Yerel Basının sorunları ve Bayramoğlu Tatil Köyü


Dün sabah saatlerinde Kocaeli Ticaret Odası’nda, Kocaeli Basın İlan Kurumu ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlediği bir toplantıya katıldık.
Genel olarak, Kocaeli’de ki yerel basının sorunları masaya yatırıldı.
Özellikle de mevcut yaşanan ekonomik sıkıntılar ve yeni düzenleme ile daha derinleşecek maddi sıkıntılar üzerine konuşuldu.
Katılım çok az olsa da bana göre verimli bir toplantı oldu.
Birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekilirken, varlığımızı sürdürmek ve daha iyi şartlarda mesleğimizi yapabilmemiz için güç birliğinin kaçınılmaz olduğu ortak görüştü.
Biz her zaman bu birlikteliğe vurgu yaparken, Gebze’yi ayrı tutmuşuzdur ve Gebze’nin ayrı oluşunu bir kez daha yeniliyorum.
Kocaeli’de yerel basının maddi sıkıntılarına çözüm üretmek ve ortak bir havuz oluşturmak adına tüm Kocaeli ile birlikte hareket etmek bence zor, bunu yapılacak çalışmada da göreceğiz.
Ancak, Gebze özelinde bunu 4 İlçemiz ve her gün servis edilen haberlerine sayfalarımızda yer verdiğimiz Büyükşehir ile birlikte hayata geçirebiliriz.
Kocaeli’nin tamamı ile bunu yapmak zor olacaktır.
Kocaeli’de böyle bir toplantı yapılırken, aynı saatlerde Türkiye Gazeteciler Federasyon Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Yöneticisi Levent Altun ve TGF Delegesi İsa Turhan ile Bayramoğlu’nda bulunan Basın İlan Tatil Köyü’nde incelemelerde bulunuyordu.
1961 yılında kurulan, gazetecilerin hak edişleri ile inşa edilmiş, asli görevi basın mensuplarına hizmet etmek olan bu kurum çok badireler atlattı ve büyük değişimler gördü.
Son alarak ta, bu kurumun bir iştiraka kiralandığını biliyorduk.
200 milyona yakın bir değeri olun, içerisinde spor alanları, havuz, restaurant, konaklama tesisi ve sosyal alanları bulunan bu kurumun zarar ettiği belirtilerek, elden çıkartıldığı bilgisi var.
İşletmeciliği bilen, bu işlerden anlayan herhangi birisinin aylık 200 bin liranın üstünde para kazanacağı  ön görülüyor.
Doğru bir işletmecilik mantığı ile buradan elde edilecek kar çok daha büyüktür.
Sıkılan kemerler, Basın İlan Kurumu’nun ilanlarında ki düşüşler ve yaşanacak olası sıkıntılara önlem aranırken, bu tesisin bölge gazetecileri tarafından işletilmesi ve gelirinin yerel basına katkı olarak kullanılması seçeneği neden düşünülmez…