Levent Altun :İnternet Medya yasası bir an...
Reklam

Levent Altun :İnternet Medya yasası bir an önce çıkmalı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Levent Altun, İnternet haber sitelerini ilgilendiren yasanın bir an önce mecliste kabul edilerek uygulamaya geçmesi gerektiğini söyledi

Levent Altun :İnternet Medya yasası bir an önce çıkmalı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Levent Altun, İnternet haber sitelerini ilgilendiren yasanın bir an önce mecliste kabul edilerek uygulamaya geçmesi gerektiğini söyledi

Levent Altun :İnternet Medya yasası bir an önce çıkmalı
02 Şubat 2019 - 14:39

Altun, hem medyanın genel sorunları hem de son dönemde hızlı artış gösteren ve gündemi meşgul eden internet haber siteleriyle ilgili düşüncelerini anlattı.

ANADOLU BASINI CAN ÇEKİŞİYOR

Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak medyanın sorunlarının takipçisi olduklarını kaydeden Altun, “Geçtiğimiz günlerde Genel Başkanımız Yılmaz Karaca ve yönetim kurulu olarak Ankara’da siyasi parti temsilcilerini ziyaret ederek Medyanın Sorunlarını içeren raporumuzu ilettik. Şu anda Anadolu basını can çekişiyor. Oksijen çadırındaki hasta gibi. Bir an önce kağıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı, gazetelerin vergi ve SGK yapılandırmaları dahil tüm borçları ile Basın İlan Kurumu’nun zorunlu kıldığı ‘borcu yoktur yazısı’ uygulaması da 2020 yılı sonuna kadar ertelenmelidir. SGK primlerinde yüzde 50 indirim yapılmalı, Basın İlan Kurumu resmi ilan tarifesi en az yüzde 50 arttırılmalıdır. Ayrıca Basın İlan Kurumu’nun halen uygulanmakta olan yüzde 15’lik tarife yüzde 8’e çekilmeli, kurum tarafından sadece İstanbul, Ankara ve İzmir değil, tüm Anadolu basınına kredi olanağı sağlanmalıdır. Ayrıca gazete abonelikleri desteklenmeli, yerel merkezli uydu televizyonlarının uydu bedellerinin makul bir seviyeye indirilmelidir.

YIPRANMA PAYI TÜM BASIN ÇALIŞANLARINA UYGULANMALI
Meslektaşlarımızın yıpranma payındaki kazanılmış hakları geri verilmeli, geçtiğimiz yıllarda 3 yıla indirilen yıpranma payı yeniden 5 yıla çıkarılmalıdır. Bu uygulamadan sadece sarı basın kartına sahip olanlar için değil, tüm basın çalışanları yararlanmalıdır. Gazeteciliğin, belli kural ve kaideleri olan bir sektör haline gelmesi için kendine özgü yasası ve yaptırım gücü olan bir meslek odası yapılanması şarttır.”

İNTERNET SİTELERİ DE RESMİ İLAN ALABİLECEK

Altun, şu anda TBMM’de beklemekte olan internet yasasının neredeyse yılan hikayesine döndüğünü belirterek, buna karşın yasanın çıkması ile internet medyası açısından olumlu yönleri olduğunu söyledi. Altun şöyle konuştu: “Bu yasa yürürlüğe girdiğinde; internet haber sitesi çalışanları Basın İş Kanunu kapsamına alınarak basın işçisi sayılacak ve sarı basın kartı alma hakkına kavuşabilecekler. Ayrıca internet haber siteleri de resmi ilan alabilecek. Bu durum internet haber sitelerini mali açıdan az da olsa rahatlatacak” şeklinde konuştu.

DENETİM SAĞLANACAK, HAKSIZ REKABET ÖNLENECEK

Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde internet haber sitelerinin de tıpkı gazeteler ve dergiler gibi denetim altına alınacağını söyleyen Altun, “Bu durum özellikle uygulamada karşılaşılan internet yoluyla işlenen haksız eylemlerde, site yetkililerinin kimliklerinin tespit edilememesi problemini ortadan kaldırması bakımından faydalı olacak ve sektördeki haksız rekabeti de azaltmış olacak. Vergi levhası olmayan, herhangi bir adres ve kimlik göstermeyen art niyetli kişiler, hukuki ve cezai sorumluluk hükümlerinin uygulanmasıyla bu olumsuzlukların da önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Bugünün kazananı yarının kaybedeni olabilir"
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı