Milletvekili Şeker, Genel Kurulda Kocaeli’yi...
Reklam

Milletvekili Şeker, Genel Kurulda Kocaeli'yi anlattı

Milletvekili Şeker, Genel Kurulda Kocaeli'yi anlattı

Milletvekili Şeker, Genel Kurulda Kocaeli'yi anlattı
06 Mart 2020 - 08:42

AK Parti Kocaeli Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi İlyas Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Milletvekillerine hitap ederek deprem sonrası Kocaeli imarını anlattı.

DEPREM, 17 AĞUSTOS’A KADAR ÖNEMSENMİYORDU
      AK Parti Kocaeli Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi İlyas Şeker, Gazi Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak öncelikle şehitler tepesindeki tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla andıktan sonra milletvekillerine deprem sonrası Kocaeli’nde alınan önlemleri ve Kocaeli imarını anlattı.
   Ülkemizin en etkin deprem kuşakları üzerinde yer aldığını ifade eden Şeker,
“Ne yazık ki deprem, 17 Ağustos tarihine kadar pek de önemsenmeyen bir kavramdı. Türkiye’de fazla konuşulmaz, tartışılmaz, sürekli es geçilirdi. Kiminin yaşadığı, kiminin duyunca ürperdiği, kiminin hakkında hiç bilgi sahibi olmadığı depremler, bizlere deprem konusunda yeterince bilinçli ve bilgili olmadığımızı, depremle yaşamayı öğrenmemizi, afet öncesinde alınan önlemlerin hayat kurtardığını, ölümlere depremin değil planlama hatalarının ve sağlıksız binaların sebep olduğunu öğretti.” dedi.

DEVLETİMİZE VE MİLLETİMİZE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
   Depremlerde can ve mal kaybının en aza indirilmesi için hükümete, yerel yönetimlere ve vatandaşlara önemli görevler düştüğünü, hükümetlerin deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında neler yapılacağı konusunda gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini ifade eden Kocaeli Milletvekili Şeker,
   “Yapılan düzenlemelerle, Türkiye’nin afet yönetimi tek elde toplandı. AFAD, afet ve acil durumlara ilişkin ülkenin yetkin ve yetkili kurumu oldu. Depremle ilgili önemli yasal düzenlemeler yapıldı. Yapı Denetim Kanunu (2001), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun (2009), Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu (2012) ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği( 2007, 2018, 2019) çıkarıldı. TOKİ ve Bakanlık depreme dayanıklı konutlar yapıyor ve kentsel dönüşüm teşvik ediliyor. Bu önlemlere ek olarak ise ekonomik destekler ve muafiyetler getirilmiştir.” ifadelerini kullandı. 

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR ÇOK PROJEYE İMZA ATTI
   Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin olası depremlerde can kaybını azaltmak için birçok projeyi uygulamaya koyduğunu, önce zeminle ilgili Kocaeli fay etkinliği araştırma projesini, zemin sınıflaması ve sismik değerlendirme projesini, risk arz eden binalar için yapısal sismolojik izleme projesi gibi projeleri hayata geçirdiğini belirten Şeker,
   “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm araştırma raporunu hazırladı. Her yıl uluslararası deprem gerçeği ve kentleşme çalıştayını yapıyor. Bu projelerden elde edilen bilgiler doğrultusunda il genelinde imar planlarını revize ederek, Kartepe ilçemizdeki  Rahmiye, Tepetarla, Acısu, Maşukiye  bögelerinden ve Başiskele ilçemizde Kullar, Yuvacık bölgelerinden geçen 18 km’lik Kuzey Anadolu fay hattı ve koruma bandı imara kapatıldı. Büyükşehir belediyesi ve TOKİ marifetiyle 20 binin üzerinde yeni konut üretildi.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KORUYUCU HEKİMLİKTİR
   Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitaben belediyelerin imar planlarını, fay hatlarına, alüvyon ve çökme bölgelerine göre yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, revizyonların yapılıp ivedilikle fay hatlarını ve çökme bölgelerinin acilen imara kapatılması gerektiğini, bu bölgelerin kentsel dönüşümü için acilen ilgili bakanlıkla iletişime geçilmesi gerektiğini hatırlatırken,
   “Olası depremlerde ve diğer afetlerde artık bir vatandaşımızın dahi burnunun kanamaması için öncelikle deprem bölgelerinde deprem öncesi yapılan bütün binaların kontrolü yapılmalı ve kentsel dönüşüme önem verilmelidir. Kentsel dönüşüm, kentteki hastalıklı alanların teşhis ve tedavisidir. Aynı zamanda da Koruyucu Hekimliktir. Yüce ALLAH Maide Suresi 32. Ayette şöyle buyuruyor;
‘Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış olur.’ Depremlerde can kaybının en aza indirilmesinde hepimizin sorumluluğu olduğunu ifade ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.” dedi. 


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”
Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa...
ELLİNCİ MİTİNG KOCAELİ’DE
ELLİNCİ MİTİNG KOCAELİ’DE