Sanayi sicil belgesi
Reklam

Sanayi sicil belgesi

Taner Öner yazdı...

Sanayi sicil belgesi

Taner Öner yazdı...

Sanayi sicil belgesi
23 Mart 2018 - 15:18

Herkese merhabalar,

Bugünkü yazımda Sanayi Sicil Belgesine sahip olmanın avantajlarına ve firmalara sağladığı yararlara değinmek istiyorum.

1- ELEKTRİK FATURALARINI SANAYİ ABONESİ TARİFESİNDEN ÖDEME

Sanayi Sicil Belgesi olan aboneler sanayi indiriminden faydalanabilmektedir. Yaklaşık %20 civarında daha ucuz elektrik kullanmaktadır. Elektrik faturalarından %20 oranında indirim alabilmek için Sanayi Sicil Belgesinden bir suretin bağlı bulunulan elektrik idaresine bir dilekçe ile birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir.

2- ELEKTRİK KULLANIMLARINDAN %2 ORANINDA TRT PAYININ HESAPLANMAMASI

Sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerin 01.07.2017 tarihinden itibaren elektrik enerjisi tüketim bedelleri üzerinden %2 oranında TRT Payının hesaplanmaması gerekmektedir. TRT Payının hesaplanmaması için elektrik faturalarının tahakkuk ettirildiği tarih itibarıyla hukuken geçerli Sanayi Sicil Belgesinden bir suretin bağlı bulunulan elektrik idaresine bir dilekçe ile birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir.

2-İHRAÇ KAYDIYLA MAL TESLİMLERİNDE KDV TECİL-TERKİN UYGULAMASINDAN YARARLANMA

Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesi olma şartıdır. (İhraç kayıtlı mal teslimi) İhracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır.

4- EXİMBANK KREDİLERİNDEN YARARLANMA

Bankalar tarafından ihracat kredileri (Türk Eximbank) ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde sanayi sicil belgesi talep edilebilmektedir. İhracata hazırlık kredisi, reeskont kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve ihracata yönelik yatırım kredisi vb.

5- KAMU İHALE KANUNUNDA YER ALAN YERLİ İSTEKLİLERİN BELİRLENMESİNDE AVANTAJ SAĞLAMASI

Yerli malı belgesi için sanayi sicil belgesine sahip olmak gerekmektedir. Yerli malı belgesi alabilmek için, ürünlerin Bakanlık tarafından düzenlenen sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve sanayi sicil belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması gerekmektedir. Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilmektedir. Firmaların imalatçı olarak ihalelere başvuruları aşamasında sanayi sicil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

6- DOLAYLI OLARAK İŞ İMKÂNI OLUŞTURMAKTADIR

Dolaylı olarak da vatandaşlarımıza iş imkânı sağlamaktadır. Sanayi Sicil Bilgi Sisteminin kullanımı ve yıllık işletme cetvelinin doldurulması konusunda bilgilendirmeye yönelik eğitimler dolaylı olarak istihdama katkı sağlamaktadır.

7- KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ SAĞLADIĞI DESTEKLERDEN FAYDALANMASI

Yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak sanayi sicil belgesi olan işletmelere Devlet yardımı, teşvik ve destekleri sunulabilmektedir. Ekonomi Bakanlığı Destekleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın  Ar-Ge projesi destekleri, KOSGEB Destekleri vb.

İyi çalışmalar ve kolaylıklar dilerim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”
Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa...