Helalleşmek!...


İnsan olarak, vicdan sahibi biri olarak, insanların hakkına girmemek, hak yememek ve helallik almak son derece önemlidir.
O insan Müslüman ise helallik almak sadece vicdan, insani değerler değil, huzurlu olmak, ebedi hayatını da ilgilendiren en önemli unsurdur.
Nitekim Allah (c.c) emridir, ‘Bana Kul Hakkı ile gelmeyin’
Bu nedenledir ki, bir Müslüman için yönetici olmak, başkanlık yapmak çok daha elzem bir durumdur.
Bireysel yaşantınızda, bilerek yada bilmeden birilerinin hakkına girmiş olabilirsiniz.
Sonra bir gün hakkına girdiğiniz insanı bulup, hatanızı telafi etme ve helallik alma şansınız vardır.
Ama bir belediye başkanı için bu ne kadar mümkün ki.
‘Tüyü bitmemiş yetim hakkı’ diye bir tabir var.
Bölgemizde tüm belediye başkanları yeniden aday gösterilmedi, ikisi 5 yıllık görev süresini doldurdu, 10 yıl, 15 yıl belediye başkanlığı yapan isimler vardı.
Belediye başkanlığı görevi zordur.
Ciddi bütçelerin, önemli kararların alındığı makamlarda birilerini elbette kıracaksınız, bunu Hak için yapmak zorunda da kalırsınız, işinizin gereği ve doğru olmanın da zorunlu halleri vardır, mutlaka kırdıklarınız olacak, olmalı da.
Ama hakka girmişseniz, haksızlık yapmışsanız işte o zaman er yada geç bir insan olarak ta bunun sorumluluğunu taşıyacaksınız ve o gün geldiğinde hesabını veremeyeceksiniz.
Sizi ne yaptığınız göstermelik yardımlar, ne kılıfına uydurduğunuz yasal düzenlemeler, ne de mevcut iktidar gücünüz koruyabilecek.
Kul Hakk’ı ile sorguya girdiğinizde, Yüce Allah’ın ‘affedici’ özelliği de sizi kurtaramayacak.
Yeniden aday gösterilmeyen belediye başkanları, 3 ay kadar koltuklarını korudular ve gördük ki, kimsenin helallik almak, çıkıp aslanlar gibi yaptıklarını ve yapamadıklarını anlatmak gibi cesareti olmadı.
Gerek vatandaş ziyareti, gerek STK’lar, gerekse de basın karşısına çıkıp ta, görev yaptıkları süre içinde, temsil ettikleri, haklarını korumakla yükümlü oldukları yüz binlerden helallik isteme cesaretini, hesap verme yürekliliğini gösteren olmadı.
Artık koltuklarına veda zamanı gelen belediye başkanları arasında, şüphesiz en çok çalışan, en çok proje üreten isim olan Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci, yarın bu anlamda bir basın toplantısı düzenliyor ve Çayırovalılara veda edecek, helallik isteyecek.
Aynı cesareti ve duyarlılığı diğer eski belediye başkanlarının da göstermesini beklerdik.
Hele birisi var ki, siz o ismin vatandaşın karşısına çıkıp, basının karşısına çıkıp, helallik isteyebileceğini inanıyor musunuz?…