KOÜ’nün biyonik başarısı
Reklam

KOÜ'nün biyonik başarısı

İlk biyonik kulak ameliyatının 1998 yılında yapıldığı KOÜ Tıp Fakültesi, 150. vakaya ulaştı. Üstelik bu cihazlar, SGK kapsamına da alınmış durumda.

KOÜ'nün biyonik başarısı

İlk biyonik kulak ameliyatının 1998 yılında yapıldığı KOÜ Tıp Fakültesi, 150. vakaya ulaştı. Üstelik bu cihazlar, SGK kapsamına da alınmış durumda.

KOÜ'nün biyonik başarısı
02 Şubat 2019 - 12:38

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Öztürk, Dr. Öğretim Üyesi Fatih Mutlu ve Öğretim Görevlisi Uzm. Merve Durgut, biyonik kulak ameliyatı hakkında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Murat Öztürk, biyonik kulağın en sık karşılaşılan doğumsal hastalıklardan bir tanesi olan işitme kayıplarının tedavisi için geliştirilmiş çok özellikli, çok yeni teknolojiler içeren bir cihaz olduğunu tanımladı.

SAYI AZALIYOR

Doç. Dr. Murat Öztürk, “Biyonik kulağın yaptığı şey iç kulağın yerini almaktır. Bu cihazı iç kulağa yerleştirerek, normalde dışardan gelen sesleri algılamayan kulağın dışardan gelen sesleri algılayıp bu cihazın yardımı ile elektriksel uyarıya çevirmesini sağlıyoruz. Bu cihazın işlevi de bu uyarıları beyine ses sinyalleri olarak göndermeye yaramasıdır. Bu sayede de yeniden duyulmaya başlanıyor. Eskiden sağır ve dilsiz insanlara çok sık rastlanıyordu fakat son yıllarda her yeni doğan çocuk işitme testine giriyor. Taramadan sonra işitme ile ilgili bir sorunla karşılaşıldığı zaman biyonik kulak için değerlendiriliyor. Böylece eskiden toplumda çok gördüğümüz sağır, dilsiz insanlar artık Türkiye’de çok az görülüyor” ifadelerini kullandı.

AMELİYAT ÖNEMLİ

KOÜ Tıp Fakültesinde biyonik kulak ameliyatlarını uzun zamanlardan beri yaptıklarını belirten Doç. Dr. Murat Öztürk, “İlk ameliyatımızı 1998 yılında yaptık, o zamanlar bu tür ameliyatlar nadiren yapılabiliyordu. Son 10 yılda ise yoğun bir şekilde biyonik kulak ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak ilimizdeki 150. vakamıza ulaşmış olduk” dedi. Biyonik kulakta eğitimin de önemli bir faktör olduğunu söyleyen Öztürk, “Sadece ameliyatın yapılması değil cihazın doğru hastaya takılması ve hastanın da doğru eğitilmesi gerekiyor. Bazen hastalarımız cihaz takıldığı gibi konuşmaya, duymaya başlayacak diye düşünüyorlar öyle değil bu bir eğitim süreci” diye konuştu.

SGK KAPSAMINDA

Her bin doğumda 1 ila 3 çocuğun doğuştan işitme kaybı ile dünyaya geldiğini aktaran Dr. Öğretim Üyesi Fatih Mutlu ise, “Kocaeli’de doğum sayısı yaklaşık 30 bin civarında. Bu da yıllık 30 ila 100 çocuğun doğuştan işitme kaybı yaşadığını gösteriyor. 2004’te başlayan tarama programı ile dünyada bunu en iyi uygulayan ülkelerden bir tanesiyiz. Bu cihazın SGK’da ödeme kapsamında olması da çok önemli çünkü cihazın maliyeti çok yüksek” ifadelerini dile getirdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği