Bıyık'ın arabaları…


 Başlığı atınca ‘devrim arabaları’ gibi oldu, aslında Muzaffer Bıyık’ın çöp işi için aldığı arabalar da devrim niteliğinde bir adımdı.
Bu sadece belediyeye kar sağlayacak bir adım değil, başlı başına Bıyık’ın yönetim anlayışını belirleyen ‘devrim’ niteliğinde bir adımdı.
Darıca gibi bir belediyenin çöp işini yapan firmanın araçları için ödediği aylık 850 bin liralık bir kalem, çok abartılacak, üzerinde çokça durulacak bir konu olmayabilir.
Zaten o çöp işini yapan firma 150 bin lira civarında bir yakıt parası ödüyor.
Belediye’nin özellikle de başkanın bir takım isteklerini de yerine getiriyor, dernektir, vakıftır, kulüptür ve benzeri kurumlara bağışta yapıyor.
E firma partiye de yakın, partili de.
Aylık 500 bin liranın lafı mı olur(!)
Anlayış olarak, partili-partisiz her kim olursa olsun belediyenin tek kuruşunu heba etmemek gibi bir duruş.
Pek şahit olmadığımız bir durum.
Aslında Muzaffer Bıyık, başkan seçildikten sonra sıra dışı adımlar atıyor.
Meclis oturumlarını canlı yayına açtığı gibi, ihaleleri de şeffaf bir şekilde canlı yayınlama cesaretini gösteriyor.
Muhalefeti de dinliyor, sokakları da terk etmedi, ziyaretleri, halk toplantıları aralıksız sürüyor.
İlçe Başkanlığı yapmış olmanın verdiği tecrübe var ama belediye başkanlığı yapmak ayrı bir şey.
Bıyık, geride kalan süre içinde ‘Darıcalı Muzaffer’, ‘Fırıncı Başkan’ olmaya devam etti, böylede sürdürecek gibi gözüküyor.
Şu çöp işinde ki icraata gelince, Darıca Belediyesi geçtiğimiz ay 850 bin lira çöp işi için ödeme yaptı, geçmiş faturaları karıştırınca 1 milyonu aşkın ödemelerde var, 750 bin lira da var, ortalaması 850 bin lira.
Bu para sadece çöp işinde kullanılan araçlar için ödeniyor.
Belediye bu araçları alsa toplam maksimum 5 milyon, taksitli, faizli alsa 7 milyon, 10 milyon dahi olsa belediye bu araçları alacak olsa daha karlı, matematik öyle söylüyor.
Bıyık, bizzat kendisi araştırmanın içine dahil olarak, başkan yardımcısını Mersin’e, İzmirlere göndererek, bu araçlardan on tanesini toplam 2 milyona aldı, faizsiz ama taksitle….
Çöp işini yapan firmanın elindeki bazı araçları da aldı, toplam 4 milyona belediyeye çöp işini yapacak araçları kazandırdı, bu iş için belediye sadece aylık 500 bin kar edecek olsa, 8 ayda araçların paraları ödenecek, hem belediyenin aracı olacak, hem de aylık 500 bin kar edilecek.
Darıca Belediyesi, 15 yıl AK Parti, öncesinde de Saadet Partisi tarafından yönetildi ve yıllardır da bu çöp işini aynı firma yapmakta, elde edilen karın, ortaya çıkan rantın boyutunu hesaplamak zor olmasa gerek.
Bıyık, belediyesini kara geçirirken, hem başkan olarak kişisel, ‘bazı ricalarını’ yaptıracak bir müteahitini kaybediyor, aynı zamanda da geçmişin eksiklerini gözler önüne seriyordu, bu sebeple bu çöp işi tek başına çöp arabası işi değil, devrim niteliğinde bir adımdı.
Bu adımın bir takım sonuçları da olabilir, içeriden meclis üyesi, parti yöneticisi ve partiliyi karşısına alabilir ama Bıyık, Darıca için doğru bildiğini yapmakta kararlı ve bu uğurda ödeyeceği bedellerden hiç çekinmiyor, ‘gerekirse hapiste yatarım’ sözünü, sadece istimlak, yer tahsisi olayına endekslemeden, bu söylemi; Bıyık’ın ‘Darıca için bedel ödemeye’ hazır olduğuna yorabiliriz.