Kadıoğlu, Kanser Haftası’nda bilgilendirdi
Reklam

Kadıoğlu, Kanser Haftası'nda bilgilendirdi

1-7 Nisan “ Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri dolayısıyla, Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından çeşitli farkındalık etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Kadıoğlu, Kanser Haftası'nda bilgilendirdi

1-7 Nisan “ Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri dolayısıyla, Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından çeşitli farkındalık etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Kadıoğlu, Kanser Haftası'nda bilgilendirdi
02 Nisan 2019 - 10:59

Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu’nu Kanser Haftası nedeniyle Darıca Müftülüğü ’nün organize ettiği Sağlıklı Yaşam Etkinliğine katıldı.Kadıoğlu burada çeşitli açıklamalarda bulundu ve kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Kadıoğlu konuşmasında kanserin hem dünyada hem de Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olarak gösterildiğine dikkati çekti.

Sağlık Müdürü İlhan  Kadıoğlu ; “ Toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hali hazırda ilçemizde de bir tane KETEM birimimiz mevcuttur. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri yani kısa adıyla KETEM diye tabir ettiğimiz bu birimimiz Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi içerisinde yer almaktadır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korutulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.” dedi.

İlhan Kadıoğlu konuşmasının devamında ise “Ülkemizde kanser taramaları uluslararası standartlarda yürütülmekte olup unutulmamalıdır ki kanserde erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. KETEM Birimimizde 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir gaitada gizli kan (G.G.K) tetkiki ile bağırsak kanseri (kolon) taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundan tüm halkımızı taramalarını yaptırmak için KETEM Birimlerimize bekliyoruz.” dedi.

SAKIN GEÇ KALMA, ERKEN GEL

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü hücrelere denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur.

Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanında kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin artmasına yol açmıştır.

Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır.

Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Kanserde benzer seyir devam ettiği takdirde, 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması beklenmektedir.

Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebilmektedir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel etkilerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bıyık, başkan yardımcılarını açıkladı
Bıyık, başkan yardımcılarını açıkladı
Bıyık: ‘Eğitim en önemli önceliğimiz’
Bıyık: ‘Eğitim en önemli önceliğimiz’