CHP'nin dinozorları sahada


31 Mart yerel seçimlerinde oylarını yükselten, 23 Haziran İstanbul seçimlerinde tarihi bir başarıya imza atan ve iktidara ilk kez bu kadar yaklaşan CHP, kongre sürecine giriyor.
Yıl sonuna kadar kongreler yapılmış olacak ama takvim önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
Fakat kulisler şimdiden hareketli.
Özellikle İstanbul seçimleri sonrası iktidar için umutlanan CHP’de, kongrelerin ‘ağaları’, pazarlıkların ‘baş köşesindeki isimleri’ sahadalar.
İcazet almak için kapılarını aşındıranlar mı dersiniz, arka planda kalıp adaylarını öne sürenleri mi ararsınız, CHP’de ciddi bir değişimle, iktidar hesapları yapılırken, görünen o ki, bu partide değişen çok bir şey yok.
Yılların alışkanlığı elbette ki, değişimin kolay olması beklenemez.
Bugün artık CHP, tek başına CHP değil, alınan oylar son seçimlerdeki başarı (İzmir dışında) tek başına CHP’nin başarısı değil.
CHP, Milliyetçiler, Kürt Seçmen ve Muhafazakarlarla ittifak kurarak yerelde elle tutulur bir başarı gösterdi.
Yeni bir CHP anlayışı doğarken, biz yaklaşan kongreler öncesinde, CHP’de çokta yeni şeylerin olmadığını görüyoruz.
Daha şimdiden partide ön plana çıkmış, istikbal vaad eden ve kendisini yeni CHP’ye göre şekillendirmiş isimlere karşı bir mücadelenin olduğunu görüyoruz.
Partinin ‘dinozorları’ olarak bilinen isimler, yıllardır partide kurdukları ağalıklarını devam ettirmek için CHP’yi eskiye, ‘az olsun bizim olsun’ çizgisine çekmek için yoğun gayret gösteriyorlar.
Parti içi demokrasiyi en üst düzeyde uygulayan bir yapıya sahip olsa da, CHP içinde yuvalanmış bu dinozorlar, ne demokrasi tanıyor, ne de gelişmeden, değişmeden yanalar.
Bunların iktidar gibi de bir dertleri yok, zaten iktidarı taşıyacak kapasiteye de sahip değiller.
Önümüzdeki kongre süreci CHP için çok ciddi bir sınav olacak.
Bu süreci CHP, ‘demokratik’ seçimlerle değil, yenilenen yüzünü taşıyacak doğru atamalarla geçirse daha sağlıklı bir adım atmış olacaktır.
Fakat, belirlendiği gibi delege sistemi ve delege oyları ile başkan ve yönetimi belirlenecekse, görülen o ki, CHP’de çok sıcak günler yaşanacak.