Kacır, “Gebze sanayinin kalbi ve merkezidir”
Reklam

Kacır, “Gebze sanayinin kalbi ve merkezidir”

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Bilişim Vadisi Yönetici Şirketi işbirliğinde “Doğu Marmara Bilişim Sektörü ve Bilişim Vadisi Strateji Geliştirme Çalıştayı” Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kacır, “Gebze sanayinin kalbi ve merkezidir”

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Bilişim Vadisi Yönetici Şirketi işbirliğinde “Doğu Marmara Bilişim Sektörü ve Bilişim Vadisi Strateji Geliştirme Çalıştayı” Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kacır, “Gebze sanayinin kalbi ve merkezidir”
15 Temmuz 2019 - 09:18

Bilişim Vadisinde düzenlenen programa Vali Hüseyin Aksoy ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra, Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, TÜBİTAK Bilgem Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Bilişim Vadisi Genel Müdürü, Ahmet Serdar, İbrahimcioğlu, Bolu, Sakarya, Düzce, Yalova Oda Başkanları ve Temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu’nun konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır yaptığı konuşmalarında; “Bugünün dünyasında teknolojide tam bağımsızlık savunma sanayiden ibaret değildir. Pek çok alanda pek çok  kritik durum var ki bunlar milli ve özgün olarak geliştirilmeli, üretmeli ve dünyaya satabilir hale gelinmelidir. Bu ekosistemde paydaşların iş birliği çok önemlidir.  Bugün Türkiye’de 200’den fazla üniversitemiz, 80’den fazla Teknoparkımız var. Teknoparklarımızda 5 binden fazla şirketimiz, 30 binden fazla tamamlanmış Ar-Ge projemiz var, bin 500’den fazla da Ar-Ge ve Tasarım merkezlerimiz var. Bu, büyük bir ekosistemin inşa edildiğini, büyük bir altyapının kurulduğunu bizlere gösteriyor. Bize düşen bu ekosistem içerisinde iş birliklerinin koordinasyonunu, yönetimini çok iyi organize ederek hedeflere daha hızlı yürümektir diye düşünüyoruz. Bilişim sistemi bu ekosistemin içerisinde çok özel bir yere sahip ve çok önemli bir sektörümüz. Bilişim sektörümüzde 128 bin istihdam, 32 milyar dolarlık bir iş hacmi var. Sektörün yüzde 65’ini iletişim yüzde 35’ni bilgi teknolojileri oluşturuyor. Bilişim Sektörümüzde 1,3 milyar Dolar ihracatımız var. 

 

“İNSAN KAYNAĞINA BORÇLUYUZ”
Bu destekleri artırarak devam ettirmeye çalışacağız. Biz her şeyimizi beşeri sermaye ve insan kaynağına borçluyuz. Bizler gençliğimize yatırım yapmaya çok büyük önem veriyoruz. İnşallah 2 yıl içerisinde 81 ilimizde 100 teknoloji atölyesi açacağız. Bu atölyelerimizde özel yetenekli çocuklarımızı ortaokul ve liselerin başında tespit ediyoruz ve onlara 3 yıllık bir eğitim imkanı sunuyoruz. Robotikten kodlamaya, yapay zekadan enerji teknolojilerine kadar pek çok alanda takım esaslı bir eğitim imkanı sunuyoruz. İnşallah 5 yıl içerisinde 50 bin öğrencimizi mezun edeceğiz. Bu ülkeye yaptığımız en önemli yatırımlardan biri olacaktır. Türkiye’nin dört bir yanına bilim merkezleri ve atölyeleri kurmaya devam edeceğiz. Kamunun bilişim kullanmasına yönelik çok yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Ciddi tedbirler öngörüldü. Yerli, açık kaynaklı ve güvenlik riski barındırmayan ürünlerin tercihine büyük bir önem veriyoruz. Bilişim Vadisi bu bölge ve ülkemiz açısından oldukça önemli. 

“ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”
Bilişim Vadisinden güzel haberler duyacağız. Yani 3 önemli teknoloji geliştirme bölgemizin peşi sıra dizildiği bir bölgedeyiz.  Bu 3 teknoparkımız arasındaki etkileşimi ve koordinasyonunu çok önemsiyoruz. Yine bu bölge Türkiye sanayinin kalbi ve merkezidir. Sanayimizin önündeki en büyük meselelerden bir tanesi dijital dönüşümün hızla gerçekleştirilmesidir. Dijital dönüşüm pek çok alanda fırsatlar ve pek çok tehditleri beraberinde getiriyor. İnsan gücünün düşük maliyetinden kaynaklı avantajlarını ülkeler yitiriyor ve verimlilik esaslı çalışmaların neticeleri çok daha fazla önem kazanıyor. Dolayısıyla bizim bu dijital dönüşümü çok daha hızlı hayata geçirmemiz lazım.  Bu çalıştayımızın hem Bilişim Vadisi hem de Doğu Marmara Bilişim Sektörümüz için ama hem de ülkemiz için çok önemli sonuçlar doğuracağını ümit ediyorum.  Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi. Kacır’ın akabinde söz alan Vali Aksoy, “Kocaeli sanayi ve teknoloji alanında ülkemizin en önde gelen illerinin başında yer almasının yanında bilişim yönüyle de öne çıkmaktadır. Teşvik Belgeli Yatırım İstatistiklerini incelediğimizde 2001-2018 yılları arasında Türkiye’de gerçekleşen imalat yatırımlarından Kocaeli’nin  aldığı pay yüzde 10,53 olduğu görülmektedir. Ülkemiz sanayinde bu kadar önemli yer tutan Kocaelimizin bilişim sektöründe de önemli bir yer aldığını ifade etmek isterim. Bilişim Vadisi ve diğer teknoloji geliştirme bölgeleri bu anlamda önemli çalışmalar ortaya koymaktadır. Kocaeli’de 2019 itibariyle 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunmakta ve 452 firma ile bu firmaların oluşturduğu toplam istihdamda 4 bin 509’dur. Kocaeli’de Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki faaliyet gösteren firmaların sektörel dağılımına baktığımızda bilgi teknolojileri kapsamında yüzde 65,3’lük bir oranı görmekteyiz. Kocaeli’de ki mevcut AR-GE sayımızın 124 olduğunu ifade etmek isterim. 15 tanede Tasarım Merkezimiz bulunmaktadır.

 

ULUSLARARASI NİTELİK TAŞIYACAK
Bilişim Vadimizi destekleme amaçlı bilişim sektöründe daha nitelikli insanların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla Gebze’de yapımı tamamlanmış olan TOKİ Meslek ve Anadolu Lisesini imzalanan bir protokolle bilişim alanında ihtisaslaşmış bir liseye dönüştürdük ve 20 Şubat 2018 tarihinden itibaren Gebze Mehmet Tuğrul Tekbulut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak faaliyete geçirdik. Bu okulumuz bilişim lisesi olarak eğitim öğretimine devam ediyor. Özellikle bu okulda eğitim gören öğrencilerimiz bu bölgede yetişip, nitelikli insan olarak sektörde çalışmaya devam edecektir. Bu okulumuzun dışında yine Kocaeli’de ki toplam 31 ayrı lisemiz  bilişim teknolojileri alanında da eğitim gerçekleştiriyor. Gebze Teknik Üniversitemizin yapmış olduğu bir çalışmada; Bilişim Vadimizin 10 bin nitelikli insana ihtiyacı var şeklinde bir rapor ortaya çıkmıştır. Bu amaçla ilgili kurumlar arasında yürütülen protokollerle belirli çalışmalar ortaya konmaktadır. Bilişim Vadimizi 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümet programında da yer alan önemli bir yatırım olarak görmekteyiz. Bu sadece Türkiye’nin projesi olmanın ötesinde uluslararası nitelik taşıyacak bir projeye de dönüşecektir. Bilişim Vadimizin ilk etabı tamamlandı. Burada 58 firma faaliyet göstermektedir ve 15 Kuluçka Merkezide yer almaktadır. Temennimiz önümüzdeki süreçte bu sayının daha üst noktalara taşınması ve buranın uluslararası bir bilişim merkezi haline dönüşmesidir. Bu yönde katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Albaraka Türk İnovasyon Müdürü Yakup Sezer, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, TÜBİTAK temsilcisi Elif Koşok, MÜSİAD Bilişim Sektörü Kurul Başkanı Fahrettin Oylum’un Moderatörlüğünde Doğu Marmara Bilişim Sektörü ve Bilişim Vadisi Strateji Geliştirme Çalıştayı’na geçildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği