’Piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf...
Reklam

'Piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ağustos ayında tüm ekonomik temellerimizden bağımsız bir dış şokla karşılaştık. Yerinde müdahalelerimiz sayesinde piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik." dedi.

'Piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ağustos ayında tüm ekonomik temellerimizden bağımsız bir dış şokla karşılaştık. Yerinde müdahalelerimiz sayesinde piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik." dedi.

'Piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik'
23 Şubat 2019 - 13:45

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Kamuda yerli malı alımını daha güçlü teşvik edeceğiz. Biliyorsunuz ortada bir mevzuat var fakat maalesef aksayan yönler söz konusu. Daha sade ve verimli bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Kamunun oluşturacağı ölçek, yurt içi üretimin nitelik ve nicelik açısından gelişmesine liderlik edecek." dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nda istişare toplantısına katılan Varank, yaptığı konuşmada, bugün "sanayinin başkenti" Kocaeli'de bulunduğunu söyledi.

Bakanlığa bağlı kuruluşları TÜBİTAK ve TSE'nin en büyük kampüslerinin ve Bilişim Vadisi'nin Kocaeli'de olduğunu belirten Varank, her fırsatta bu kampüsleri ziyaret ettiğini, çalışanların heyecan ve gayretlerine bizzat şahit olduğunu vurguladı.

"Umudun şehri" Kocaeli'nin, Türkiye'nin geleceği oluğunu aktaran Varank, üretimi merkeze alan, Türkiye'nin gücüne güç katmayı amaçlayan bir Bakanlık olduklarını dile getirdi.

Bakan Varank, sanayinin üzerindeki yükleri azaltmak, yatırımları teşvik etmek ve teknolojiyi yönlendirir bir seviyeye gelmenin temel hedefleri olduğunun altını çizerek, "Sanayicilerimizin her zaman yanı başında olduk. Yurdun dört bir yanını geziyor, tüm paydaşlarımızla yakın istişarelerde bulunuyoruz. En büyük görevimiz; sorunlarınızı çözmek ve fikirlerinizi hayata geçirmede size yardımcı olmak. İş gücünüzü sahiplenerek faaliyetlerinize daha güçlü devam etmeniz birincil önceliğimiz. Bakın, ağustos ayında tüm ekonomik temellerimizden bağımsız bir dış şokla karşılaştık. Yerinde müdahalelerimiz sayesinde piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik." ifadelerini kullandı.

"İSTİHDAMI VE ÜRETİMİ TEŞVİK ETMEYE DÖNÜK ADIMLARIMIZ OLDU"

Sanayi üretimindeki eğilimi de yakından takip ettiklerine işaret eden Varank, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz son dönemde reel sektörde istihdamı ve üretimi teşvik etmeye dönük önemli adımlarımız oldu. ilk defa işe alınacak çalışanların, asgari ücret üzerinden sigorta ve vergi giderlerini iki yıl boyunca üstleniyoruz. Asgari ücret desteğimiz bu sene tüm yıl boyunca sürecek. Sigorta prim teşvikleri kapsamında 5 puan indirimi uygulamamız devam ediyor. Asgari ücret ve '5 puan indirimi' desteği için geçen yıl işverenlerimize 16 milyar lira ödeme yaptık. Sanayi altyapımızı daha da güçlendirdik. Bu ayın başında OSB'lerle ilgili yeni yönetmeliğimizi hayata geçirdik. Yatırımcılarımız için arsa tahsis süreçlerini hızlandırdık. OSB'lerde yapı ruhsatını almasına rağmen, iş yeri açma ve çalışma ruhsatını alamamış olan katılımcılara bir şans daha verdik ve uzatma sürelerini yeniden başlattık. Yaptığımız değişiklik, yatırımların tamamlanmasının önünü açtı."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerlileştirmenin önemine işaret ederek, "Yerlileştirme konusu ülkemiz için hayati öneme sahip. Gerçekleştireceğimiz en önemli yapısal reform, bu alanda atacağımız adımlar olacak. Sizlerin de bildiği üzere ithal ara malı bağımlılığı, kurdaki dalgalanmalara karşı sanayimizin direncini zayıflatıyor. Yerli kaynaklardan en iyi şekilde yararlanıp üretimin ithal bağımlılığını azaltmak istiyoruz. Yakında açıklayacağımız yerlileştirme ürün programıyla bu yaraya merhem olmak istiyoruz. Ekonomik bağımsızlığımız için enerjiden sağlığa, imalattan yazılıma pek çok sektörde ülkemizin üretim potansiyelini yukarılara taşımak için desteklerimizi uçtan uca ve sonuç odaklı şekilde tasarlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, bu konuda herkese görev düştüğüne dikkati çekerek, yerli katma değer konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

"Siz işin hem arz hem de talep tarafındasınız." diyen Varank, hem yerli ürünü üreten hem de bu malı kullananın kazançlı çıkacağı bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Varank, sonunda Türk sanayisinin kazançlı çıkmasını istediklerini aktararak, "Bahsettiğim programın yanında başka bir husus daha gündemimizde; kamuda yerli malı alımını daha güçlü teşvik edeceğiz. Biliyorsunuz ortada bir mevzuat var fakat maalesef aksayan yönler söz konusu. Daha sade ve verimli bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Kamunun oluşturacağı ölçek, yurt içi üretimin nitelik ve nicelik açısından gelişmesine liderlik edecek." diye konuştu.

Varank, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 17 sene önce Kocaeli'nin ihracatının, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 3,5'ine denk geldiğini, geçen sene itibarıyla bu rakamın yüzde 9'a çıktığını söyledi.

Bakan Varank, 14 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Kocaeli'nin Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını aktararak, 2001 yılında 9 milyar lira olan Kocaeli'nin milli gelirinin yüzde bin 400 artışla 120 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Varank, Kocaeli'nin hemen hemen her sektörde üretip ihracat yapabilen bir sanayi altyapısının bulunduğunu dile getirerek, "Elbette bu sizlerin eseri. Üretim azminiz, devletimizin sunduğu imkanlarla birleşerek şehrimize büyük bir ivme kazandırdı. 2002 yılında Kocaeli'de sadece 90 firmanın yatırım teşvik belgesi vardı. 16 yılda 2 bin firmaya yatırım teşviki verdik ve bu sayede 54 milyar liralık sabit sermaye yatırımını destekledik." diye konuştu.

Yatırımın, istihdam demek olduğunu anlatan Varank, "İlimiz sabit sermaye yatırımlarında ilk 3'te yer alıyor. Sadece yatırım teşvikleriyle 89 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları oluşturduk. Daha da önemlisi bu teşvikler, otomotivden demir çelik alanlarına bugün gurur duyduğumuz güçlü üretim altyapılarının oluşmasını sağladı." ifadelerini kullandı.

"KOBİ'LERİN EKONOMİDE DAHA AKTİF ROL ALMASINI SAĞLADIK"

Bakan Varank, KOBİ'lerin ekonomide daha aktif rol almasını sağladıklarını aktararak, 2002'ye kadar sadece 49 KOBİ'nin, KOSGEB desteklerinden faydalanabildiğini, 16 yılda 9 bin 100 KOBİ'ye ulaştıklarını bildirdi.

Varank, böylece 186 katlık bir artış olduğunu belirterek, yine aynı dönemde 5 yeni organize sanayi bölgesi kurduklarını ve buralarda 17 bin vatandaşın istihdam edilmesini sağladıklarını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yatırım ve üretim yapmak istiyorsanız, her zaman yanınızda olan bir kamu iradesi, bir hükümetiniz var. Tüm desteklerimiz, emrinize amade. Üretime yönelik desteklerimizin yanı sıra, Ar-Ge'yi de destekliyoruz. Ülkelerin rekabet gücü, yenilikçilikle artıyor. İşte Ar-Ge'nin önemi de bu noktada ortaya çıkıyor. 2002 öncesinde Kocaeli'nde Ar-Ge ekosistemi anlamında hiçbir altyapı yoktu. Ekosistemi sıfırdan kurmak için üniversite, reel sektör ve kamuyu en verimli şekilde bir araya getirdik. Geldiğimiz noktada, Kocaeli teknolojinin de başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bugün ilimizde yerli ve yabancı olmak üzere toplam 143 firmanın Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunuyor. Kocaeli teknoparklarında toplam 446 firma Ar-Ge yoğun faaliyetlere odaklanmış durumda."

Kocaeli teknoparklarında toplam satış tutarı 7 milyar liraya ulaşırken, ihracat hacminin 400 milyon dolarlık rakamı yakaladığını dile getiren Varank, şöyle devam etti:

"TÜBİTAK'ın TEYDEB araştırma destekleri kapsamında ilimizde tam 1,5 milyar liralık araştırma bütçesi olan projeler desteklendi. TÜBİTAK üstünden buralara da 500 milyon liralık nakdi hibe desteği sağladık. Bakanlığımızın önemli projelerinden biri olan, ulusal ve uluslararası ölçekte inovasyon merkezi olmasını planladığımız Bilişim Vadisi de Kocaeli'de. Birinci etap birinci kısmın inşaatlarını tamamladık. İnşallah ikinci kısmını da en kısa zamanda tamamlayacağız. Bilişim Vadisi'nin çok kritik yatırımlar için önemli bir üs olmasını arzu ediyor ve bunun için yoğun bir görüşme trafiği sürdürüyoruz."

Varank, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın Kocaeli'de 295 projeye 98 milyon liralık destek sağladığını belirterek, toplamda 179 milyon liralık yatırım hacmi oluşturduğunu kaydetti.

Ajansın önümüzdeki ay üretim altyapılarının güçlendirilmesi, mesleki eğitimin geliştirilmesi ve kültür turizm odaklı 20 milyon liralık destek programlarını açıklayacağını aktaran Varank, İMES Makina'nın İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde kurmayı planladığı uygulamalı ileri mühendislik mükemmeliyet merkezi projesinin finansmanına da ajansın destekte bulunacağını bildirdi.

Varank, projeyle yılda 2 bin 500 kişiye eğitim verilmesinin planlandığını anlatarak, böylece firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesini artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na kente sağladığı hizmetler için teşekkür eden Varank, AK Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tahir Büyükakın'ın da 31 Mart'ta seçilmesi halinde kentin hizmet geleneğinin katlanarak devam edeceğini bildirdi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği