TÜPRAŞ kentin meselesi mi?
Reklam
Caner Pesen

Caner Pesen

Yeni süreç!

TÜPRAŞ kentin meselesi mi?

07 Ağustos 2019 - 09:55

Koç Grubu iştiraklerinden olan TÜPRAŞ, merkezini İstanbul’a taşıma kararı aldı, Kocaeli bu kararla şok olurken, tepkiler de ardı ardına geldi.
Yıllık geliri 79 milyarın üstünde olan, yıllardır vergi rekortmenliğini kimseye kaptırmayan TÜPRAŞ, Kocaeli’ye de 5 milyar civarında bir para bırakıyor.
Öncelikli rahatsızlık bu paranın İstanbul’a kayacak olması ve bu yüzden Kocaeli siyaseti ciddi rahatsızlık duyuyor.
Olayın para kısmında şunu irdelemek gerek, TÜPRAŞ ve Gebze’de ki bir çok sanayi kuruluşu gibi Kocaeli Sanayisi kente böylesi büyük katkılar sunarken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi neden Türkiye’nin en borçlu belediyesi?
İzmit Belediyesi dışında Kocaeli’de tüm belediyeler de sadece başkanlar değişti ve 4 aylık sürede hemen her belediyenin ciddi bir tasarrufu var ve 4 ayda ki tasarruflarla 200 milyon civarında bir borç ödendi.
4 aylık tasarruf ile bu kadar borç ödeniyorsa, geçtiğimiz dönemlerde ki israf ne oldu?
Bazı kalemleri kısmakla bu belediyeler bu kadar kar ediyorsa, savurganlık yapanlar, israf edenler sorgulanmayacak mı?
TÜPRAŞ elbette ki taşınmasın.
Kocaeli ile özdeş olan kurumlardan birisidir.
Gerçi, Kocaeli’nin en önemli markası olan SEKA Devlet eliyle kapatıldı, TÜPRAŞ gitse ne olur ki…
TÜPRAŞ yıllardır Kocaeli’de vergi rekortmeni oldu, Kocaeli’de milyarlarca lira kar etti, kente büyük katkısı vardı, kentin de kuruma önemli katkısı oldu.
Bu taşınma kararının ardında siyasi etki mi var? Bunu bilemeyiz ama büyük karlar etmiş, hala da kar etmeyi sürdüren bir kurumun bu kente vefa borcu vardır diye düşünüyorum.
Körfez ilçesini, İlçe yapan kurumların başında gelir TÜPRAŞ.
Merkezini İstanbul’a taşıma kararı, kabul görür bir karar değil ancak, bu taşınma olayına rakamlar üzerinden bakıp, belediyenin gelirinin düşmesi cephesinden bakmak kentin meselesi olamaz.
Çünkü, sanayi şehri olan Kocaeli’nin gelirlerinin ne kadarının kente hizmet olarak döndüğü, ne kadarının israf edilip, çar-çur edildiğini bilen yok.
TÜPRAŞ’ın merkezini taşıma kararının (kente ödediği paraların kesilecek olmasının) kentin meselesi olabilmesi için, kent insanının bu paraların nerelere gittiğini, nasıl kullanıldığını bilmesi gerekir.
Göreve gelen yeni belediye yönetimlerinin, tasarruf ederek, kıstığı harcamalar, geçmişteki savurganlık ve israfı gözler önüne sererken, o savurganlığa, israfa sebep olanlardan hesap sorulmuyorsa, kent insanı belediyeye gelen yada giden parayı neden kendi meselesi yapsın ki..

YORUMLAR

  • 0 Yorum