 - 11:43

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şubat ayı meclis toplantısı KSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının meclis başkanlığını Hasan Tahsin Tuğrul yaptı. Meclis toplantısına KSO meclis üyesi çok sayıda iş insanı katılım gösterdi. Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu istihdam rakamlarından, ihracat ve ihtalat rakamlarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizlerden 2 milyon yeni istihdam istedi. Kocaeli olarak 100 bin istihdam garantisi verdik” dedi. ile ilgili görsel sonucu

İHRACAT ARTIŞ HIZIMIZ YAVAŞLADI

KSO Meclis Toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ocak ayında ihracat 13,2 milyar dolar, İthalat 15,7 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı 2,5 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83,8. 2018’de bu oran Yüzde 57,8’di. İhracat artış hızımızyavaşladı. İthalattaki gerileme ise - cari açığımız açısından memnun edici” dedi.

GÜMRÜK VERİLERİNİ AÇIKLADI

İthalattaki gerilemenin detaylarını paylaşan Zeytinoğlu, “ Ocak ayında; Yatırım (Sermaye) Malları ithalatı eksi yüzde 40,3. Bu rakam dikkat çekici. Yatırım mallarının toplam ithalatımızdaki payı, maalesefgeriliyor. Hammadde ithalatı eksi yüzde 24,1. Ara mallarını biz üretelim istiyoruz. Tüketim Malları ithalatı eksi yüzde 34,3. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre; Ocak ayında; İhracat 1,9milyar dolar. İthalat 3,1 milyar dolar. İhracata en büyük katkı otomotiv sektöründen geldi” diye konuştu.

ÜRETİCİ SAYISI FAZLA

Honda firmasının içten yanmalı motor üretimini 2021’de sonlandıracağını açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulunan Ayhan Zeytinoğlu, “Odamız üyesi Honda’nın içten yanmalı motor üretimini,2021’de sonlandıracağını öğrendik. Bu karar Honda Global’in elektrikli araç stratejileri doğrultusunda alınmış bir karar. Bildiğimiz kadarıyla üretimlerine elektrikli otomobil ile devam edecekler. Honda’nın üretim operasyonlarını, elektrikli araç ile revize etmelerini doğru buluyoruz.Biliyorsunuz; otomotiv sektöründe Türkiye’deki üretici sayısı pazar büyüklüğüne göre çok fazla." dedi.

REKABET ETMESİ ZOR

Dolayısıyla yılda 38 bin araç üreten Honda’nın, Türkiye’de rekabet etmesi çok zor. Ayrıca, son iki yıldır Honda burada ürettiği Civic’leri dizayn hataları nedeni ile geri çağırdı. Bu nedenle beklediği kârı yapamamış olabilir. Biliyorsunuz Volkswagen de Türkiye’de üretim yapabilir miyiz diye düşünüyor. Honda’nın aldığı bu kararın, Volkswagen’in kararını olumlu mu, olumsuz mu etkileyecek göreceğiz” dedi.

SANAYİ ÜRETİMİ GERİLEDİ

“Ara malı üretiminin azalıyor olması istediğimiz bir tablo değil” diyen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ Zira bizim hedefimiz ara malı imalatçısı olabilmek. Son çeyrekte sanayi üretimi yüzde 7,5 geriledi.Buradan son çeyrekte büyümenin de negatif olabileceğini düşünüyoruz.Yıllık büyümenin ise yüzde 2-2,5 dolayında olabileceğini bekliyoruz” diye konuştu.

ENDİŞE DUYUYORUZ

İşsizlik oranlarına dair değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu konuşmasında, “İşsizlik oranı yüzde 12,3. Bir önceki yıla göre artı 2 puan artış var. Bir önceki aya göre artış artı 0,7 puan. Beklentilerin üzerindeki işsizlik oranı istihdam kaybından kaynaklanıyor. İstihdam kasım ayında 2018’de 201 bin kişi Kasım ayında istihdamın yüzde 20’si sanayi sektöründen. Bu rakam geçen yılın artı 0,8 puan üzerinde. Ancak; kasım ayı itibariyle sanayi üretimi daralmaya başladı. Ocak ayında da asgari ücret zamları geldi. Önümüzdeki aylarda: istihdamda sanayi payının azalabileceğinden ve işsizliğin daha da artacağındanendişe duyuyoruz. Bir diğer dikkat çeken konu genç nüfustaki işsizlik. İşsizlik yüzde 23,6 bir önceki yıl yüzde 19,3’tü. Her dört gencimizden biri işsiz. Burada yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Gençler en önemli sermayemiz. Onların eğitimine daha fazla çaba harcamalıyız. Diğer taraftan;OECD verilerine göre; Çalıştıracak kişi bulmakta zorluk yaşayan işverenlerin oranında; Türkiye ikinci sırada” ifadelerini kullandı.

FARKINDALIK EĞİTİMLERİ VERECEĞİZ

Zeytinoğlu meclis toplantısındaki konuşmasını, “Bildiğiniz üzere afet yönetimi, özellikle bölgemiz için çok önemli bir konu. Bu yıl 17 Ağustos depreminin 20. yılı olması dolayısıyla Kocaeli Üniversitemiz ile ortak bir çalışma yaptık. 4 Şubat tarihinde “Afet Ve Acil Durum Planı Hazırlanması ve Eğitim Projesi”ne başlayarak bir işbirliği protokolü imzaladık. Bu protokolle; sanayi kuruluşlarının afet ve acil durum planları konusunda danışmanlık ve çalışanlar için farkındalık eğitimleri düzenleyeceğiz. Bu eğitimler ile bir amacımız da iş sürdürülebilirliğini sağlamaktır.Eğitim faaliyetlerine, öncelikle kendi personelimiz ile başlıyoruz” ifadeleriyle sürdürdü.

DESTEKLERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR

Zeytinoğlu konuşmasını, 21 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımız ve birçok Bakanımızın da katılımıyla gerçekleşen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldım.TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu geçen ay sizlere sunduğum gündeme getirilen ve çözüm sağlanan uygulamalardan bahsetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ekonominin önünü açmak için bir çok tedbir aldıklarını ve yeni tedbirler alacaklarını dile getirdi. Bizlerden 2 milyon yeni istihdam istedi. Kocaeli olarak 100 bin istihdam garantisi verdik. Geçen yıl ilave istihdamımız 69 bindi. Bize çok da uzak bir rakam değil 100 bin. Bu konuda sizlerin ve bölge sanayicilerimizin desteğine ihtiyacımız var” şeklinde sonlandırdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe