“Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme...
Reklam

“Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Programı”

Türkiye’nin en hızlı büyüyen Üniversitesi olan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), çalışkan, azimli ve özverili rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ile birlikte, 3 yılda Türkiye’nin en iyi Teknik Üniversiteleri arasında yerini aldı. Uluslar arası değerlendirme kurulları tarafından da bu başarı onaylandı. Türkiye’nin 10 Araştırma Üniversitesi’nden biri olarak ta, başarısını tescilledi.

“Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Programı”

Türkiye’nin en hızlı büyüyen Üniversitesi olan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), çalışkan, azimli ve özverili rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ile birlikte, 3 yılda Türkiye’nin en iyi Teknik Üniversiteleri arasında yerini aldı. Uluslar arası değerlendirme kurulları tarafından da bu başarı onaylandı. Türkiye’nin 10 Araştırma Üniversitesi’nden biri olarak ta, başarısını tescilledi.

07 Aralık 2017 - 09:21

GTÜ, eğitim alanında ki bu gelişimini ve büyümesini, Türkiye’nin savunma sanayisine sunduğu katkı ve bilimsel çalışmalarda ki başarılarıyla da sürdürdü. Sanayi kenti olan Gebze’nin adını taşıyan Üniversitemiz, sanayi kuruluşlarının en büyük sorunu olan ‘nitelikli eleman’ ihtiyacını karşılamak için de, yepyeni bir projeyi hayata geçirdi. “Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Programı” bu programın GTÜ ile birlikte Kocaeli ve Türkiye’de de yaygınlaşması bekleniyor.

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, GTÜ’nün, Bilişim Vadisi ve Gebze’de ki OSB’lerle olan ilişkilerini Kulis Dergisi’ne değerlendirdi. İŞTE GÖRGÜN’ÜN SON GELİŞMELER IŞIĞINDA SORULARIMIZA VERDİĞİ YANITLAR;

Bilişim Vadisi Üniversite arasında iş birliği olacak mı? Olacaksa ne gibi çalışmalar yapacaksınız?

Gebze Bölgesinde yükselen Bilişim Vadisi, dijital dünyanın kalbi ve başkenti olacak.Bunun içinde gerekli ve yeterli donanım hem Gebze Teknik Üniversitesi’nde hemde bölgemizde kurulan Bilişim Vadisinde var ve olacak. Yaklaşık 100 bin kişi Bilişim Vadisinde bu kapsamda istihdam edilecek. Bilişim anlamında dünya devlerinin yer alacağı vadide tüm dünyaya hizmet ve servis verilecek, yenilikçi ürünlerin gelişmelerinin sağlanacağı bir üst olarak Türkiye’nin dijital başkenti olacaktır.

Gebze Teknik Üniversitesi, Bilişim Vadisi’nin en büyük ve güçlü ortaklarından birisidir. Ayıca geleceğin dijital teknolojisine ve ülkenin katma değeri yüksek ihracatına yön verecek bilişim uzmanları üniversitemizde “Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Programı” kapsamında yetiştirilmektedir. Bu programla amacımız özellikle eğitiminde bilişim alt yapısı olamayan üniversite mezunu işsiz gençlerimize yeni bir nitelik ve donanım kazandırmaktır. Bu nedenle programın bir başarı hikâyesine dönüşmesi için elimizden geleni GTÜ olarak gerçekleştiriyoruz. Bu sorumluluğun GTÜ ve Kocaeli’den tüm Türkiye’ye yayılması arzumuzdur.

Üniversiteyle sanayi arasında işbirliği var mı?

Gebze ve bölgesi bilindiği üzere Türkiye sanayisinin kalbi konumundadır. Ürettiği katma değer Türkiye’deki pek çok ilden fazladır. Konum olarak hem İstanbul ve Kocaeli hem de Bursa arasında köprü olma görevi de üstlenen Gebze’de yer alan üniversitemiz konumu gereği sanayi ile içiçe bir yapıdadır. Yönetime geldiğimiz günden itibaren bölgedeki sanayi kuruluşlarıyla ilişkilere çok önem verdik. Düzenli olarak firma ve organize sanayi bölgeleri ziyaretleri ile akademisyenlerimizi sanayicilerle bir araya getirdik. Böylece Türkiye’de üniversitelerin fildişi kalede yer aldığı algısını yıkarak üniversite-sanayi işbirliği kurarak Türkiye’ye rol model olduk. Yaptığımız protokol anlaşmaları ile üniversite-sanati işbirliği önündeki bürokratik engelleri de ortadan kaldırmış olduk. Böylece öğrencilerimize de zengin staj olanakları yaratmanın kapısını araladık.

Sanayiye kalifiye eleman temini yapabiliyor musunuz?

Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizle yaptığımız bir anket sonucunda gördük ki öğrencilerimizin %82’si mezun oldukları alanda istihdam edilmiştir. Bu veri kalifiye eleman yetiştirdiğimizi ispatlayan en önemli veriyi oluşturmaktadır. Bu konuda yakaladığımız başarının haklı gururunu yaşıyoruz.

Üretimde üniversitenin öneminden bahseder misiniz?

Günümüzde üretim aşaması tek yönlü gerçekleşmemektedir. Bugün bilginin çok hızlı olarak üretildiği ve kısa bir süre içerisinde kendisini yenilediği bir çağda yaşamaktayız. Bilgiyi doğru zamanda üretime dönüştürmenin en önemli araçlarından birisi üniversite-sanayi işbirliğidir. Üniversitelerde açığa çıkan temel ve teorik bilgilerin uygulamaya geçmesinin en doğru şekli olarak bu işbirliği dünyada bir çok ülkede kullanılmaktadır. Bu işbirliği yoluyla sanayinin ihtiyacı olan teknolojik bilgi aktarılmaktadır. Bu işbirliği içerisinde sanayi de üniversitelere uygulama yapma fırsatları sunmaktadır. Bu bağlamda sanayide üretilen yeni ürünler üniversitelerde yıllarca süren araştırmalar neticesinde şekillenmektedir.

Bölgedeki OSB'ler üniversiteden ne gibi konularda faydalanabilir?

Organize sanayi bölgelerindeki firmalar ile kuvvetli bağlarımız, firmaların hem test süreçlerinde hem de araştırma-geliştirme noktasında kilit bir rol üstlenmektedir. Üniversitemizde 154 adet modern cihazlarla donatılmış araştırma laboratuvarları bulunmaktadır. Bu laboratuvarlar sayesinde bölgemiz OSB’lerine kapımız sonuna kadar açıktır. Hazırlamış olduğumuz laboratuvar ve cihaz kataloğumuz bölge OSB’lerine dağıtılmış ve sanayi-üniversite işbirliği çerçevesinde bir adım daha atılmıştır.

GTÜ'den mezun olan öğrencilerin bölgedeki sanayi kuruluşlarında iş bulma oranı nedir? 

Gebze Teknik Üniversitesi, Yükseköğretim İstihdam Endeksi verilerine göre mezunları en hızlı iş bulan üniversiteler arasında yedinci sırada yer alıyor. Üniversitemizin bu başarısının arkasında sanayi ile kurduğu ilişkiler ve bulunduğu konum yer alıyor. Sanayi kuruluşları ile yaptığımız protokol anlaşmaları ile staj sürecinde öğrencilerimizi yakından tanıma ve bilgi ve becerilerini analiz edebilme fırsatı yakalayan kuruluşlar dördüncü sınıfta part-time iş imkanları sunarak öğrencilerimizle çalışmaya devam etmekteler. Üniversitemizde daha son sınıfta çalışma hayatına adım atan öğrencilerimizin oranı %35. Mezun olduktan sonraki ilk bir yıl içerisinde iş bulma oranı ise %89. Bu rakamlar da göstermektedir ki üniversitemiz mezunlarının iş bulma oranları Türkiye ortalamasının üstünde yer almaktadır.

Sanayicilere vermek istediğiniz mesajınız var mı?

Gebze Teknik Üniversitesi olarak mesleki eğitim vermenin yanında köklü bir araştırma üniversitesiyiz. Öğrencilerimizden en büyük beklentimiz iyi bir meslek sahibi olmalarının yanında istihdam yaratan bireyler olmalarını ve ülke ekonomisine katma değer üreten firmalar kurmalarını sağlamaktır. Bölgemiz sanayicilerine bu noktada çok büyük görevler düşmektedir. Uluslararası alanda rekabet edebilen mühendisler mezun ederken onların nitelikli firmalarda staj ve iş olanakları, burs imkanlarına kolay bir şekilde ulaşmaları önem arz etmektedir. Bu sebeple kurduğumuz Gebze Teknik Eğitim ve Araştırma Vakfı, bölge sanayicilerinin katkılarıyla bugüne kadar öğrencilerimize 1 milyon liradan fazla burs imkanı sağlamıştır. Türkiye’nin en güçlü üniversite vakıflarından birisi olmaya aday vakfımıza tüm sanayicilerimizi destek olmaya çağırıyorum. Türkiye sanayisinin kalbi olan Gebze, bundan böyle hepimizin desteğiyle Türkiye’nin bilim ve teknoloji üssü olarak da anılacaktır.                                                                                                        

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”
Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa...
ELLİNCİ MİTİNG KOCAELİ’DE
ELLİNCİ MİTİNG KOCAELİ’DE