Kuyumcular’dan açıklama: 1 tona yakın altın...
Reklam

Kuyumcular'dan açıklama: 1 tona yakın altın buhar oldu

Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, Gülaçtılar Kuyumculuk’un İzmit’te bulunan mağazalarını kapatmalarının ardından yaptığı açıklamada, “Çarşı ekonomimize hareketlilik kazandıran esnafımızın, tedarikçi firmaların ve halkımızın yaklaşık 1 tona yakın altını buhar olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kuyumcular'dan açıklama: 1 tona yakın altın buhar oldu

Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, Gülaçtılar Kuyumculuk’un İzmit’te bulunan mağazalarını kapatmalarının ardından yaptığı açıklamada, “Çarşı ekonomimize hareketlilik kazandıran esnafımızın, tedarikçi firmaların ve halkımızın yaklaşık 1 tona yakın altını buhar olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kuyumcular'dan açıklama: 1 tona yakın altın buhar oldu
06 Mayıs 2019 - 13:46

Kocaeli’de faaliyet gösteren Gülaçtı Kuyumculuk’un İzmit’te bulunan mağazasını kapatıp şehri terk etmesinin ardından, Kocaeli Kuyumcular Derneği konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Dernek başkanı Nuri Koç yaptığı açıklamada son birkaç yıl içinde kapanan mağazaların şehir merkezinde bir ton altını buhar ettiğini ifade ederek, “Haksız kazanç, iftira ve fitne ile yapılan ticaretin bereketsiz ve ilerde bedelinin ağır sonuçlar getireceğini belirttik. Bizim iyi niyetle yaptığımız bu uyarıları hiç dikkate almadılar” dedi. 

MAĞDURLARI BAŞVURUYA ÇAĞIRDILAR 

Mağdurlardan kendilerine yazılı başvuru yapmalarını isteyen Dernek Başkanı Koç, “Biz mağdurlardan ne aldıklarını nasıl aldıklarını ve iletişim bilgilerini dilekçe şeklinde istiyoruz. Hukuki ve savcılık süreçlerinde müdahil oluruz ve üstümüze düşeni yaparız. Fakat bizim dernek olarak mağduriyet gidereceğimize umut bağlamasınlar. Biz hukuki süreçte de olaya müdahil olacağız” dedi.

HALKIMIZI VE MESLEKTAŞLARIMIZI MAĞDUR ETTİLER 
 

“Bildiğiniz üzere isimleri kamuoyumuzca bilinen 3 gün önce ve son 5 yılda birkaç firmanın bir gece ansızın işyeri kapatmaları ile gündeme gelen, varken de, giderken de Kuyumcuların ticaretine ve sektörümüze yıllarca verdikleri zararın yanında yıllarca komşu meslektaşın ve nihayetinde halkımızın da mağdur edildiği malumunuzdur. Kuyumculuk mesleği halkımızın birikimlerini yatırım ya da ziynet takı amacıyla değerlendirdiği samimiyet, dürüstlük ve güvenin ön planda olduğu ticaret alanıdır.” 

HIRSA KAPILDILAR 

“Maalesef bu firmalar sektörümüzde yaklaşık 90’lı yıllardan itibaren serbest piyasa ve rekabet şartlarını;ne olursa olsun müşteri bana gelsin mantığı ile kuyumcu oda ve derneklerin esnaflarına, müşterilerine sunmak üzere verdiği tavsiye fiyatlarına uymayarak, Kendilerini büyüklük algısıyla toptancı,ucuzcu göstererek,dürüst esnafın makul fiyata satmasına engel olarak,sattığı ürünü de  kötüleyip mahcubiyetlerine sebep olup,komşu esnaf arkadaşının kazanacağı,çoluk çocuğunun rızkına dahi göz koyacak kadar hırsa kapıldılar.Sektöre,Ahi evran ahlakı ve insani değerlere yakışmayan davranışlarda bulunarak sektöre Güvensizlik algısı ile bir darbe daha vurdular.” 

KANUNSUZ ETİK VE AHLAKİ OLMAYAN DAVRANIŞLAR

“Halkımızın yatırım için tercih ettiği, Devletin bastığı darphane ürünlerini; maliyetine veya altına fiyat verip 3- 5 ay sonra veririm diyerek, altın ve para toplayarak müşteri edinmek, akabinde işçilikli ürünleri fahiş fiyata satmak vs gibi aldatıcı söylemlerle haksız kazanç elde etmişlerdir. Sektörümüze yaftalanan post tefeciliği ve mevduat toplama gibi kanunsuz, etik ve ahlaki olmayan davranışlarla: kuyumculuk artık böyle yapılır algısı oluşturarak kuyumculuk mesleğinin güven ve saygınlığının zedelenmesine ve iyilerin de bu yönde etkilenmelerine sebep olmuşlardır.” 

