Sera desteği ile üretimde kalite arttı
Reklam

Sera desteği ile üretimde kalite arttı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçiye verdiği sera desteği için Büyükşehir’e teşekkür eden çiftçilerrnüretimde kalitenin artığını söylediler.

Sera desteği ile üretimde kalite arttı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçiye verdiği sera desteği için Büyükşehir’e teşekkür eden çiftçilerrnüretimde kalitenin artığını söylediler.

Sera desteği ile üretimde kalite arttı
12 Ocak 2018 - 13:39

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, seracılığı geliştirme projesi kapsamında, çiftçilere yüzde 50 hibeli sera desteği sağlıyor. Verilen destek ile ilimizdeki çiftçilerin gelirinin artırılması ve seracılık yapan üreticilerin modern seralarda üretim yaptırarak pazar değeri yüksek ürün elde etmelerinin teşviki amaçlanıyor. İzmit’in Sapakpınar köyünde 20 yıldır tarım ve hayvancılıkla uğraşan Nail Özkaya, Büyükşehir’den yüzde elli hibe ile aldığı sera desteği ile daha kaliteli üretim yaptığını ifade etti.

"HASTALIK VE MANTAR İLE ÇOK ÇÜRÜME OLUYORDU"

Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde 50 hibeli sera desteği alan Nail Özkaya, “Havalar soğuyunca tarlada mahsül olmadığı için seralarda üretim yapmak zorundayız. Bizim kullandığımız seralar eski sistem seralardı. Hastalık, mantar ve çürüme çok oluyordu. Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 hibe ile verdiği seraların yüksekliği daha fazla ve daha kaliteli malzemeden imal edilmiş. Seranın kenarları yüksek olduğu için traktörle daha rahat işlem yapabiliyoruz. Havalandırma güzel olduğu için hastalık ve mantar olmuyor. Bu yüzden ilaçlandırmaya da fazla gerek kalmıyor. Seracılığı bu bölgede ilk kuranlardan birisiyim. Güzel kazançlar elde ettik” dedi.

Seralarda ürettiği ürünleri satmakta zorlanmadığını dile getiren Özkaya,. “Ürünleri pazarcı arkadaşlarımız gelip buradan satın alıyorlar. Çoğu zaman kendim pazarda satıyorum, o zaman daha güzel kazandırıyor. Halden de gelip alıyorlar. Pazar konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Bazen Adapazarı’na tohum almaya gidiyorum. Orada arkadaşlarla karşılaşınca Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu hizmetlerden bahsediyorum.

Oradaki arkadaşlar bize imreniyorlar. Bu yüzden Kocaeli’nde olmayı çok istediklerini söylüyorlar. Biz burada yaşadığımız için çok şanslıyız” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediyesi kent genelinde hizmet veren çiftçilerimize destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, süt soğutma tankı, arı kovanı gibi çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların her zaman yanında oluyor.

Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığının yürüttüğü “Sera” projesi, Kandıra Kurtyeri Mahallesi, İzmit Bayraktar ve Sapakpınar Mahallesi, Karamürsel Hayriye Mahallesi, Başiskele Kılıçarslan Mahallesi’dne uygulamaya konuldu. Seraların yüzde doksanın, bin metrekarenin altında alana sahip olduğu ilimizde, yaklaşık 6 bin 509 adet yüksek tünel sera bulunuyor.

Standart sera büyüklüğü en az 320 metre kare alana sahip olması gerekiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği yüzde 50 hibeli sera destekleme projesi ile çiftçilerin modern ve bakımı kolay sera sistemine geçişini sağlıyor. Çiftçiler bu proje ile havalandırması uygun olmayan yüksek tünel, bükme demirden yapılmış seraların yerine; modern, havalandırması ve bakımı daha kolay, hastalık ve zararlılar ile mücadelenin kolay olduğu de-monte galvaniz profilli yüksek sera sistemi ile üretim yapacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe