Tiryakiler sigara zammına karşı çıkıyor!
Reklam

Tiryakiler sigara zammına karşı çıkıyor!

Tütün ürünlerine vergi düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, sigaradaki vergi oranı yüzde 63'den yüzde 67'e çıktı. Buna karşılık asgari maktu vergi tutarı ise sıfırlandı.

Tiryakiler sigara zammına karşı çıkıyor!

Tütün ürünlerine vergi düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, sigaradaki vergi oranı yüzde 63'den yüzde 67'e çıktı. Buna karşılık asgari maktu vergi tutarı ise sıfırlandı.

Tiryakiler sigara zammına karşı çıkıyor!
08 Ocak 2019 - 09:36

KULİS HABER / 2018’de 10 TL’lik bir sigarada vergi yükü yüzde 82.42 iken bu oran yeni düzenlemeyle yüzde 86.45’e ulaşacak. Sigara üreticilerinin yapılan zammı doğrudan fiyata yansıtıp yansıtılamayacağı bilinmezken kimi firmaların pazar payı kaybetmemek için zammı olduğu gibi yansıtmayacağı da ifade ediliyor. 
Bizler de bu doğrultuda Gebzeli vatandaşlara, yapılması planlanan sigara zammı hakkındaki görüşlerini sorduk. Sigara tiryakileri zamma karşı çıkarken, sigara kullanmayan vatandaşlar ise sigara zammını sağlık açısından doğru buluyor.
RÖPORTAJ:TAYFUN ALTUNTAŞ




Hüseyin Çalışkan: Sigaraya zam gelsin. Sigaranın zararlı olduğunu düşündüğüm için zam gelmeli.Alkole de zam gelmeli. Zam gelirse belki insalarımız bir nebze vazgeçme eğilimine girip, sigara içmekten vazgeçebilir.



Yunus Dişli: Sigara zammı bence doğru değil. Eğer sigaraya zam yaparak ülkenin sigarayı bırakması düşünülüyorsa ülkeye sigara girişinin yasaklanması gerekir. Alkole gelecek zamları da doğru bulmuyorum. Alkol içmek haram deniyor ama alkolden devletimiz %63 vergi alıyor. Bu vergilerle cami imamının maaşı ödeniyor, bu haram değil mi?



Fahri Alyaprak: Sigara zammı bence yanlış. İşçiler de sigara içiyor. İşçinin ücretine zam getiriliyor ama sigara zammı ile bu zammı geri alıyor. Öteki cepten alıp diğer cebe koyuyor. Kendimde sigara tiryakisiyim, bu kararı kendi açımdan yanlış buluyorum.



Alper Arslan: Sigara zammı bence doğru. Bizim ülkemiz hak ediyor.Her şeye,  “Evet, eyvallah” diyor. Bir sigaranın paketine zaten 5.5 TL para ödüyorlar. İçindeki sigarayı 5 TL’ye içiyorlar. Bunu bile bile içtikleri için müstehak bence. Eğer böyle bir zammı görüp içiyorlar ise doğru. Devletimizin ekonomik durumunu görüp hala içiyorlarsa sigara içenlerin durumu iyi, keyfi yerinde demektedir.



Levent Koç: Sigaraya gelen zam doğru olsa da olmasa da insanımızın gözünü açması gerek. Artık 2019 yılındayız, cahil insan yok. Herkes eğriyi, doğruyu biliyor. Sigara da sağlığa zararlı olan bir şey.İnsanlar  inatla bunu içmeye devam ediyorsa demek ki bu fiyatlar onları çok ilgilendirmiyor. Bugün en pahalı sigara 15 TL yerine 50 TL de olsa çok bir şey değişeceğini sanmıyorum.



Halim Özdemir:  Zamları doğru buluyorum, ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz.  Sigara içen biri olarak bu zam benim açımdan iyi değil . Ama ülke ekonomisine katkıda bulunduğumu düşünerek zam kararını doğru buluyorum. 20 TL ‘de olsa 50 TL’de olsa içeceğim.



Yaser Çakır: Bence sigaraya gelen zam doğru. Sağlık açısından 100 TL olsun kimse içemesin bence.  Sigaraya zam gelirse caydırıcılığı da olur. Alım gücü zorlaştığı için sigara tüketimi  azalır. Süreç böyle olursa sigara tüketiminin azalacağını düşünüyorum.



Oktay Köle:  Sigara zammının doğru olmadığını düşünüyorum. Tiryaki insanlar, tekel sigarayı alamaz ise kaçak sigaraya yönelirler. Kaçak sigaranın da fiyatı düşük olduğu için tekel sigara satışında azalma olur. Bu zammın kendi ekonomimize zarar vereceğini düşünüyorum.



Nuri Yaşar Yiğit:  Sigaraya gelen zam yanlış. Sigara içen kimse sigaraya zam gelmesini istemez. Sigara kullanımım az ama sürekli fiyat artışı tüketiciyi de sinirlendiriyor. Bazı insanlar sigaraya keyif amaçlı bakıyor. İnsalar da keyiflerinden ödün vermek istemiyorlar.



Emre Çakmak: Sigaraya yapılması plananlanan zam doğru değil. Sürekli sigaraya zaten zam yapılıyor. Yıl içinde bir kere deneiliyor ama sürekli zam yapılıyor. Bir tiryaki olarak sigara zammını kendi açımdan doğru bulmuyorum.  Keyif amaçlı tüketiyorum. Şu an ödediğim tutarı bile yüksek bulurken yeni zammı doğru bulmuyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe