İmar barışı bahane, Rant şahane…
Reklam
Levent Altun

Levent Altun

Levent Altun

İmar barışı bahane, Rant şahane…

19 Haziran 2018 - 11:54

Hani hep diyoruz ya, ‘Toplum olarak ne ara bu hale geldik?’ diye.

Emeği, çalışmayı, dürüstlüğü değil kısa yoldan köşe dönmeyi, voleyi vurmayı, uyanıklığı, menfaat için her türlü yolu mubah saymayı maharet bilen bir zihniyet gittikçe yaygınlaşıyor.

Kısa sürede çok para kazanmak uğruna dolandırılanları hatırlayın. İnsanlarımızın içine bu açgözlülüğü kim şırınga etti?

‘Af’ ve ‘barış’, insanlar arasında bozulan ilişkilerin düzelmesi, düşmanlıkların sona ermesi yönüyle, özünde çok güzel ve sıcacık kelimeler.

Ancak gelmiş geçmiş hükümetlerin uyguladığı af politikaları ne yazık ki eşitsizliğe, adaletsizliğe ve olumsuz sonuçlara neden olmuştur.

Siyasetten çıkar sağlamak için cezaevlerindeki mahkumlara uygulanan aflardan tutun da, haksız imar uygulamaları gerçekleştirmiş ve devleti zarara uğratmış kurumlara rant sağlayan imar aflarına kadar…

Kimi çıkıyor, cezaevlerindeki mahkumlara af çıkaracağız diyor. Kimi çıkıyor ödenmemiş vergi borçlarına af çıkaracağız diyor. Kimi çıkıyor yasalara aykırı yapılmış yapılara af çıkaracağız diyor.

Kimi çıkıyor trafik cezalarını affedeceğiz diyor.

Bu ne demek aslında biliyor musunuz?

Dürüst vatandaşları keriz yerine koymak demektir.

Vergilerini zamanında ve eksiksiz olarak ödeyen, ev yapacaksa bütün imar kanunlarına uyarak evini yapan namuslu vatandaşları enayi yerine koymak demektir.

Başka izahı yok bunun.

İmar Barışı diye 13 milyon yapının imar ve iskan sorunu çözülecek. 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız ve imar kanunlarına aykırı yapı yapanlar affedilecek. Tamamen ruhsatsız kaçak yapılar yasaya uygun hale getirilecek.

Devlet bu işten yaklaşık 50-60 milyar lira gelir elde edecek. (Eski parayla 50-60 katrilyon lira)

Eğer hukuksuzluklar ve yasa dışı uygulamalar sürekli olarak affedilecekse, siz vatandaşlardan dürüst olmalarını, suç işlememelerini ve vergilerini düzenli olarak ödemelerini bekleyebilir misiniz?

Devlet, vatandaşlar arasında eşitliği ve adaleti sağlamakla yükümlüdür. Bir kesim ‘iyi vatandaş’ olmayı başarıyorsa ödüllendirilmelidir, cezalandırılmamalıdır.

Eğer vergi kaçıran, suç işleyen ve yasa dışı yapılar yapıp voleyi vuranlar affedilecekse, bu af değil suçu ödüllendirmek olur.

Bu yüzden ben hükümetlerin çıkardığı af kanunlarının eşitlik ve adalet ilkesine karşı olduğunu ve toplumun değer yargılarını yok ettiğini düşünüyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum