Kahve sektörü KOTO’da ele alındı
Reklam

Kahve sektörü KOTO'da ele alındı

Dünya pazarlarında petrolden sonra en fazla ticareti yapılan ürün olan kahvenin, Türkiye ve Kocaeli pazarındaki yeri, geçmişi ve geleceği KOTO’da düzenlenen ‘Kahve Sektörü Çalıştayı’nda ele alındı. Ham ve işlenmiş kahvede değişen vergi oranları başta olmak üzere sektörün tüm sorunları tespit edilerek, çözüm önerileri geliştirildi.

Kahve sektörü KOTO'da ele alındı

Dünya pazarlarında petrolden sonra en fazla ticareti yapılan ürün olan kahvenin, Türkiye ve Kocaeli pazarındaki yeri, geçmişi ve geleceği KOTO’da düzenlenen ‘Kahve Sektörü Çalıştayı’nda ele alındı. Ham ve işlenmiş kahvede değişen vergi oranları başta olmak üzere sektörün tüm sorunları tespit edilerek, çözüm önerileri geliştirildi.

Kahve sektörü KOTO'da ele alındı
16 Mayıs 2019 - 09:54

SEKTÖRÜN GÜÇLÜ TEMSİLCİLERİNİN KATILIMIYLA… 

İşlenmemiş kahve çekirdeğinin % 13, işlenmiş çekirdeğin ise % 10 gümrük vergisine tabi tutulduğunu tespit ederek kahve sektörünün en büyük sorununa çözüm arayışında olan Kocaeli Ticaret Odası, bu kez sektöre özel kapsamlı bir çalıştay düzenledi. Konaklama ve Restoranlar Grubu’nun yer aldığı KOTO 20. Meslek Komitesi’nin organizasyonunda düzenlenen Kahve Sektörü Çalıştayı’na sektörün güçlü temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. 

20. MESLEK KOMİTESİNİN ORGANİZASYONUYLA 

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Erenkaya, 20. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Eray Bodur ve Komite Başkan Yardımcısı Kadriye Sarımeşe’nin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayın moderatörlüğünü Gastronomi Yazarı- Kahve Eğitmeni aynı zamanda Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Cenk Girginol üstlendi. Çalıştayda; Kuru Kahveci Mehmet Efendi, Espressolab, Egro Kahve, Segafredo, Coffeetopia ve Kahve Fabrikası, Çayçen, Birlik Baharat, Dora Tarım, Big Cake, Barista, İpanema Espresso, Sanal Baharat/ Alperen Gıda, Delfiano, Toper Değirmen firmalarının üst düzey temsilcileri yer aldı. 

KAHVE, ÜLKE EKONOMİLERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Başkan Yardımcısı Yılmaz, KOTO olarak kahve sektörünün geleceği adına çok önemli adımlar attıklarını ifade ederek, “Odamız Yönetim Kuruluyla, Komiteleriyle, Meclisiyle ve tüm paydaşları ile birlikte hareket ederek, kentimizin sorunlarına çözüm üretmek adına her zaman mücadele etti ve mücadele etmeye devam ediyor. Hepinizin bildiği gibi Kahve, dünyada sudan sonra en fazla tüketilen 2. içecektir ve Petrolden sonra ticaret hacmi en yüksek olan 2. ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Kahvenin dünyadaki toplam yıllık ihracat değeri 100 milyar dolar civarındadır ve bu yalnızca kayıt altına alınan rakamdır. Dünyada her gün 7 milyar bardak kahve tüketilmektedir. Kahve ticareti ve tarımı, güney ülkelerinin ekonomisi açısından oldukça büyük öneme sahiptir. 

YILMAZ: TÜRKİYE’DEKİ MARKALARIN 

3. NESİL KAHVECİLİĞE UYUM SAĞLAMA SÜRECİ GECİKTİ 

Dünyada büyük bir Pazar payı elde eden 3. Nesil kahveciliğe Türkiye’deki markaların uyum sağlama süreci gecikmiştir. İnsanların buluşmak için bahanesi haline gelen kahve, Türkiye’deki insanların kahveye olan ilgisi, kahvenin önem arz etmesiyle birlikte sektörün gelişmesinin önünü açmıştır. Fakat Kahve sektörü Gelişirken birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Oda olarak bugüne kadar birçok farklı sorunun çözümü adına Gerek Çatı Kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’yle, gerek bakanlıklar ve gerekse hükümet nezdinde birçok girişimde bulunduk. Ve bu girişimlerimiz sonucu güzel neticeler aldık. Umarım bu çalıştayımızın sonucunda da güzel neticeler alacağız” ifadelerine yer verdi. 

İKİNCİ ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK 

Kocaeli Ticaret Odası 20. Meslek Komitesi’nden meclis üyesi Eray Bodur da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde ‘işlenmemiş kahveden alınan vergi ücretlerinin düşürülmesi’ amacıyla başlatılan girişimlerin sektörün en önemli sorununa çözüm geliştireceğini ifade ederek, “İşlenmemiş kahve çekirdeğinden alınan % 13 verginin düşürülmesi, hem istihdama katkı sunacak hem de ülkemizin Kahve üretim teknolojisini daha yakından takip etmesine olanak sağlayacaktır. Kahve üretimi üzerine yetişmiş iş gücümüz oluşturulacak, yabancı yatırımcı için de cazip hale gelecektir. Taleplerimize en kısa zamanda olumlu yanıt alacağımıza inanıyoruz. Taleplerin hayata geçirilmesi ve sorunların çözülmesi adına Kahve Sektörü için ikinci bir çalıştay daha düzenleyeceğiz” ifadelerine yer verdi. 

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Akabinde, Cenk Girginol’un moderatörlüğünde görüş alışverişine geçildi. Sektör temsilcileriyle birlikte sorunlar tespit edilerek, çözüm önerileri geliştirildi. Markalaşma, İthalat ve istihdam olmak üzere 3 ana başlıkta toplanan sorunlar; Türk Kahvesinin dünyada bir marka haline gelmesi adına ülkemiz resmi makamları nezdinde standardının belirlenmesi, böylelikle dünyada Türk Kahvesinin Markalaşmasının önünün açılacağı, Avrupa Nitelikli Kahve Birliği (SCA) ile iletişime geçilerek ülkemiz kahve sektörünün tanıtılması ve geliştirilmesi adına projeler yürütülmesi, Çiğ Kahve Çekirdeği İthalatçılarına vergi uygulanmaması, ihracatını yaparken vergilendirmenin olması talepleri, yabancı yatırımcının kahve üretimini ülkemizde yapmaya özendirilmesi, kahvenin gümrüklerden çekilmesinin önündeki engellerin aşılması amacıyla kahve konusunda eğitimli personel istihdam edilmesi gerekliliği, Kahve Sektörüne Özel bir dernek ve/veya bir borsa kurulması talepleri, gümrüklerden numunelerin çekilebilmesi adına konulan Referans Kıymet Ölçeğinin Kaldırılması talebi, Numune alımında yaşanan sorunlar, Ticaret Bakanlığı’nın Turquality Desteğinin Kahve Sektöründe uygulanmasının önünün açılması, Kahve Sektöründe Ar-Ge ve eğitime ihtiyacı başlıkları altında sıralandı. 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
BU SENE ULUSLARARASI DÜZEYDE
BU SENE ULUSLARARASI DÜZEYDE
Beylikbağı’na Güzide Tesisleri Geliyor
Beylikbağı’na Güzide Tesisleri Geliyor