Gebzeliler 2.500 TL istiyor!
Reklam

Gebzeliler 2.500 TL istiyor!

Sokağa çıktık, vatandaşa TÜİK’in açıkladığı asgari geçim tutarını sorduk. Gebzeliler, üst üste gelen zamlarla birlikte 2 bin 213 liranın geçinilebilecek rakam olmadığını söylediler

Gebzeliler 2.500 TL istiyor!

Sokağa çıktık, vatandaşa TÜİK’in açıkladığı asgari geçim tutarını sorduk. Gebzeliler, üst üste gelen zamlarla birlikte 2 bin 213 liranın geçinilebilecek rakam olmadığını söylediler

Gebzeliler 2.500 TL istiyor!
25 Aralık 2018 - 10:39

 
RÖPORTAJ: TAYFUN ALTUNTAŞ
KULİS HABER /
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari geçim tutarı önceki gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunuldu. Masaya ağır, orta ve hafif işçi statüsündeki çalışanlara yönelik üç ayrı rakamla gelen TÜİK, ağır statüdeki bir işçinin asgari geçim tutarını 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak açıkladı.
Orta statüdeki işlerde çalışan bir kişinin geçim tutarı bin 978 lira 80 kuruş olurken, ‘hafif’ statüde çalışanlar için ise bin 841 lira 40 kuruş belirlendi. TÜİK’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunduğu rakamları Kulis Haber Gazetesi olarak Gebzeli vatandaşlara sorduk.



Ahmet Özkay:
Ben asgari ücretin kademeli olması gerektiğini düşünüyorum. Öğrenciler için farklı, fabrikada çalışan işçiler için farklı olmalı. Kişilerin aile bireyleri sayısına göre maaş artabilir. Mesela 3 çocuklu bir aile için asgari ücret tutarı biraz fazla olmalı. Gönül ister ki asgari ücret 3000 TL olsun. Ama günün şartlarına göre de değerlendirmek gerekir.


Âdem Susuz:
En az 2500 TL olması gerektiğini düşünüyorum. Ben asgari ücretle çalışmıyorum. Âmâ asgari ücretle çalışanlar için bu şartlar gerçekten çok ağır. Eğer evini asgari ücretle geçindirecek bir insan, nasıl çocuk okutsun?. Bugün ekmeğin fiyatı bile 1.25 TL, poşete bile zam geldi. Bu şartlar altında asgari ücret yetersiz. En az 2500 TL, olursa da üstü olmalı.



Mehmet Aydın:
 Yeni yılda asgari ücret en az 2500 TL olmalı. Gebze özelinde bahsedersek bir evin kira ücreti 1000 TL.Kira veren ve çocuk okutan insanlar ne yazık ki zor durumdalar. Bir ailenin en azından geçimini bir nebze rahat sağlaması açısından 2500 TL olmalı.



Tekin Yılmaz:
Asgari ücret bence en az 2100 TL olmalıdır. Şu an ülkede hayat şartları çok zor olduğu için ve ülkede yaşam zor. Şu an ki piyasaya baktığımdan dolayı 2100 TL olmasını imkan olursa da biraz daha artmasını temenni ediyorum.



Murat Töngel:
Asgari ücret bana göre en az 2500 TL olmalı. Şu an Suriyelilerin ülkeye gelmesinden dolayı 500 TL olan ev kirası 1000 TL oldu. Geçim zaten çok zor.Bunun için cumhurbaşkanımızın bir şeyleri yapması gerek. İnsanlarımızın rahat geçinmesi için biraz daha ekonomik takviyeler lazım. Bu şartları göz önüne alarak 2500 TL olması gerekiyor.



 Yunus Emre Çimen:
Hayat şu an çok pahalı, zamlar var. Kiralar pahalı. Hayat şartları pahalı olduğu için kimse geçinemiyor. 2000 TL belki rahatlatmaz. Âmâ en az 2500 TL olursa iyi bir tutar olduğunu düşünüyorum.



Mert Halil Tatlıca:
 Şu an asgari ücret az, yetmiyor. Her yönden az bir tutar.1000 TL ev kirası ödüyoruz. Su, elektrik faturası derken bu tutar artıyor. Elde bir para kalmıyor. Borç üstüne yaşıyoruz ne yazık ki. Ama asgari ücret 2500 TL olursa en azından biraz olsun rahatlama olabilir.



Ümit Aydın:
 Şu an olan 1603 TL ile geçinemiyoruz. Ev kirası, mutfak giderleri, çocuk masrafları ve okul tutarlarını 1603 TL karşılamıyor. Ben 3000 TL olması gerektiğini düşünüyorum.Bu tutarla en azından rahat geçinilebilir. Ekmeğin yanında suyun olması için bu tutar olmalıdır.



Ali Haydar Arslan:
Hem geçim açısından hem de kişinin kendisini karşılayabilecek bir tutar olmasından dolayı 2500 TL olması gerektiğini düşünüyorum. Bir aile veya bir bireyin kendini ekonomik anlamda rahat hissetmesi için bu tutar uygun gözüküyor.




Ayhan Türkyılmaz:
 Asgari ücretin 2000-2100 TL aralığında olması gerektiğini düşünüyorum. İnsanların biraz olsa nefes alması için bu tutar olmalıdır. Kira, ulaşım, beslenme her şeyiyle rakamlar ortada. İnsanların günlük ve aylık olarak ihtiyaçlarını görmesi için bence en azından olması gereken rakam 2000 civarıdır.




Zafer Çiftçi:
Asgari ücret en aşağı 2000 TL olmalı,.2500 TL diyorlar ama bu rakam çok zor. Bence 2000-2200 makul bir rakam. Şu an alım gücü çok az, enflasyon ve birçok şeye zam yapıyorlar. Kur dalgalanması, alım gücü de dahi birçok şeyi yavaşlattı. Rahat bir geçim için 2100-2200 TL bir tutar olmalı bence.




Berke Akıncı:
2100-2200 TL gibi bir rakam olabilir. Zaten işçinin hakkı verilmiyor. İşçi sabah 7’de gidiyor akşam 8 de geliyor. Aldığı para 1603 TL diyelim. Evde bir çocuğu varsa çok sorun olmaz. Fakat eğer 3 çocuğu olduğunu ve bunların da okuduğunu düşünürsek bu rakam tatmin eden bir ücret değil. Kira, okul, kırtasiye malzemesi gibi tutarlar düşünülünce bu tutar yeterli değil. 2200 TL ideal bir rakam gibi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
Anadolu basınının kalbi Gebze’de attı
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU
SÜPER LİG ROTASI BELLİ OLDU