Kocaeli’de 81 işçi hayatını kaybetti
Reklam

Kocaeli’de 81 işçi hayatını kaybetti

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında verilen verilere göre kentimizde geçtiğimiz yıl 81 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti

Kocaeli’de 81 işçi hayatını kaybetti

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında verilen verilere göre kentimizde geçtiğimiz yıl 81 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti

Kocaeli’de 81 işçi hayatını kaybetti
03 Şubat 2019 - 13:17

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) basın açıklaması düzenledi. Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi katılım gösterdi. Basın açıklamasında kentimizde ve Türkiye genelinde, iş kazaları nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin sayısı açıklandı. Açıklamaya katılanların tuttuğu dövizler, iş kazaları gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Grup adına basın açıklamasını okuyan İSİG üyesi Gizem Güzel, “Her yıl binlerce emekçi çalışma ortamından ya da çalışma koşullarından kaynaklanan nedenlerle hastalanıyor, sakat kalıyor ya da yaşamını yitiriyor. Emekçilerin yaşamını ve sağlığını kaybetmesine yol açan bu olaylar söz konusu ‘iş kazası’ olduğunda bazen, ‘meslek hastalığı’ olduğunda ise neredeyse hiçbir zaman resmi kayıtlara geçirilemiyor” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK GEBZE’DE İŞÇİ ÖLDÜ

Konuşmalarının devamında Güzel, “Yüzde 83’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 17’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla 2018 yılında en az 1923 işçi yaşamını yitirdi. En az 81 işçi de Kocaeli’de yaşamını yitirdi. Sadece son 5 yıl içinde ilimizde en az 360 insanımızı iş cinayetlerine kurban verdik. 2018 yılında ülke genelinde iş cinayetlerinde en fazla ölümün yaşandığı ikinci il Kocaeli olmuştur. Nüfusa oranlandığında ise Aydın ve Manisa’dan sonra en fazla iş cinayetinin yaşandığı üçüncü il Kocaeli olmuştur. İlimizde en fazla ölüm, 17 kişinin öldüğü Gebze’de meydana gelmiştir. İzmit’te 12, Darıca’da 9, Derince’de 8 Kartepe’de7, Gölcük ve Körfez’de 6, Başiskele, Çayırova, Dilovası ve Hereke’de 3, Kandıra ve Karamürsel’de 2 ölüm meydana gelmiştir” diye belirtti.

İNTİHAR VAKALARI ARTTI

İntihar eden işçilerle ilgili konuşan Güzel, “İlimizde ülke ortalamasının iki katı kadar işyerinde intihar vakası yaşanmış olması dikkat çekicidir. İntihar edenlerin ortak yönünün borçlu olmaları ve geçim sıkıntısı yaşamaları idi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da işyerinde kalp krizi sonucu ölümde Kocaeli %17 ile %10 olan ülke ortalamasının üzerine çıktı. İşyerinde kalp krizine bağlı ölümün diğer illerden fazla olması üzerinde durulması gerektiği gibi, yasal bir zorunluluk olan işyerlerinde acil durumlara müdahale edebilecek nitelik ve sayıda personel bulundurma yükümlülüğünün ne kadar yerine getirildiği de sorgulanmalıdır. Birçok insan yalnız ve gözetimsiz çalıştırma, ilkyardım ve önleme faaliyetlerindeki eksikliklerden dolayı hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.

ÖRGÜTLÜ EMEK HAREKETİ ŞART

“2018 yılında iş cinayetlerinde ölenlerin 48’i (yüzde 2,49) sendikalı işçi, 1875’i ise (yüzde 97,51) sendikasızdı” diyen Güzel, “Benzer şekilde ilimizde de ölenlerin 2 si yani %2,46’sı sendikalıydı ve ikisi de metal iş kolunda çalışıyordu. Ülke genelinde iş cinayetlerinin en fazla meydana geldiği tarım ve inşaat iş kollarında da sendikal örgütlenmenin yok denecek düzeyde düşük olması dikkat çekicidir. Bu nedenle örgütlenmeyi aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi olarak da görmek gerekirken öte yandan işçi örgütlerinin de işyerlerinde sağlık ve güvenlik hakkını daha güçlü savunmaları gerektiği açıktır.  Ölümleri durdurmak için bilinçli ve örgütlü bir emek hareketi şarttır” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ POLİTİKALARINDAN UZAK DURULMALI

Son olarak Güzel, “2016 yılında 1970 işçi, 2017 yılında 2006 işçi, 2018 yılında 1923 işçi… Bunlar tablonun görünen yüzü, öte yüzünde ise her yıl meslek hastalığı sonucu hayatını kaybeden binlerce işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu malul olan on binlerce emekçi var. Her yıl adeta bir savaşın ağır sonuçlarını anlatır gibi işçi ölümlerini anlatıyoruz. Bu ölümlerin önlenmesi hem bir örgütlenme ve mücadele meselesidir, hem de devletin temel görevlerindendir. Ülkemizde milyonlarca mülteci/göçmen işçi bulunmaktadır. Temel düzenlemelerden mahrum bırakılan mülteci/göçmen işçilerin çalışma, sağlık, barınma, ücret vb. güvenceleri sağlanmalıdır. Türkiyeli işçilerle mülteci/göçmen işçileri karşı karşıya getiren ücret ve çalışma politikalarından vazgeçilmelidir. Yine bu noktada bölge ülkelerini savaşın içine sürükleyen politikalardan uzak durulmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
BU SENE ULUSLARARASI DÜZEYDE
BU SENE ULUSLARARASI DÜZEYDE
Beylikbağı’na Güzide Tesisleri Geliyor
Beylikbağı’na Güzide Tesisleri Geliyor