Korsana taviz vermeyelim
Reklam

Korsana taviz vermeyelim

Taner Öner yazdı...

Korsana taviz vermeyelim

Taner Öner yazdı...

Korsana taviz vermeyelim
13 Ekim 2017 - 09:06

Herkese merhabalar,

Meslek yasamızın yürürlüğe girdiği dönemden bu yana mesleğimizin içinde sahte(korsan) muhasebe hizmet veren, yetkisiz kişiler hep olmuştur.

Değişen kanun, yönetmelikler ve beyanname göndermek için yetkileri olmadığından dolayı günümüzde bu tip kaçak iş yapmaya çalışanlar son derece azalmıştır.

Buna karşın ruhsatı olmadan bu kişileri yanlarında barındırarak beyannamelerini imzalayan (elektronik ortamda gönderen) meslek mensupları bulunmaktadır. Tespit edildiği takdirde bu kişiler hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmaktadır.

Mesleğin içindeki bu korsanlığın hamiliğini yapan meslek mensuplarının mesleğimize ihanet edildiğini düşünmekteyim. Aramızdaki bu “çürük elmalar” gerek belgesini kiralayarak, gerekse yanlarında bu kişileri sigortalı gibi göstererek işi kılıfına uydurmaya çalışmaktadırlar. Bu sorunun nedeni ne olursa olsun fiili durum senelerdir devam etmekte ve bir türlü çözümlenememektedir.

Geçmişte beyannameler vergi dairesine gidilerek, elden tahakkuk ettiriliyordu. Bu dönemde bu işin önüne geçmek daha zor idi. Kaçak hizmet verenlerin günümüzde bir meslek mensubu ile anlaşmadan bu işi yürütmeleri mümkün değildir. Biz camia olarak bu kişilere geçit vermez isek mesele kökünden hallolacaktır düşüncesindeyim.

Ülkemizde Lisans eğitimi ve staj süresi yaklaşık 10 yıllık bir eğitim sürecidir. Akabinde zorlu sınavları başararak ve bu süreçte mali yüke katlanılarak alınan SMMM ruhsatının değerini tüm meslektaşlar iyi bilmelidir. “Kolay kazanılan kolay harcanır” sözünü hatırlatmak istiyorum. Biz hiç birimiz bu ruhsatları kolay kazanmadık.

Mükellefler bu durumu iyi araştırarak kendilerine Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir seçmelidirler. Meslek mensubu ile yapacakları sözleşme dahil tüm iş ve işlemlerini yasal prosedürde yapmalıdırlar. Bu onlara ilk etapta küçük bir mali yük getirse de daha sonra karşılarına çıkabilecek büyük cezaların sigortası olacaktır.

Kişiler diploması ve ruhsatı olmayan bir doktora ve ya bir avukata asla tenezzül etmezler. Ancak bazı mükellefler kendisini muhasebeci diye tanıtanlara güvenebilmektedir. Bu kişiler ehliyetsiz şoförlük yapmaktadır ve yapılacak kazada en büyük zararı mükellefler görecektir. Çünkü bu kişilerin kaybedecekleri bir değeri (ruhsat) yoktur.

Aylık 10-20 tl. düşük ücret vererek kendisini yetkin olmayan kişilere teslim edenler için bu kaza er ya da geç kaçınılmazdır. Kaskosu olmayan bu kazanın mükellefe maliyeti düşük ödediği ücretten çok daha fazla olmaktadır.

Meslek Mensubu olarak içimizdeki bu tümörden kurtulmalı ve müşterilerin konu ile alakalı farkındalığının artırılmasını sağlamalıyız.

Ağır aksak ilerlediğimiz bu akademik yolda prangalardan kurtulmak mesleğimize ivme kazandıracaktır.

İyi günler ve kolaylıklar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU