Çalışan gazetecilerin hakları…
Reklam
Caner Pesen

Caner Pesen

Yeni süreç!

Çalışan gazetecilerin hakları…

10 Ocak 2018 - 10:05

1961 yılında çalışan gazetecilerin özlük haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın gazete patronları tarafından protesto edilmesi karşısında çalışan gazetecilerin direnişinin tarihidir 10 Ocak.

Ulusal yayın yapan 9 gazete patronu 3 gün gazetelerini kapatarak, yasayı protesto etme kararı alırken, çalışanlar kendi imkanları ile gazete çıkartarak, halkın haber alma hakkının sürmesini sağlamıştır ve hakları için mücadele etmişlerdir.

O onurlu duruşun 56. Yılı ve bugün artık 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü, kutlamayan ve çıkartılan yasaları tanımayan hiçbir patron, hiçbir kuruluş yok.

Dünden itibaren yerel yönetimlerin, siyasi partilerin ve bugün de Kocaeli Valisi’nin çalışan gazetecilere yönelik programları var.

Bu program davetlerinin çalışan gazetecilerden değil de patronlardan başlaması ilginç bir durum olsa da, bugün çalışan gazetecilerin günü ve bugün daha çok bölgemizde çalışan gazetecilerin özlük haklarını konuşmak gerekli.

Mesela Derince’de yapılan ‘Gazeteciler Sitesi’ ne olacak?

Ev ihtiyacı olan çalışan gazetecilerin Cemiyetin girişimi, Hükümet’in desteği ve TOKİ’nin onayı ile ‘ucuza’ ev sahibi olmaları için atılan adım da gelinen nokta bugün daha çok irdelenecektir.

Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık, TOKİ ve Cemiyet, proje başlarken çalışan gazetecilerin ağzına bir parmak balmı sürdüler?

İlk başta açıklanan rakamlarla proje bitme aşamasına geldiğinde telaffuz edilen fiyatlar arasında ki fark nasıl açıklanacak ve bugün gelinen nokta nedir? Bunları çalışan gazeteci arkadaşlarımız çok merak ediyor.

Ve bu konu artık bugün bir çok STK’nın da, siyasi partinin de gündeminde olmalı.

1961 yılında verilen hak mücadelesinin yıldönümü kutlanırken, özellikle bölgemizde sadece 56. Yıl önce kazanılmış hakların bayramı tadında kuru mesajlardan çok bugün çalışan gazeteciler için yapılan evlerinde akıbeti sorulmalı.

Bugün tebrikleri kabul eden çalışan gazeteci arkadaşlar da, sadece 212 sayılı yasanın kazanımları ile değil kendileri için yaptırılan evlerle de ilgilenmeli.

Hatta gerekirse bunun için de mücadele etmeli.

O zaman 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü daha bir anlamlı ve önemli olacaktır.

Çalışan Gazeteciler, 1961 yılında onurlu ve dik duruşları ile direk iş verenlerine karşı verdikleri mücadele ile haklarını korudular, bugün de Kocaeli’de ki çalışan gazeteciler, dik duruşları ve onurlu mücadeleleri ile evlerini alabilirler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum