Gebze belediye meclisi, evlere şenlik…


1994 yerel seçimleri yapılırken başladım gazeteciliğe. Aradan 25 yıl geçti. Anlayacağınız 6’ncı meclis dönemim.
Nice başkanlar, meclis üyeleri gördük.
Kimler geldi kimler geçti bu sıralardan.
SHP’li efsane Ali Asker Yavuz dönemine yetişemedim, DSP’li Ziya Topal ve CHP’li Çağlar Özdemir’in muhalefet dönemine denk geldim. Bir de o dönemden Refah Partili Mahmut Yandık vardı, şu anda da Ak Parti’den yeniden seçildi.

31 Mart seçimlerinden sonra oluşan Gebze Belediyesi meclis tablosuna bir göz atalım. Ak Parti’nin 27, CHP’nin 8 ve İYİ Parti’nin 2 meclis üyesi oluştu.
Geçen dönemin meclisinden sadece 1 kişi var, tamamı değişmiş oldu.
 
Belediyeyi Büyükgöz, meclisi Mahmut Yandık yönetir
 
Gelelim dün yapılan ilk meclis toplantısına.
Gerek meclis üyelerinin acemilikleri gerek hazırlıksız olmaları nedeniyle evlere şenlik bir meclis toplantısı oldu.
Gebze belediye başkanlığına yeni seçilen Zinnur Büyükgöz ılımlı ve pozitif bir izlenim verdi.
Muhalefetin de hem oyunu hem gönlünü alma girişimlerinde bulundu ancak kendi meclis grubunun azizliğine uğradı.
Belediyeye ait 49 adet parselin satışının görüşüldüğü madde oylamaya sunulacakken, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin ‘ertelensin’ önerisini kırmak istemedi ve müdürlüğe geri iadesini istedi. Bunu oylamaya sundu. CHP ve İYİ Partililer ‘kabul’ oyu verdi ancak kendi partililerinin çoğu elini kaldırmadı. Mahmut Yandık devreye girip, bu kararın geçmesi gerektiğini söyleyince bu kez kararını değiştirmek zorunda kaldı ve ikinci bir oylamayla bu maddeler meclisten geçti. Bu durum, Mahmut Yandık’ın mecliste çok etkin olacağının sinyaliydi. 25 yıllık bilgi birikimi ve sevilen kişiliği ile meclisi sürükleyecek isimlerden birisi olacak.
 
CHP, meclise ‘İYİ’ hazırlanmamış!
 
Gündem maddelerine İYİ Parti meclis üyeleri iyi hazırlanmışlar. Kayhan Özler elinde belge ve raporlara dayalı konuştu, bundan sonra mecliste iyi bir muhalefet yapacaklarının sinyalini verdi.
CHP grubunu ise hazırlıksız gördüm.
Faaliyet ve denetim raporlarının görüşülememesi büyük bir talihsizlikti. Saide Arslan Çalışkan’ın, ‘Faaliyet raporu elimize dün akşam geçti, inceleyemedik’ mazereti, ‘elektrikler kesikti, çalışamadım’ diyen bir öğrenci gibiydi.
CHP kurumsal bir partidir. En azından öyle olmalı. Yeni seçilen meclis üyeleri, kendi partilerinden 5 yıldır meclis üyeliği yapanlardan neden görüş almamışlar? Belediyenin ve meclis toplantılarının nasıl işlediğini,  Faaliyet raporlarını ve Denetim raporlarını neden sormamışlar?
Normalde olması gereken şudur; ilçe başkanı eski ve yeni tüm meclis üyelerini bir araya getirir, ortak bir toplantı yaparlar. Eski meclis üyeleri, yeni meclis üyelerine hem geçen 5 yılı anlatırlar hem de faaliyet raporu ve denetim raporları hakkında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini konuşurlar.
Eğer siz bunu bile başaramıyorsanız, kusura bakmayın ama gidişat hiç de iyi değil.
Evli çiftler bile boşandığında çocuk mağdur olmasın diye çocukla ilgili önemli konular için bir araya gelirler.
CHP’de ilçe yönetimi ve meclis üyeleri arasında geçen dönemde yaşananlar en azından bu süreçte unutulamaz mıydı?
Ayrıca CHP’nin Mimar olan meclis üyesinin İmar komisyonu değil de Kültür komisyonuna seçilmesine ise akıl erdiremedim. CHP’nin ana muhalefet partisi olarak daha donanımlı ve hazırlıklı olması gerekir.

 
Birlikler ne iş yapar?
 
Gebze belediye meclis toplantısında en dikkat çekici kısım ise birlik üyelikleriydi. Ben altı tanesini sayabildim. Gebze Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Yağlı Güreşler Düzenleyen Kentler Birliği…
Allah aşkına birisi çıksın bu birliklerin ne kadar bütçe ile hangi faaliyetleri yürüttüğünü bir açıklasın?
Örneğin Gebze belediyeler birliği ne yapar? Marmara Belediyeler Birliği kimlerden oluşur? Türk Dünyası belediyeler birliği ne tür etkinlikler yapar? Yağlı güreşler düzenleyen kentler birliğinin amacı nedir?