Sokakları kontrol altına almazsak, Hastaneleri...
Reklam

Sokakları kontrol altına almazsak, Hastaneleri kontrol edemeyiz!

Sokakları kontrol altına almazsak, Hastaneleri kontrol edemeyiz!

Sokakları kontrol altına almazsak, Hastaneleri kontrol edemeyiz!
21 Eylül 2020 - 10:23

Korona Virüsle mücadele başarı hikayesi yazan Pandemi sürecinin merkez üssü Darıca’nın İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan ile salgınla mücadeleyi konuştuk. Gazetemize özel çok önemli açıklamalarda bulunan Doğan, kış aylarının gelmesiyle ikinci pik döneminin yaşanacağı uyarısında bulunarak, “Sokakları kontrol altına almazsak, Hastaneleri kontrol edemeyiz. Bu nedenle tedbirlere harfiyen uymalıyız ”dedi.
 
Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, Korona Virüs süreciyle ilgili sorularımıza içtenlikle yanıt verdi. Son haftalarda artan Korona Virüs vakalarıyla ilgili Darıca’nın durumunu sorduğumuz İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, Nisan ayında yaşadıkları zorluğun Temmuz sonuna kadar kontrol altında seyrettiğini, bu süreçte Darıca kökenli vakaların çok az olduğunu ifade ederek, yaklaşık iki aydır ise Darıca’da da vakaların arttığını vurguladı. Doğan, “Korona Virüs Türkiye’de görünmeye başladıktan sonra Nisan ayında bir hayli zorlanmıştık. Bu dönemde yoğun vakalarımız vardı. Mayıs ayının ortasından Temmuz sonuna kadar rahatlama dönemi yaşadık. Vakalarımız çok yüksek olmadı ama, Ağustos’un başından şu ana kadar olan süreçte vaka sayılarımız artmaya başladı. Ağustos’un başına kadar Darıca kökenli hasta olmuyordu. Genellikle tedavi için başka yerlerden gelen ya da fabrikalardan intikal vakalardı. Ağustos başından beri Darıca kökenli vaka bulmaya başladık. Darıca’daki yayılım türü çoğunlukla aile içi yayılım. Gebze’den farklı durumdayız. Biz de bir bina komple vakalı, dikey bir yayılım var ancak Gebze’de yan binalar var. Bu yüzden sokak karantinaları çok olmuyor Darıca’da. Binayı karantinaya almak daha kolay oluyor. Akraba ilişkileri Darıca’da daha güçlü olduğu için aile içi yayılım daha yoğun oluyor ”dedi. 
KARANTİNA KARARLARI NASIL ALINIYOR?
Sokak ve bina karantinalarında çok hızlı kararların alındığı Darıca’da sürecin nasıl işlediğini aktaran Ulaş Doğan, “Filyasyon Grubumuz her akşam listeyi bana ulaştırır. Saat 21.00-22.00 gibi toplantı yapar, hangi sokakta ne kadar vaka var, binada durum nedir bakarız. Bir binada bulunan 2 ayrı dairede vaka varsa genelde karantinaya alıyoruz. Başa çıkamadığımız binaları da karantinaya alıyoruz. Yine kısa bir alan içerisinde çok fazla miktarda pozitif vaka var ise hemen sokağı karantinaya alıyoruz. Darıca’da köyümüz olmadığı için böyle bir durumumuz olmadı. Şunu belirtmek isterim ki özellikle bina karantinası çok aldık. Darıca’da binalar dikey yapıda ve aile içi olduğu için mahalle karantinası da yok. Sayılarımız biz test aldığımız için yüksek oluyor. Pozitif vakalardan 18 yaş altı ve 50 yaş üstü temaslıysa kesiklikle hastaneye gidiyor. Diğerleri de takip esnasında şikayet bildirmeleri durumunda onları evlerinde test alıyoruz. İlaçları kendimiz dağıtıyoruz ”diye konuştu. 
SOKAKLARI KONTROL ALTINA ALMALIYIZ
Salgınla mücadelede en önemli noktanın sokakların kontrolü olduğunun altını çizen Doğan, aksi halde hastanelerde yoğunluğun artacağını belirtti. Bu yüzden, “ Sokakları kontrol altına alamazsak hastaneleri kontrol altına alamayız.” Diyen Doğan, “Darıca’da 30 kişilik bir çalışma ekibiyle süreci takip eden Doğan, “Temaslıları tespit eden bir Filyasyon ekibi var, sıkıntılı hastaları eve gidip muayene eden doktorlu bir ekibimiz var, ilaçları teslim eden ilaç dağıtım ekibimiz var, market ve toplu alanları denetleyen bir ekibimiz var ve bir de filyasyon ekibi çalışıp evde kontroller yapan ekibimiz bulunuyor ”dedi.
KARANTİNA İHLALİNE AF YOK
Son zamanlarda sıkça meydana gelen karantina ihlali konusunda uyarılarda bulunan Ulaş Doğan, bu kişilerin başka insanların canına kast ettiğini, tespit halinde ceza uyguladıklarını dikkati çekerek,  “Son zamanlarda karantina ihlalleri gündemde. Evde bulamazsak eğer bu kişilere idari cezai işlem uygulanıyor. Ayrıca halk sağlığını tehlikeye atmak ve pandemi kurallarına uymadıkları için bu kişiler için bir de Savcılık boyutu var. Günlük 3-4 kişi karantina ihlali yapanlara denk geliyoruz. Bu kişiler kim olursa olsun, hiçbir şekilde affetmiyoruz. Bu konuda kesin ve katiyiz. Onlar, kendilerinin değil başkasının sağlığına zarar veriyor. Bu konuda geri adım atmayız, cezalarını veriyoruz. Başkasının canına kast ediyor bu kişiler. Bu konuda eyvallahımız yok. Tutanakla gönderiliyor cezaları.
DARICA’DA UYUM VAR
Kocaeli’de Korona Virüsle mücadele de en başarılı uyumun Darıca’da sağlandığına vurgu yapan bu nedenle Kamu kurum temsilcilerine teşekkür ederek, “Darıca’nın en önemli özelliği kurumlar arası uyum. Araç istediğimizde Belediye veriyor, hasta yatış işlemlerini talep ettiğimiz Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemen gereğini yapıyor. Milli Eğitim öğretmen, Diyanet İmam gönderiyor. Taleplerimize itiraz edilmiyor. Vefa Sosyal Destek grubumuz Darıca’da çok iyi çalıştı. Çok yoğun bir çalışma yürüttük. Hastanede sıkıntımız yok, eskisi gibi hasta yok. Şu anda daha çok evlerde tutuyoruz hastaları. Belki iki üç tane servis açıktır şu anda. Hastanemiz rutin işleyişine döndü.
BU İŞİN DEĞERİ MADDİYATLA ÖLÇÜLEMEZ
Bu süreçte sağlık çalışanları çok yorulurken, Ulaş Doğan ise tempoya alışık olduğu için yorgunluk yaşamadığını ifade etti. İlçe Sağlık Müdürü Doğan buna rağmen ailesinden ve eşinden uzak durmak zorunda kaldı. Bu işe verilen emeğin hiçbir maddi güçle ölçülemeyeceğini vurgulayarak, “İlçe Sağlık Müdürlüğü ekibimiz ve hekimlerimiz, Hastane yönetimleri bu süreçte çok ciddi emek harcadılar. Parayla ölçülmez bu işin değeri. Hiçbir şey aileni görmeden geçireceğin zamanı dilimine değişmez. Ben bu şekilde koşturmaya alışkınım. Arka planda çok çalıştık, bu zamana kadar. Ön plana çıkmadan mutfak da çok çalıştım. Süreç başladığında eşim yoktu burada, 4 ay ayrı kaldım ve eşim yeni geldi. Ailemde memleketim Malatya’da yaşadığı için bu süreçte onlardan da uzak kaldık. Sağlık çalışanları bu süreçte ve çok emek verip, yoruldular ama kendi adıma alışık olduğum bir tempo.
TESTLER OLUŞAN KUYRUKLAR
Zaman zaman pandemi polikliniğinde oluşan kuyruklara değinen Doğan, “Pandemi öncesi günlük 7 bin 200 kişi Farabi’ye geliyordu muayene için. Tabi herkesi memnun edemezsin. Bu gelenlerden 7 bin hasta memnunsa başarıdır. 100 parametreden 90’ı doğruysa başarıdır. Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yapısı bu şekilde inşa edilmiştir, bir kısmı Pandemi için özel alan oldu. Diğer bölgede poliklinik olarak devam ediyor. Bütün hizmetler aynı anda veriliyor. Bazen sistemsel sıkıntı oluyor, aslında öyle uzun kuyruklar yok ama sistem gidince gecikme oluyor. Bu bütün hastanelerde geçerlidir.
FARABİ TECRÜBE KAZANDI
Salgınla mücadele de Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin çok büyük tecrübe kazandığını vurgulayan Doğan,  “Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi inanılmaz bir iş başardı. Kocaeli’nin en başarılı hastanesi oldu bu konuda. Bunun da en büyük nedeni ekip başarısıdır. Hiç kimse tek başına bir şey yapamaz. Uyumlu bir ekiple olur bunların hepsi. Ben hep ekiplerle çalıştım bu zamana kadar. Düzgün bir ekiple güzel işler yapılır. Bu ekiplerde devlet ve millet için çalışacak ekipler olacak ve ayrım gözetmeksizin çalışmalıdır. 
İKİNCİ PİK YAŞANACAK, DİKKAT EDELİM
Önümüzdeki kış aylarıyla ilgili uyarılarda bulunan Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, vatandaşların bu süreçte daha dikkatli olmasını istedi. İlk dalganın etkisini kaybetmeden ikinci bir Pik sürecinin beklenildiğine dikkati çeken Doğan, “Pandemi ikinci piki yaşayacak. Birinci dalga gitmedi ki ikinciyi yaşayalım. Zaten sayılar yüksek. Kışı beklemeden vatandaşlarımız  şimdiden dikkat etsinler. Gerçekten çok kötü hasta olanlar var. 100 hastanın doksanına bir şey olmuyor ama bir tanesi çok kötü durumda oluyor. Bir çok insan zar zor kendine geliyor. Çok büyük acılar çekiliyor. Bu yüzden de diyoruz ki, maske, sosyal mesafe ve temizliğe dikkat etmeliyiz. Öncelikli olarak tedbirlerimizi almaya devam edelim. Bu aralar ağır hasta sayısı çok arttı. Dikkat edilmesi noktaya geldik. İnsanlar düğün ve cenazelerden uzak dursunlar, etkinliklerden uzak dursunlar. Asker uğurlamalarından uzak kalsınlar.
ZATÜRRE VE GRİP AŞISI KORUMA SAĞLAMAZ
Son olarak bugünlerde zatürre ve grip aşısında yoğun bir talebin artığını, bu aşıların Korona Virüse karşı koruma sağlamadığını, yalnızca korumakla görevli oldukları tanılara karşı etkili olduğunu açıklayan Doğan, ”Zatürre aşısı Covid olmamak için değildir. İnsanlar zatürree aşısı için hastaneye akın etti. Bu yöntem engellemez, bu bakteriyle engellemedir. İkisi çok farklıdır. Yaşlı insan veya dalağı olmayan insanların yapması gerekir. Herkes Aile Sağlık Merkezlerinde aşı olmak için koşturmuş vaziyette. Bu aşıla Covid’den korunmak amaçlı değildir, o hastalıktan korunmak içidir. Grip aşısı da mevsimsel gribe karşıdır, Covid aşısı da inşallah yakın zamanda gelecektir. Bu konuda gelişmeleri yakında takip ediyoruz, gönüllü testleri Faz 3 seviyesinde uygulanıyor. Çok yakın zamanda aşı uygulaması hayata geçecektir.
ULAŞ DOĞAN KİMDİR?
Darıca İlçe Sağlık Müdürü Ulaş Doğan, “1981 Malatya doğumlu. İlk, orta ve Liseyi memleketi Malatya’da tamamladı. İlk Üniversite eğitimini ODTÜ Makine Mühendisliği’nde bitiren Doğan, daha sonra  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. ,ki Üniversite mezunu olan Doğan,  2015 yılında Van Bahçesaray Devlet Hastanesi’nde ilk memuriyetine başladı. Kısa bir süre sonra bu hastanede Başhekimlik yaptı. Aynı süreçte Van Çatak Devlet Hastanesinin de Başhekimliğini yürüttü. 2016 yılından 2019’a kadar da Bahçesaray İlçe Sağlık Müdürlüğün başkanlığını yaptı. 20 aydır Darıca’da görev yapan Ulaş Doğan, önce Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başhekim Yardımcılığı görevinde bulundu, yaklaşık 9 aydır da Darıca İlçe Sağlık Müdürü olarak hizmetini sürdürmekte.
 
ANONSLAR
Darıca’da 30 kişilik bir çalışma ekibiyle süreci takip ediyoruz.
Darıca’daki yayılım türü çoğunlukla aile içi yayılım
Günlük 3-4 kişi karantina ihlali yapanlara denk geliyoruz.
Düzgün bir ekiple güzel işler yapılır.
Darıca’nın en önemli özelliği kurumlar arası uyum.
Zatürre aşısı Covid olmamak için değildir.
Pandemi ikinci piki yaşayacak.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği