“Kamu çalışanları sendikal zulüm...
Reklam

“Kamu çalışanları sendikal zulüm altında!” Sendikalar neden çatışıyor?

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, 15 Mayıs tarihinde belirlenecek olan sendikaların üye sayısı ve yetki süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu

“Kamu çalışanları sendikal zulüm altında!” Sendikalar neden çatışıyor?

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, 15 Mayıs tarihinde belirlenecek olan sendikaların üye sayısı ve yetki süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu

“Kamu çalışanları sendikal zulüm altında!” Sendikalar neden çatışıyor?
18 Şubat 2019 - 09:08

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, 15 Mayıs tarihinde Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikaların resmi üye sayıları ilan edileceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:  “Biliyorsunuz, 14 Mayıs mesai bitimine kadar bir üye daha nasıl kaydedebiliriz, bunun gayreti içerisinde olacağız. Çünkü kamu çalışanları sendikal bir zulüm altındadır. Hatırlarsanız malum konfederasyonun genel başkanı KPDK toplantısında, ‘Toplu Sözleşme masasına yetkili olmayan konfederasyonlar oturmasın’ dedi. Bu sözleri ilk duyduğumuzda kulaklarımıza inanamadık. Toplu Sözleşme masasında kamu çalışanlarının daha fazla sayıda temsil edilmesinden işverenin yani hükümet tarafının rahatsız olması gerekirken,  sözde sendikanın başkanı rahatsızlığını açıkça dile getiriyor.

“İTİRAZ HAKKI YOK”

Toplu Sözleşme Kanunu gereği yetkili konfederasyon genel başkanının dışındaki hiç kimsenin ne karar sürecine müdahale etme hakkı, ne imza yetkisi, ne de itiraz hakkı var. Hal böyle iken, yani diğer sendikalar Toplu Sözleşme Masasında adeta sadece gözlemci sıfatı ile oturuyorken, neden yetkili konfederasyon genel başkanı diğer sendikaları istemiyor? İşte bu sorunun cevabını geçtiğimiz yıllarda imzalanan Toplu Sözleşmelerde görmemiz mümkündür.

“TİYATRO GÖSTERİSİ YAPTILAR”

Hatırlanacağı gibi 2012 yılında bir tiyatro gösterisi yaptılar. Güya masayı terk ettiler. Konu Kamu Çalışanları Hakem Kurulu’na taşındı. O dönemde Memur Sen adına KGHK’ya katılan akademisyen üye, Hükümetin getirdiği öneriye aynen imza attı. 2013 yılına gelindiğinde, 30 günde bitirilecek süreç 7 gün içinde tamamlandı ve 123 TL’ye imza attılar. 123 TL’nin ortalama memur maaşındaki yüzdelik karşılığı yüzde 5.2 idi. 2014 yılı sonu itibari ile enflasyon yüzde 8.17 oldu. Bu çok bilmiş sendika enflasyon farkına toplu sözleşmede yer vermediği için kamu çalışanları o yıl enflasyon farkı alamadı. Kamu çalışanları 2015 yılında, iş bilmez sendikanın enflasyon farkını yanlış hesaplamasından dolayı ikinci altı ayda yüzde 1.8 enflasyon farkı hiç edildi. 2017 yılında yine tiyatro gösterisi sergilediler. Kartları kaldırdılar. ‘Elimize kalemi verdiler, fakat içine mürekkep koymadılar’ dediler. Buna rağmen dört saat sonra gelen telefonun ardından yüzde 0.5 daha zamma imza attılar. 2018 yılı için ise yüzde 4+3.5 olarak yüzde 7.5 zam aldık. Enflasyon ise yüzde 20.31 olarak gerçekleşti. Belki de tarihte aldığımız maaş zammının 2.5 katına yakın enflasyon farkı almak durumunda kaldık. 2019 yılı için toplu sözleşmede yüzde 9 oranına imza atıldı. Merkez Bankası’nın 2019 yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 14.5. Üstelik genelde gerçekleşen enflasyon Merkez Bankasının, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hedeflediğinin çok üzerinde olur. Dolayısıyla yine ciddi oranda bir enflasyon farkı alacağız. Dolayısıyla o masada Sendikamızın olması çok önemlidir. Eğer o masada Sendikamız olmasaydı, yaşanan rezaletleri ellerindeki medya gücü ile propaganda bombardımanı ile öyle bir manipüle edeceklerdi ki, kamu çalışanlarına ‘Tarihi Başarı’ olarak kabul ettireceklerdi. Sendikamızın o masaya oturmasını Malum-Sen’in kerameti kendinden menkul Genel Başkanı engelleyemez’  Sendikamız toplu sözleşme masasına 4688 sayılı Sendika Kanunu’nun 29. Maddesinin verdiği yetki ve 400 bini aşkın üyesinden aldığı güç ile oturuyor" dedi.

Hükümete çağrıda bulunan Şanlı, “Hükümet nasıl ki 2019 yılı enflasyonu güncelliyorsa, memurlara verilen yüzde 9 maaş zammını da yüzde 14.5 enflasyon hedefine uygun olarak güncellenmelidir” diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Bugünün kazananı yarının kaybedeni olabilir"
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı