Güler,"Gebze’de eleman ihtiyacı...
Reklam

Güler,"Gebze'de eleman ihtiyacı var"

'Mesleki ve Teknik Eğitimde Okul-Sektör İşbirliği" çalıştayı Gebze Teknik Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Güler,"Gebze'de eleman ihtiyacı var"

'Mesleki ve Teknik Eğitimde Okul-Sektör İşbirliği" çalıştayı Gebze Teknik Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Güler,
07 Mayıs 2019 - 13:46

Gerçekleştirilen çalıştaya Gebze Kaymakamı  Mustafa Güler başkanlığında Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan ev sahipliğinde; Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, TSE Marmara Bölge Koordinatörü Hüseyin Taşan, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, Güzeller OSB Yöneticilerinden Ünal Okyay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, Milli Eğitim Şube Müdürü Hamza Kundakçı, meslek liseleri okul Müdürleri katıldı.Meslek Liseleri ile sanayi arasında kurulan bağın ilerletilmesi ve öğrencilerin kendilerini mesleki alanlarda geliştirmesine olanak sağlayacak çalışmaların görüşüldüğü çalıştayda önemli konular ele alındı.




Çalıştay'da konuşan Gebze Kaymakamı Mustafa Güler: “Ticaret Odası Başkanımız, TSE Başkanımız, Organize Sanayi Bölgelerinin Kıymetli Başkanları, Kıymetli İlçe Milli Eğitim Müdürüm, Çok Değerli Okul Müdürleri ve Öğretmenler, Sektörün Değerli Temsilcileri hepinize hayırlı sabahlar diliyor en kalbi, en içten duygularımla sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bugün yapılacak olan çalıştayın ilçemize, sanayicilerimize ülkemizin ekonomisine faydalar getirmesini diliyorum.
Çalıştayın amaçlarından biri sevgili yavrularımızın eğitiminden sonra daha kolay iş bulmalarını ve kendilerini daha iyi yetiştirebilmeleridir. Diğer amacımız ise sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli personeli yetiştirmek ve buna katkı sağlamaktır.

GEBZE ÇOK FARKLI

Ben Gebze Kaymakamı olarak bir buçuk yıldır Gebze ilçesinde görev yapmaktayım. İçerisinden geçerken gördüğüm Gebze ile gelip çalışarak hizmet ederek gördüğüm Gebze çok farklı. Gebze bir ilçe olmaktan öte çok daha büyük işleri başaran ama birazda bu yükün altında ezilen bir ilçe. Dolayısıyla burada kurulan, bulunan ciddi sektörler, ciddi kurumlar mevcut. Organize Sanayi Bölgeleri, Gebze Teknik Üniversitesi, Bilişim Vadisi, TÜBİTAK, TSE, TÜSSİDE gibi Türkiye’nin hiçbir ilçesine nasip olmayacak ölçekte değerleri var. Gebze sadece bir ilçenin değil aynı zamanda bir bölgenin de adıdır. 2008 yılına kadar Çayırova, Darıca, Dilovası üç ilçe tek bir Gebze ismi ile anılıyordu. Gebze 371.000 kişilik nüfus yoğunluğu bakımından da oldukça iyi bir potansiyele sahip bir ilçe.

NİTELİKLİ ELEMAN BULMAK ZOR

Vergi gelirinde ülkemize katkı sunmada 7. sıra gibi iyi bir yere sahibiz. İlçemizde 250.000 SGK’lı çalışanımız var. 16 mesleki lisemiz mevcut. Çevremizdeki ilçeler ile birlikte 30’a yakın mesleki liseye sahip bir bölgede bulunuyoruz. Gebze ilçemizde yaklaşık 9.000 civarı bir öğrenci eğitim ve öğretime devam etmektedir. Ama Gebze’ye geldiğim günden itibaren nereye gitsem bir eleman ihtiyacı var. Hangi sektör temsilcisi ile bir yerde konuşsak nitelikli eleman bulmakta zorlandığını gördük, duyduk. Bazı sektör temsilcilerinin ise 'Yeter ki bize gelsin çalışsın, iş verelim' dediğini duyduk.
Bu çalıştayı yapmak zorunda bırakan ve bizleri bu yola ileten sebeplerin en önemlisi yaptığımız bekçilik sınavı oldu. Meslek liselerinin motor, elektrik-elektronik, torna-tesviye bölümlerinden mezun olan gençlerimiz bekçiliğe rağbet gösteriyorlar. Çocuklarımızın elinde altın bilezik var ama bekçilik daha garanti duruyor diye yöneliyorlar. Gençlerimizin ellerinde altın bilezik var ama bu bunun değeri düşük olduğundan ilgi görmüyorlar.
Gebze ilçemizde bir bilişim lisemiz var. Yeni açıldığında ziyarete gittik ve gördük ki bilgisayarların üzerleri kapalı. Müdürüne sebebini sorduğumda öğrencilerin 1. Sınıfta mesleki dersleri görmediğini söyledi. Tüm meslek liselerinde öğrencilerimiz 1. Sınıfta meslek derslerini görmüyorlar. Yani meslek lisesinin 1. Sınıfında Anadolu lisesinin derslerini görüyorlar. Ortaöğretimden 5 üzerinden 2 alan ile 4 alan öğrenci aynı dersleri görüyor. Bunun sonucunda doğal olarak öğretmenlerimiz o dersleri tüm öğrencilere eşit seviyede tam anlamıyla öğretemiyor. Öğrencinin ve öğretmenin verdiği tüm emekler boşa gidiyor.
Bir tarafta okullarımız var diğer tarafta sektörlerimiz var. Mesela öğrenci bilecek ki Gebze Meslek Lisesi herhangi bir firma ile anlaşması var. Diledikleri zaman veya belirlenen zaman dilimlerinde öğrenciler o firmaya gidip teknolojiyi veya kullanılan materyalleri görebiliyor, firmadan yetkililer gelip ders anlatımında katkıda bulunarak tecrübelerini öğrencilere yansıtabiliyor veya atölyesine destekte bulunuyor. Çalıştayın bu tür çalışmalara vesile olmasını diliyorum.
Değerli okul müdürlerine, öğretmenlere, sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum. Bu günden sonra eğitim- öğretim programlarının güncellenmesi, tematik okulların kurulması, sertifikasyon konusunda daha iyi bir eğitim verilmesi yönünde çalışmaların yapılması, öğretmenlerimizin yüksek lisans yapmak üzere teşvik edilmesi, sektör ve okulların ortak hareket ederek okul-sektör kardeşliği programların oluşturulmasının temelinin atılması gibi çalışmaların uygulanmasına öncülük edecek bir çalıştay olmasını temenni ediyorum.
Bugün burada sanayi – üniversite - kamu işbirliğinin güzel bir örneği var. İnşallah bu birlikteliğimiz güzel sonuçlar doğuracaktır. Toplantıya katkı veren, buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Diliyorum ki çalıştayda atılacak adımlar bölgemiz için, ülkemiz için güzel sonuçlar doğurur. “ dedi.

Gerçekleşen programda: ”İnsan Kaynakları ve Kapasite Geliştirmeye Yönelik Çalışmalar, Eğiticilerin Eğitimine Yönelik Faaliyetler (Yüksek Lisans, Sertifikasyon, İşbaşı Programları), Mesleki Eğitim Gören Öğrencilere Yönelik Sektörün İhtiyaç Duyduğu Sertifikasyon Eğitimlerinin Verilmesi, Okulların Fiziki Yapılarını Güçlendirmeye Yönelik Çalışmalar, Mesleki Eğitim Kurumlarının Özel Sektör Kuruluşları İle İlişkilendirilmesi, Sanayi Kuruluşlarının Okullara Yapacağı Altyapı Desteği, Grupların Oluşturulması ve Grup Çalışmaları, Grup Raporlarının Sunumu ve Sonuçları” gibi konular görüşüldü.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Emekli Müdür kalbine yenildi
Emekli Müdür kalbine yenildi
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği
Gebze'de tüm renkleri buluşturan iftar yemeği