FİTNE İLE TİCARET BEREKETSİZ OLUR

"İyi niyetli uyarılarımızı dikkate almadılar” diyen Koç, “Dürüst esnafların haksız kazanç elde eden olarak lanse edilip, müşterilerine mahcup edildiği bir ortamda yıllardır ayakta kalmaya çalışan dürüst meslektaşların fedakârca çabasına rağmen en az 10-15 meslektaşımızın iş yerinin kapatmasına da sebep olunması gelinen en acıklı son noktadır. Kuyumcular yönetimi olarak toplantılarda bizlerin gelişime ve yenililiğe açık olmamızı, fakat haksız kazanç, iftira ve fitne ile yapılan ticaretin bereketsiz ve ilerde bedelinin ağır sonuçlar getireceğini belirttik. Bizim iyi niyetle yaptığımız bu uyarıları hiç dikkate almadılar.”

EKONOMİK DALGALANMAYA BAĞLANMAMALI  

Gülaçtı Kuyumculuk’un bir anda kepenk kapatıp şehri terk etmesini eleştiren Koç, “Netice olarak, komşu esnaf ve arkadaşları ile vedalaşamadan, ama en acıklısı emekçi çalışanları ile helalleşmeden gizlice dükkânı kapatıp gitmelerinin Bizler ve tüm esnafımız için ders alınması gereken ibretlik bir durumdur. Yukarıda zikredilen olumsuzluklardan dolayı çarşı ekonomimize hareketlilik kazandıran esnafımızın, tedarikçi firmaların ve halkımızın yaklaşık 1 tona yakın altını buhar olmuştur. Bu gerçeği sadece dünyadaki ekonomik savaştan kaynaklanan ekonomik dalgalanmaya bağlamak asla doğru değildir” diye konuştu. 

HALKIMIZDAN BEKLENTİMİZ…

“Halkımızdan beklentimiz bir daha mağduriyet yaşanmaması için güven ve dürüstlük ilişkisini yerle yeksan eden hiçbir ticaret modelini tercih etmeyerek, Derneğimizin tavsiye fiyatlarından aşırı indirim talep etmemelerini, Kuyumcu esnafını; bu üç beş kanunsuz mevduat toplayan, etik ve ahlaki olmayan davranışlarla güvenlerini sarsanlarla aynı kefeye koymadan, ticari kurallara riayet ederek rızkının peşinde olanlara hak ettikleri değeri vermelerini, Kuyumcularımızdan aldıkları altınları ve  birikimlerini  devletimizin geliştirdiği yatırım seçeneklerinde tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.”

YASAL BOŞLUK VAR 

Öte yandan yasal olarak eksiklikler olduğu ve buna karşın yaptırım yapılması gerektiğini belirten açıklamada “Sonuç olarak Bu durumların önüne geçilmesi, yatırımcı ve tüketici mağduriyetlerin olmaması için bütün normlardan daha üstün olan ticari itibarı, güven ortamını, yatırımcının karşılığını alma noktasındaki emeğini ve Halkımızın kuruş kuruş biriktirdiği birikiminin heba edilmesini, şehrimiz ve Türkiye kuyumculuğunun gelişimine, dünyadaki rekabetine ve ihracatına da adeta pranga vuran bu durumun yasal boşluk sebebiyle olduğunu yetkililere  duyurmak isteriz. Bu durumu yönetime geldiğimiz 2013 yılından bugüne başta üyelerimize ve Türkiye’deki sektör toplantılarında ilgili mercilere yazılı ve sözlü olarak ilettik, iletmeye devam edeceğiz. Nihayetinde sektörümüzde yukarda bahsettiğimiz yapı yüzünden Kredi Kartı taksitlerinin bir durdurup bir başlatılması bile sektörün usul, düzen ve yasaya ne kadar ihtiyacı olduğunu ortaya koymaktadır” ifadeleri yer aldı.

 

 


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Şampiyon, son hafta Mersin deplasmanında
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe
Çiftçi, vatandaşlarla iç içe