Doğu Türkistan'ı dinlerken…
Reklam
Levent Altun

Levent Altun

Levent Altun

Doğu Türkistan'ı dinlerken…

01 Şubat 2019 - 09:23

Doğu Türkistanlı Prof. Dr. Abdurreşit Celil Karluk hocam ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu sayesinde tanıştım.
Çin’in Doğu Türkistan’da Türk ve Müslümanlara uyguladığı zulmü anlatmak için adeta çırpınıyor.
Hazreti Ali’nin bir sözü var. Eğer bir zulme engel olamıyorsanız, onu herkese duyurun. Biz de hocamızı Gebze’ye davet ettik, bu zulmü burada da duyuralım istedik.
Gebze Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği ve Gebze Ticaret odasındaki konferansta Doğu Türkistan’daki zulme yönelik o kadar çarpıcı bilgiler öğrendik ki, yeri geldi üzüldük, yeri geldi öfkelendik.
Abdurreşit hoca slayt gösterisiyle, belge ve rakamlarla Çin zulmünü o kadar gerçekçi bir şekilde önümüze koydu ki, soydaşlarımıza karşı bu kadar duyarsız ve sessiz kaldığımız gerçeği ile yüzleştik
Çin, Doğu Türkistan’da Türk ve Müslümanlara karşı eşi benzeri görülmemiş bir zulüm politikası uyguluyor.
Dün öğrendiğimiz bilgilere göre yaklaşık 5 milyona yakın kişi, sözde eğitim kamplarında zulüm görüyor.
Milyonlarca Türk ve Müslüman dünyanın gözü önünde asimilasyona uğruyor.
1945’de yüzde 82 Türk varken, 2008’de yüzde 46 Türk olması da bu asimilasyonun kanıtıdır.
Peki neden Türkiye ve dünyada özellikle medyada Doğu Türkistan’da yaşanan dram, zulüm ve soykırım çok fazla yer almıyor?
Çünkü Çin lobisi çok güçlü.
Oysa Türkiye’nin ekonomik olarak Çin’e çok büyük bir bağımlılığı söz konusu değil. İki ülke arasındaki ekonomik ticaretin çok büyük bir bölümü Çin’in lehine. Yani biz onlardan mal alıyoruz, onlar bize muhtaç.
Buradaki soykırım, Çin’in iç işlerine karışmak olarak değerlendirilmesi de yanlış. Nasıl ki Suriyelilere bu kadar kucak açmışız hatta kendi vatandaşlarımızdan daha fazla olanaklar sunduğumuz konular bile var, neden kendi soydaşlarımızın yaşadığı bunca zulüm ve soykırıma daha yüksek sesle karşı çıkmıyoruz?
Türk dünyası, Türkiye’den abilik bekliyor. Türkiye’nin gücünü biliyorlar. Coğrafyada tüm Türk Cumhuriyetlerinin sesi ve abisi beklentisi var. Ama ne yazık ki Arap coğrafyası kadar değerleri yok!
Suriyelilere bu kadar imtiyazlar verilirken, geçtiğimiz yıl Türkiye sınırından içeri sokulmayan 12 Uygur Türkü’nün durumu son derece üzüntü vericiydi.
Aynı zamanda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Abdurreşit Karluk hocamızın annesi ve 5 kardeşi de halen daha Doğu Türkistan’da. Ve 22 aydır hiçbir şekilde haber dahi alamıyor.
“Profesör olmama rağmen ben bile ailemden haber alamıyorsam…” diyerek oradaki zulüm ve baskıyı dile getirmiş oluyor.
Dün akşam Doğu Türkistan ve orada yaşanan drama ilişkin Abdurreşit hocam çok değerli bilgiler verdi. Konferansa ev sahipliği yapan ve her zaman gazetecilerin yanında olan GTO Başkanı Nail Çiler yine kendisine yakışanı yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum