AKP 23 CHP  2
Reklam
Levent Altun

Levent Altun

Levent Altun

AKP 23 CHP  2

20 Kasım 2018 - 09:29

AKP’nin kongrelerinde aday çıkmaz ancak belediye başkan aday adayı bolluğu yaşanır.
CHP’nin kongrelerinde aday bolluğu yaşanır ancak belediye başkan aday adayı sayısı düşük olur.
Gerçekten ilginç değil mi?
31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için Gebze belediye başkanlığına AKP’den 23 aday adayı başvururken, CHP’den ise sadece 2 kişi partisine müracaat etti.
Bunu nasıl değerlendirmeliyiz?
2014’deki yerel seçimlerde AKP yüzde 48,8’lik oran ile 95 binin üzerinde oy alırken, CHP ise yüzde 23,8 ile 46 bin civarında oyda kaldı.
Yani AKP, CHP’den 2 kat fazla oy aldı. Hatta biraz daha üzerinde.
Sorulması gereken en önemli soru şu bence, CHP’nin önümüzdeki seçimlerde aradaki bu farkı kapatma şansı var mı?
Şu anki siyasi konjonktüre ve Gebze’deki tabloya göre bu çok da mümkün görünmüyor.
Hem AKP hem de CHP’de siyaset yapanlar da zaten bu tabloya göre aday adayı olma ve olmama kararını veriyorlar.
AKP’den aday adaylığı için başvuranlar çok iyi biliyorlar ki, eğer diğer aday adaylarını geçip ‘aday’ olmayı başarabilirlerse, 31 Mart 2019 akşamı –bir mucize olmazsa- Gebze’nin belediye başkanı seçilmiş olacaklar.
Bu yüzden başvuru sayısı bu kadar fazla.
Kocaeli genelinde baktığımızda en çok başvurunun olduğu ilçenin Gebze olduğunu görüyoruz.
Ve aslında en güçlü isimlerin de yarıştığı yer Gebze. Eski milletvekilleri Eyüp Ayar, Mehmet Ali Okur, Cemalettin Kaflı’nın yanı sıra ilçe kongresinde son dakikaya kadar isimlerinde mutabık kılınan Ufuk Ekinci ve Mahmut Yandık da aday olabilecek isimlerden.
Elbette mevcut belediye başkanı Adnan Köşker yeniden gösterilmezse.
CHP açısından ise tüm hesapların belediye meclis üyeliği için yapılıyor görüntüsü var.
Belediye başkanlığını kazanmanın çok zor olduğu herkesçe biliniyor ancak ortalama 7-8 belediye meclis üyesi çıkarılacağı düşünülerek ilk 8 içerisinde yer almanın hesapları yapılıyor.
CHP açısından dengeleri değiştirecek tek husus, belediye başkan adayının çok güçlü bir isim olması yönündeydi.
CHP’den sadece Recep Dursun ile İsmail Demir başvurdu. İkisi de nitelikli adaylar ancak seçimi kazanabilirler mi sorusuna önce kendi partililerini inandırmaları gerekecektir!
Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler eğer CHP’den aday olsaydı, dengeleri çok değiştirirdi ve seçim gerçekten müthiş bir mücadele içinde geçerdi, kimin kazanacağı, seçim akşamı belli olurdu!
CHP’de önce iç barış sağlanmalı ki partililer gönül rahatlığı içinde seçim çalışması yürütsünler. CHP ilçe yönetimi ve eski ilçe başkanlarının iki aday arasında taraf olmaları, diğer tarafın küsmesine neden olur. İlçe yönetimi ile meclis üyeleri arasındaki kavga da olumsuz bir durum ortaya koyuyor.
Tüm bunlar alt alta konulduğunda neden AKP’nin 23 aday adayı neden CHP’nin sadece 2 adayı olduğu da ortaya çıkıyor zaten.

YORUMLAR

  • 0 Yorum